1. Buitenlands voetbal

Voorbeschouwing: Champions League-finale Real Madrid C.F – Liverpool FC

Comebacks, doelpunten in de laatste seconden, verrassingen, zenuwslopende penaltyseries en wereldgoals: finales van het miljoenenbal zijn vaak een garantie voor een spektakelstuk. Dit jaar kan zomaar weer een finale zijn die niet te vergeten valt. Real Madrid mag het dit jaar opnemen tegen Liverpool. De troepen van Zinedine Zidane willen de derde Champions League op rij winnen, maar gaat ze dat lukken tegen het Vollgasfussball van Liverpool?

Wat kunnen we verwachten?

Morgen staan de twee ploegen tegenover elkaar in Kiev. De weg naar deze finale was vooral voor Real Madrid bijzonder zwaar. De ploeg rekende af met ploegen als Borussia Dortmund, Tottenham Hotspur, PSG, Juventus en Bayern München.
Liverpool legde, op papier, een minder zware weg af richting de finale. Toch wist het op spectaculaire wijze Manchester City te verslaan.
De grote vraag is dan ook wat we kunnen verwachten van deze editie van de Champions League finale?

1. Doelpunten

Wedstrijden van Real Madrid en Liverpool zijn dit seizoen een garantie voor doelpunten. Beide ploegen weten zelf vrij gemakkelijk het net te vinden, terwijl ze aan de andere kant nog wel eens een steekje laten vallen.

voorbeschouwing cl finale real madrid liverpool 4
Tabel 1: Gemiddeld aantal (tegen)doelpunten per wedstrijd.

Ondanks dat de weerstand in de Champions League hoger lijkt dan in de nationale competities, scoren beide ploegen gemiddeld meer in de Champions League. De verwachting is dan ook dat er deze Champions League finale een aantal goals zullen vallen.

2. Omschakelmomenten

Omschakelmomenten zijn ongelofelijk belangrijk in het voetbal. De ploeg die over het algemeen de omschakelmomenten het beste controleert/uitvoert, zal vaak als winnaar uit de strijd komen.
Beide ploegen staan vooral bekend om hun snelle omschakelingen van verdedigen naar aanvallen. Met twee à drie passes staan beide ploegen regelmatig voor de keeper.
Zo staat Liverpool bovenaan in de Premier League als het gaat om het aantal doelpunten uit fast breaks.
Het perfecte voorbeeld van een fast break is de 0-3 van Firmino tegen Brighton. Een goede redding van Mignolet voorkomt dat Brighton vlak na de rust terug kan komen in de wedstrijd. Dertien tellen later schuift Firmino de bal in het net:
Ook Los Blancos geven regelmatig een masterclass counteren. Een mooi voorbeeld hiervan was een van de eerste wedstrijden dit seizoen: Barcelona – Real Madrid voor de Supercopa. Twee van de drie goals kwamen uit razendsnelle counters van Real Madrid.
De grote vraag voor deze finale is dan ook: welke ploeg zal in deze wedstrijd de omschakelmomenten het beste controleren/uitvoeren?

3. Vollgasfussball

Liverpool speelt eigenlijk altijd op dezelfde manier: gelijk druk geven bij balverlies, elke “tweede bal” willen winnen en snel de diepte zoeken bij balverovering.
Bovendien bewegen de spelers in balbezit constant door elkaar, om op deze manier verwarring te zaaien bij de tegenstander. De ploeg past zich bijna nooit aan.
De verwachting is dan ook dat de ploeg tegen Real ook weer vanuit de vertrouwde 4-3-3 formatie speelt.
Liverpool bewijst vaak dat je ook dominant kan zijn zonder de bal te hebben. Door de manier van drukzetten worden tegenstanders gedwongen richting plekken te spelen waar Liverpool de bal wil veroveren.
Liverpool doet dit vanuit hun 4-3-3 formatie. De aanvallers staan vaak naar binnen toe en proberen zo de passes naar het middenveld af te schermen.
De middenvelders van Liverpool geven de tegenstander vaak net 2 à 3 meter ruimte, zodat deze aanspeelbaar lijken.
Het moment dat deze speler wordt aangespeeld met zijn rug richting het speelveld, is het signaal om druk te geven voor Liverpool.
Deze manier van spelen vreet energie. Daarom wil de ploeg balbezit nog wel eens gebruiken om uit te kunnen rusten.
De bal wordt dan rustig achterin rond geschoven. Als de ploeg uitgerust is, komt er opeens een tempowisseling.
Vaak wordt direct een aanvaller aangespeeld en vinden er vanaf dat moment tal van positiewisselingen plaats. Dit alles om verwarring te zaaien bij de tegenstander.
Een perfect voorbeeld hiervan is de 3-0 van Liverpool tegen Hoffenheim. Robertson speelt de spits Firmino in, die vervolgens kaatst op de middenvelders. Twee passes later ligt de bal in het net.
Deze manier van spelen leidt vaak tot succes dit seizoen. Zo is Liverpool na Manchester City het team dat het meeste scoort uit open spel.
voorbeschouwing cl finale real madrid liverpool 1

