Tegen Feyenoord speelde Matthijs de Ligt zijn honderdste wedstrijd in dienst van Ajax. Voor die gelegenheid maakte wij een analyse van zijn momenten met en zonder bal.
Een opsomming van de belangrijke momenten in aanvallend en verdedigend opzicht.

00:55

Al vroeg in de wedstrijd moet De Ligt een hoge bal verwerken. Bij het verwerken van deze hoge bal staat er eigenlijk maar één iemand in de buurt (Vilhena), die niets kan doen omdat hij terugkomt uit buitenspelpositie.
Matthijs de Ligt 1
In plaats van de bal aan te nemen of naar een teamgenoot te koppen, kopt De Ligt de bal ver weg. Deze bal kan Clasie vervolgens onderscheppen.
Matthijs de Ligt 2

1:33

Verdonk krijgt de bal aan de zijlijn en ziet dat Van Persie vrijstaat. De back van Feyenoord probeert Van Persie via een hoge bal te bereiken.
De Ligt komt echter goed voor de aanvoerder van Feyenoord en kopt de bal weg.

4:06

Ajax speelt de bal naar elkaar toe rond de middenlijn. Door de manier van drukzetten van Feyenoord, ontstaat er ruimte voor De Ligt om in te schuiven.
De Ligt ziet deze ruimte en wordt aangespeeld door De Jong. De aanvoerder van Ajax opent de bal vervolgens op Ziyech.
Matthijs de Ligt 3

7:01

Feyenoord gooit snel in na het balverlies van De Jong. Van Persie wordt aangespeeld, waarna De Ligt uitstapt.
Doordat de verdediger uitstapt en Mazraoui vervolgens niet naar binnen knijpt, ontstaat er een groot gat centraal achterin.
Precies in deze ruimte wordt Larsson bediend door Van Persie. De buitenspeler van Feyenoord schiet de bal vervolgens tegen de paal.
Matthijs de Ligt 4

8:20

Blind wordt eruit gesprint door St. Juste, die afstormt op het doel van Ajax. Onana komt goed uit, waardoor de back van Feyenoord niet meer kan schieten.
Hij behoudt het overzicht en legt de bal vervolgens terug op Van Persie, die aanlegt voor een schot. De Ligt gooit zich met heel zijn hebben en houden in de baan van het schot, waardoor hij de bal weet te blokken.
Matthijs de Ligt 5

16:49

Ajax heeft de bal en Feyenoord trekt zich wat terug. De Ligt ontvangt de bal van De Jong en kijkt op waar hij de bal kwijt kan.
Vervolgens ziet hij Tadic een loopactie in de diepte maken, waarna hij de Serviër op maat bedient. De voorzet van Tadic wordt vrij gemakkelijk weggewerkt door Feyenoord.

17:19

Clasie heeft de bal in de hoek van het veld en wordt onder druk gezet door Ajax. De middenvelder van Feyenoord besluit daarom de bal weg te schieten.
In tegenstelling tot de eerste minuut van de wedstrijd, neemt De Ligt deze bal wel rustig aan, om hem vervolgens af te geven aan Ziyech.
Matthijs de Ligt 6

17:50

De Ligt ontvangt de bal rond de middenlijn en ziet Ziyech tussen de linies vrij staan. De verdediger speelt de bal hard en zuiver in op Ziyech, die gelijk opendraait richting het doel.
Matthijs de Ligt 7
Matthijs de Ligt 8

18:25

De Ligt speelt de bal rond met Blind op de helft van Feyenoord. Mazraoui maakt een loopactie in de diepte en wordt op maat bedient door zijn aanvoerder.
Mazraoui speelt de bal vervolgens naar Ziyech, waarna de bal via de kluts bij Van de Beek terecht komt. Het schot van de middenvelder wordt van richting veranderd, waarna Ajax een corner krijgt.
Matthijs de Ligt 9

24:20

Toornstra wordt tussen de linies aangespeeld, waarna De Ligt twijfelt of hij moet doorstappen of niet. Vervolgens kiest hij ervoor dit toch te doen.
Via de kluts gaat de bal door zijn benen, waardoor Toornstra richting het strafschopgebied van Ajax kan. De aanval levert echter geen gevaar op.
Matthijs de Ligt 10

29:58

Omdat Ajax vroeg drukzet op de opbouw van Feyenoord, kiest Vermeer er voor de lange bal te hanteren. Deze bal verwerkt De Ligt niet goed, waardoor de bal tien meter van zijn voet schiet.
Hij doet vervolgens een ultieme poging om de bal toch in bezit te houden, waarin hij faalt. Hierdoor ontstaat er een groot gat centraal achterin, waar Toornstra in duikt.
Het gebrek aan snelheid en bijsluiting zorgt er echter voor dat de aanval op niets uitloopt.
Matthijs de Ligt 11

41:20

De Ligt dribbelt in met de bal, maar ziet geen afspeelmogelijkheden vooruit. Hij speelt de bal daarom breed op Mazraoui, die de bal direct terug speelt. De Ligt ziet nu dat Ziyech tussen de linies is vrijgekomen, en speelt hem zuiver en strak aan.

