Door de 0 – 2 overwinning bij AEK Athene speelt Ajax voor het eerst sinds 2006 in de knock-outfase van de Champions League. De Amsterdammers namen in de tweede helft afstand van de Griekse opponent, mede door een benutte penalty van Tadic.
Een analyse van de wedstrijd.

Saaie eerste helft

Lang was het de vraag hoe Ajax zou gaan spelen bij AEK Athene. Door de afwezigheid van Tagliafico en Ziyech, moest Ten Hag beginnen met Wöber en Neres. De vraag was alleen of Wöber of Blind als linksachter zou starten. Om 18:55 bleek Blind als linksachter te starten.

aek - ajax 1
Figuur 1: De opstellingen van beide ploegen.

De eerste 45 minuten in Athene waren niet de beste minuten van Ajax dit Champions League seizoen.
Dat had deels te maken met de goed verdedigende organisatie van AEK, maar ook deels met wat Ajax daar tegenover wist te zetten.
Op het moment dat Ajax de bal had, trok AEK Athene zich terug op eigen helft. Hier verdedigde de Grieken vanuit een soort 5-3-2 formatie, die regelmatig leek op een 5-4-1 met een ruit op het middenveld.
Vanuit deze formatie dwongen ze Ajax steeds naar de zijkant te spelen. Als Ajax toch probeerde door de as te spelen, zaten de spelers van AEK er gelijk kort op.
aek - ajax 2
Figuur 2: AEK verdedigde vanuit een 5-3-2 formatie.

aek - ajax 3
Figuur 3: Regelmatig liet tweede spits Livaja zich verder terugzakken, waardoor AEK soms in een 5-4-1 formatie stond.

Doordat AEK op deze manier verdedigde, kreeg Ajax veel ruimte bij de backs. Zoals wel vaker dit seizoen, probeerde Ajax vooral gebruik te maken van de ruimte aan de linkerkant van het veld.
aek - ajax 4
Figuur 4: Passmap van Ajax in de eerste helft. Ajax bouwde vooral op via de linkerkant, en had moeite om door de as aan te vallen.

Ajax maakte echter nauwelijks gebruik van de ruimte die het kreeg. Dit kwam vooral door het lage baltempo en doordat spelers zich nauwelijks aanboden in de diepte.
Een van de momenten dat dit wel gebeurde, leverde Ajax ook gelijk een kans op. David Neres wist de diepte pass van Frenkie de Jong echter niet binnen te koppen
aek - ajax 5
Figuur 5: Moment voorafgaand aan de kans van Neres.

Hoger baltempo in de tweede helft

Aan het begin van de tweede helft schroefde Ajax het tempo iets op, waardoor de ploeg steeds vaker in de buurt kwam van AEK.
Vooral de wisselwerking tussen Blind en Tadic viel de tweede helft op. Zo gaf Tadic over de hele wedstrijd 28 passes aan Blind, terwijl Blind 19 ballen speelde naar Tadic.

aek - ajax 6
Figuur 6: Overzicht van de passes van Ajax. Opvallend is het hoge aantal passes tussen Blind en Tadic.

Deze samenwerking liep de tweede helft beter doordat Tadic beter aanvoelde hoe te reageren op wat de tegenstander deed.
Als de rechtsachter van AEK bij Tadic bleef, trok de Serviër vaak naar binnen toe. Hierdoor ontstond er ruimte aan de zijkant voor Blind.
aek - ajax 7
Figuur 7: Tadic trekt naar de as, en lokt de rechtsachter van AEK mee.

Stapte de rechtsachter van de Grieken door op Blind, dook Tadic juist op in de ruimte in de rug van de rechtsachter.
Hierdoor moest de rechter centrale verdediger van AEK een keuze maken: doorstappen richting Tadic, of in de as blijven spelen?
In de 66e minuut koos de rechter centrale verdediger van AEK voor om door te stappen richting Tadic.
Hierdoor ontstond er een gat in de as, waar van de Beek goed gebruik van maakte.
De middenvelder van Ajax kreeg de bal van Blind en versierde een vrije trap, waar later de penalty van Ajax uit ontstond.
aek - ajax 8
Figuur 8: De rechter centrale verdediger van AEK stapt door op Tadic, waardoor er ruimte ontstaat in de as voor van de Beek.

In de 68e minuut werd Ajax letterlijk en figuurlijk een handje geholpen door AEK Athene. Livaja blokte de vrije trap van Schöne met zijn arm.
Hierdoor kreeg de nummer tien van de Grieken zijn tweede gele kaart, en mocht Tadic van elf meter aantreden. De Serviër faalde niet, en zette Ajax op een 0 – 1 voorsprong.
Niet veel later kwam Ajax op 0 – 2 door opnieuw een doelpunt van Tadic, waarna de wedstrijd was gespeeld.
De ploeg van Ten Hag speelde de wedstrijd uit, en kregen alleen nog een afstandsschot van Boye te verwerken.
Een knappe prestatie van Ten Hag en zijn mannen. Nadat de ploeg door de voorrondes wist te komen, mag het zich nu gaan opmaken voor de knock-outfase van het miljoenenbal.
Bovendien kan Ajax op 12 december in een onderlinge strijd met Bayern München gaan uitmaken wie groepshoofd wordt.