4. De details van Zidane

Steeds meer mensen vragen zich af wat het geheim van Zidane is. Vaak wordt gesteld dat hij simpelweg sterspelers op hun gemak stelt, zodat ze optimaal kunnen presteren.
Ondanks twee gewonnen Champions League finales op rij, weet Zidane zijn spelers nog steeds hongerig te krijgen voor het pakken van prijzen.
Toch doet Zidane veel meer dan alleen zijn spelers op hun gemak stellen. Zo gaat hij voor elke wedstrijd op zoek naar de zwaktes van de tegenstander. Als deze zwaktes eenmaal gevonden zijn, komt hij met een strijdplan.
Dat deze strijdplannen werken, werd in de vorige Champions League finale duidelijk. Zo kwam Zidane erachter dat Juventus bijzonder sterk was in het verdedigen van hoge voorzetten, terwijl de ploeg juist zwak was in het verdedigen van lage en teruggetrokken voorzetten.
Hier wordt de hele week op getraind. Vervolgens wint Real Madrid de finale met 4-1. Ronaldo scoort de 0-1 uit een teruggetrokken voorzet van Carvajal, terwijl hij later ook nog een lage voorzet achter Buffon werkt.
Zidane zal dus zoeken waar de zwakke plekken van dit Liverpool liggen. Liverpool is in het tijdperk Klopp vooral kwetsbaar gebleken tijdens het verdedigen van standaardsituaties.
Ook is dit seizoen gebleken dat de backs, in het bijzonder Alexander-Arnold, verdedigend nog weleens een steekje laten vallen. Het zou daarom best zo kunnen zijn dat Real Madrid een vergelijkbaar strijdplan gebruikt als het dit seizoen deed in de uitwedstrijd bij Juventus.
In deze wedstrijd kregen de Madrilenen de opdracht om vooral via de linkerkant aan te vallen. Marcelo kreeg volledige vrijheid om op te komen, terwijl Ronaldo en Benzema ook vaak (samen) uitweken naar de linkerkant. Dat de 0-1 werd gemaakt uit een aanval via de linkerkant, is dan ook niet verrassend te noemen.

voorbeschouwing cl finale real madrid liverpool 2
Het aanvallen van Real Madrid via de linkerflank: Benzema en Ronaldo verlaten de spitspositie om Isco (en Marcelo) te ondersteunen.

Conclusie

Het belooft een zenuwslopende finale te worden. De vraag is welke ploeg het beste met de druk weet om te gaan. Real Madrid kan de derde Champions League op rij winnen, terwijl Liverpool wil laten zien ook thuis te kunnen geven in een finale.
Aan aanvallende kwaliteiten is in ieder geval geen gebrek. Het wordt daarom interessant om te zien welke verdediging het best op de been blijft. Doordat beide teams ontzettend sterk zijn in de omschakeling, verwacht ik dat de ploegen zich in eerst instantie iets terugtrekken. Niet te veel ruimtes in de rug weggeven.
Als de bal dan eenmaal veroverd is, kan het feest beginnen. De winnende goal deze finale: een counter op een afgestopte counter.
voorbeschouwing cl finale real madrid liverpool 5

3.4/5 - (5 stemmen)
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Voorbeschouwing: Champions League-finale Real Madrid C.F – Liverpool FC

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *