Overwintering in de Champions League is heel dichtbij voor Ajax. Door de late goal van Noussair Mazraoui hebben de Amsterdammers ook de derde groepswedstrijd gewonnen, en staan ze nog steeds aan kop in groep E.

ajax benfica analyse 1
Figuur 1: De opstelling van Ajax en Benfica.

Moeizame eerste helft Ajax door goed georganiseerd Benfica

Ajax heeft het de eerste helft moeilijk tegen Benfica. De Amsterdammers mochten de bal hebben van de Portugezen (60,8% balbezit), maar komen met moeite van de eigen helft af.
Dit komt door de goede verdedigende organisatie van Benfica. Vanuit een 4 – 1 – 4 – 1 formatie worden de ruimtes voor Ajax erg klein gemaakt.

ajax benfica analyse 2
Figuur 2: Benfica speelt bij balverlies vanuit een 4 – 1 – 4 – 1 formatie.

Al vrij snel in de wedstrijd wordt duidelijk wat Benfica tracht te doen.
De ploeg wil dat Ajax de bal richting de zijkant speelt, om daar een overtal situatie te creëren en druk te zetten.
Deze manier van drukzetten is in de openingsfase een aantal keren succesvol. Zo verovert Benfica ballen bij Mazraoui, terwijl ook Ziyech van de bal beroofd wordt.
Opvallend bij deze manier van drukzetten is dat de spelers van Benfica de opdracht hebben gekregen hun directe tegenstander te volgen.
Een mooi voorbeeld hiervan is hoe Gedson Fernandes zijn directe tegenstander Frenkie de Jong volgt.
Ondanks dat de Jong regelmatig naast of tussen de twee centrale verdedigers uitzakt, blijft de middenvelder van Benfica hem volgen en druk geven.
ajax benfica analyse 3
Figuur 3: Gedson Fernandes volgt Frenkie de Jong, zelfs wanneer de middenvelder van Ajax uitzakt.

Na zo een balverovering spurten de spelers van Benfica richting de goal van Ajax. Dit leidt tot een paar hachelijke momenten voor de Ajax goal, waar twee belangrijke ingrepen van Onana nodig waren om de stand gelijk te houden.
Ook bij de doeltrappen zetten de Portugezen Ajax goed vast. De buitenspelers staan wat verder naar de as toe, maar staan zo hoog dat Onana de uitgezakte Blind en de Ligt niet kan/durft aan te spelen. Op het moment dat Onana kiest voor een hoge bal op Mazraoui of Tagliafico, stappen de backs van Benfica door.
ajax benfica analyse 4
Figuur 4: Benfica zet de opbouw van Ajax vast op het moment dat de Amsterdammers een doeltrap hebben.

ajax benfica analyse 5
Figuur 5: De veldbezetting van Benfica bij een doeltrap van Ajax. Salvio en Rafa staan tussen de centrale verdedigers en backs in, terwijl Almeida en Grimaldo loeren op de hoge pass op de backs van Ajax.

In balbezit heeft Benfica het echter moeilijk. Dit zijn de verdiensten van Ajax, die goed drukzetten op de helft van de Portugezen. Door dit goede drukzetten durft Benfica nauwelijks tot niet op te bouwen, en wordt veelal de lange bal gehanteerd.
In de 21e minuut wordt duidelijk waarom Benfica niet durft op te bouwen. In een tijdsbestek van 40 seconde probeert Benfica twee keer onder de druk van Ajax uit te spelen, maar dit mislukt twee keer. Als gevolg krijgt Benfica een afstandsschot van Ziyech en de grote kans van Dolberg te verwerken.
ajax benfica analyse 6
Figuur 6: Het moment vlak voor de grote kans van Dolberg. Ajax zet hoog druk op de helft van Benfica.

De beste kansen in de eerste helft zijn dus voor Ajax. In de eerste drie minuten waren er twee gevaarlijke momenten met Ziyech, terwijl ook Dolberg en Tagliafico grote kansen kregen om de score te openen.

Sterk beginfase van de tweede helft

Ajax begint goed aan de tweede helft. De Amsterdammers schroeven het tempo wat op, waardoor de ploeg steeds beter onder de druk van Benfica weet uit te spelen. Dit leidt niet direct tot kansen, maar Benfica heeft de tweede helft meer moeite met het spel van de Amsterdammers.
De Portugezen zetten nog steeds hoog druk, maar Ajax lijkt daar steeds beter een antwoord op te hebben. De Amsterdammers spelen vooral via Blind goed onder deze druk vandaan. De centrum verdediger wordt daarbij wisselend geholpen door De Jong, Schöne, Ziyech, Tadic en Tagliafico.

Gesloten wedstrijd

Rond minuut 60 lijkt Benfica te merken dat de manier van drukzetten niet werkt, en trekt de ploeg zich steeds verder terug op de eigen helft.
Hierdoor wordt de wedstrijd een stuk minder open dan in de eerste helft. Er ontstaat en wedstrijdbeeld waarbij Ajax de bal heeft, terwijl Benfica verdedigt en loert op de counter.
Een van de momenten dat Benfica van de eigen helft komt, leidt ook gelijk de grootste kans van Ajax in de tweede helft in.
Na een goede redding van Onana schakelt Ajax razendsnel om. Tadic ontvangt de diepe bal van Blind, en speelt deze vervolgens in de richting van Ziyech. Ziyech legt de bal klaar voor van de Beek, die een sprint heeft gemaakt van ver op de eigen helft.
Van de Beek schiet, maar de keeper van Benfica weet zijn inzet te keren.

Vleugje geluk voor de Amsterdammers

Na deze kans lijkt de wedstrijd op een doelpuntloos gelijkspel af te lopen.
Beide ploegen creëren geen grote kansen meer, en zijn bang alsnog tegen een nederlaag aan te lopen.
In de blessuretijd heeft Ajax het kleine beetje geluk dat je nodig hebt om dit soort wedstrijden te winnen.
In de 92e minuut geeft Daley Blind de bal diep op de ingevallen Neres. De Braziliaan dribbelt richting de goal van Benfica, om vervolgens de bal terug te trekken op Dolberg. Deze bal wordt ternauwernood weggewerkt door Benfica, maar komt dan terecht bij Mazraoui. De rechtsback van Ajax legt aan en scoort de winnende treffer: 1-0.
In deze aanval zit alles mee voor de Amsterdammers.
In eerst instantie lijkt Benfica verdediger Conti de pass van Blind makkelijk weg te kunnen werken. In plaats daarvan raakt hij de bal totaal verkeerd, waardoor de pass alsnog bij Neres terecht komt.
Vervolgens wordt de bal voor de voeten van Dolberg weggegleden, maar komt deze precies in de voeten van Mazraoui. Tot slot wordt het schot van Mazraoui van richting verandert, waardoor doelman Vlachodimos kansloos is.
Uiteindelijk wordt het initiatief dat de Amsterdammers namen dus beloond.
Waar Benfica zich steeds meer ging richten op het verdedigen, bleef Ajax zoeken naar de opening om tot scoren te komen.
Ten Hag kan tevreden terugkijken op de eerste drie Champions League wedstrijden.