44:26

Ziyech trapt de corner van Ajax. De bal landt tussen de penaltystip en het vijfmetergebied, waar De Ligt naartoe stormt. De aanvoerder kopt de bal vervolgens snoeihard tegen de touwen, waardoor Ajax met 0-1 voorkomt.

48:26

Feyenoord probeert de corner van Ajax weg te werken, maar dit lukt maar deels. Van de Beek kan de bal opnieuw in het strafschopgebied spelen, waarna drie Feyenoorders het duel aangaan met De Ligt.
Zowel de Feyenoorders als De Ligt missen de bal, waarna de bal voor de voeten valt van de vrijstaande Tagliafico. De Argentijn laat deze kans niet onbenut en verdubbelt de voorsprong van Ajax.
Matthijs de Ligt 12

58:28

Feyenoord heeft een vrije trap halverwege de helft van Ajax. Bij deze vrije trap weet Van Persie volledig uit de dekking van De Ligt te lopen. De Amsterdammers hebben hier geluk dat de vrije trap van Vilhena niet op maat is.
Matthijs de Ligt 13

59:30

Het vroege drukzetten van Ajax mislukt, waardoor Feyenoord ineens veel ruimte heeft. St. Just speelt de vrijstaande Toornstra aan, waardoor zich een 1 tegen 2 voordoet voor De Ligt.
Bij de pass van St. Juste naar Toornstra twijfelt De Ligt om uit te stappen. Hij besluit dit echter niet te doen een positioneert zich in de passlijn naar Van Persie.
Matthijs de Ligt 14
Vervolgens richt De Ligt zijn vizier op Toornstra en wacht de verdediger het juiste moment van uitstappen af.
Matthijs de Ligt 15
Daarna ziet De Ligt dat Toornstra de bal te ver naar de zijkant meeneemt en dat Blind weer aan de binnenkant loopt. De hoek waaruit Toornstra nu moet gaan scoren is vrij lastig. Daarom kiest De Ligt ervoor om richting van Persie te gaan en te vertrouwen op zijn keeper.
Matthijs de Ligt 16
Toornstra schiet de bal vervolgens naast.

67:44

Een afgeslagen voorzet komt voor de voeten van Verdonk. De back van Feyenoord haalt verwoestend uit, en raakt daarbij de arm van De Ligt. De scheidsrechter en de VAR vinden het echter niet genoeg voor een penalty.

74:20

Berghuis draait een vrije trap in het strafschopgebied van Ajax. Deze is echter een prooi voor De Ligt, die de bal makkelijk weg kopt.

79:14

De Ligt trapt een vrije trap lang in de richting van Dolberg. De spits legt deze bal dood en weet tegelijkertijd weg te draaien bij Van der Heijden. Vermeer weet ternauwernood te voorkomen dat Dolberg scoort.

83:37

De Ligt neemt een vrije trap halverwege de eigen helft. Met deze vrije trap bedient hij Dolberg in de diepte, die richting de rechter cornervlag sprint.

91:14

Jørgensen zakt uit richting de, voor Ajax, linker kant. De Ligt volgt de spits, maar is te laat om er voor te komen. Hierdoor ontstaat er een enorm gat centraal achterin, waar Feyenoord geen gebruik van maakt.
Matthijs de Ligt 17

Feedback

Positief:
De Ligt was tegen Feyenoord vooral goed in de lijf aan lijf gevechten. Door de agressie in zijn spel, wist hij het grootste gedeelte van zijn persoonlijke duels te winnen.
Ook middels zijn passing was de aanvoerder belangrijk voor Ajax. Zo wist hij een aantal keer goed de vrijstaande spelers tussen de linies te vinden.
Negatief:
De Ligt wilde wel eens doordraven in zijn agressie om duels te winnen. Zo waren er situaties waarbij hij uitstapte, terwijl het beter was om in positie te blijven.
Bovendien resulteerde deze druistigheid in situaties waarbij hij de bal snel weg schoot of kopte, terwijl hij de tijd had om de bal aan te nemen.

Conclusie

De Ligt toonde tegen Feyenoord opnieuw aan dat hij beschikt over een groot arsenaal aan kwaliteiten. Hij is goed en fel in het spelen van de duels, heeft een goede en zuivere inspeelpass in voorwaartse richting en is bovendien een leider in het veld.
Zijn grootste kracht is tegelijkertijd soms een zwakte. Doordat hij graag lijf aan lijf duels wil uitvechten, stapt hij soms op de verkeerde momenten uit en bewaart hij niet de rust terwijl dit wel kan.
Als Feyenoord beter gebruik had gemaakt van deze momentjes, had de wedstrijd heel anders kunnen aflopen.
Mede door zijn doelpunt zullen echter vooral de positieve elementen onthouden worden.


Dit artikel is een co-productie van Thom Bleijerveld en Lars Delnoy.

3.4/5 - (5 stemmen)
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Hoe het De Ligt verging tijdens zijn 100e wedstrijd voor Ajax

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *