Michel Vlap was afgelopen seizoen dé blikvanger bij SC Heerenveen. De 21-jarige middenvelder viel vooral op door zijn scorend vermogen (zestien goals), en was daarmee van onschatbare waarde voor de Friezen. Mede hierdoor heeft de middenvelder een mooie transfer afgedwongen naar RSC Anderlecht.
In dit artikel analyseren wij het seizoen van Michel Vlap, met speciale aandacht voor zijn grootste kwaliteit: zijn scorend vermogen.

2018 – 2019: SC Heerenveen

Afgelopen seizoen was het seizoen van het superduo Sam Lammers en Michel Vlap. Beide spelers maakten 16 doelpunten, en waren daardoor verantwoordelijk voor 50% van de Friese doelpunten in de Eredivisie.

Michel Vlap analyse 1
Figuur 1: Vlap was dit seizoen bij 20 Eredivisie doelpunten van SC Heerenveen betrokken.

Hoe maakte Michel Vlap zijn goals?

1e goal: 1-0 tegen Vitesse

Vlap vangt een afgeslagen voorzet van Vitesse op en speelt Zeneli aan. Zeneli speelt de bal terug op Vlap, waarna hij het spel verlegt naar de andere kant van het veld. Vervolgens gaat de middenvelder in de buurt van Lammers lopen, om vervolgens gevaarlijk te kunnen worden voor de goal.
Michel Vlap analyse 2
Pierie geeft vervolgens een goede voorzet, die Vlap in alle vrijheid kan binnenkoppen (1-0).

2e goal: 1-0 tegen ADO Den Haag

Heerenveen speelt de bal wat rond op de eigen helft, waarna een lange bal volgt van Bulthuis in de richting van Lammers. Lammers laat de bal vallen op Kobayashi, die de bal kan aannemen. Vlap ziet dit gebeuren en duikt gelijk in het gat dat is ontstaan in de defensie van ADO Den Haag.
Michel Vlap analyse 3
Kobayashi opent de bal vervolgens naar de linkerkant, waarna Vlap druk om zich heen gaat kijken. De middenvelder scant zijn omgeving, en zoekt de ruimte om aanspeelbaar te worden.
Michel Vlap analyse 4
Zeneli ziet dat Vlap vrijstaat en speelt de middenvelder over de grond aan. Doordat Beugelsdijk naar de bal staat te kijken, en Kanon gebonden is aan Lammers, krijgt Vlap alle ruimte om open te draaien en uit te halen (1-0).

3e goal: 0-3 tegen De Graafschap

SC Heerenveen speelt onder de druk van De Graafschap uit, en weet Zeneli aan de linkerkant van het veld te bereiken. Hierdoor ontstaat er veel ruimte voor SC Heerenveen om toe te slaan. Vlap ziet deze ruimte, en sprint de diepte in om daar aanspeelbaar te worden voor Zeneli.
Michel Vlap analyse 5
Zeneli bedient Vlap in de diepte. De middenvelder kapt de bal naar zijn rechterbeen en schiet vervolgens laag in de verre hoek: 0-3.

4e goal: 0-4 tegen De Graafschap

Floranus speelt de bal, aan de rechterkant van het speelveld, richting Kobayashi. Op het moment dat de bal onderweg is naar Kobayashi, zie je Vlap de omgeving scannen, om te kijken waar de ruimte ligt. Nog voordat Kobayashi is opengedraaid, zet Vlap zijn loopactie in de diepte in.
Michel Vlap analyse 6
Als Vlap merkt dat hij niet in de diepte bediend wordt, herpositioneert de middenvelder zich om opnieuw aanspeelbaar te worden voor Kobayashi. De Japanner speelt Vlap ditmaal wel aan, die in zijn aanname gelijk opendraait richting de goal. Jurjus ziet Vlap wegdraaien bij de verdediger van De Graafschap, en komt uit om zijn doel te verkleinen. Vlap stift de bal echter vrij gemakkelijk, met zijn linker, over de doelman van De Graafschap heen: 0-4.

5e goal: 1-1 tegen AZ

SC Heerenveen verovert de bal op de eigen helft en schakelt razendsnel om. Via Vlap komt de bal aan de linkerkant, bij Zeneli terecht. Als Zeneli de bal krijgt, gaat Vlap zijn omgeving scannen. Hij kijkt naar waar Lammers is, en waar de ruimte is om zichzelf te positioneren.
Michel Vlap analyse 7
Lammers weet met zijn loopactie richting de penaltystip Vlaar aan zich te binden. Hierdoor wordt de ruimte voor Vlap groter, die op de rand van het strafschopgebied wordt aangespeeld door Zeneli.
De middenvelder van Heerenveen kan de bal aannemen. Vlaar stapt op dat moment alsnog uit, maar is te laat. Vlap passeert de verdediger van AZ makkelijk, en wipt de bal vervolgens over Bizot heen: 1-1.

6e goal: 1-2 tegen AZ

AZ valt aan over de rechterkant, waarna Svensson de bal krijgt op de achterlijn. De back van de Alkmaarders probeert de bal terug te trekken, maar deze voorzet wordt geblokt. Vervolgens verovert Heerenveen de bal definitief en schakelt de ploeg om.
Michel Vlap analyse 8
In eerst instantie lijkt de counter van Heerenveen te worden afgestopt. Thorsby krijgt de bal niet goed aangespeeld. Dit is voor de verdedigers van AZ het signaal om vooruit te stappen. Doordat Thorsby de bal in de ploeg weet te houden en Vlaar niet mee stapt, ontstaat een enorme ruimte achter de defensie van AZ.
Michel Vlap analyse 9
In deze ruimte wordt Lammers aangespeeld, die de bal doorspeelt naar Vlap. Bizot komt zijn doel vervolgens uit om deze te verkleinen. Dit ziet Vlap aankomen en hij stift de bal vervolgens schitterend over de doelman van AZ heen: 1-2.

7e goal: 1-3 tegen Willem II

In de 53e minuut heeft SC Heerenveen een corner. Willem II weet deze corner twee keer niet weg te werken, waarna de bal voor de voeten komt van Vlap. De middenvelder neemt de bal aan, en schiet de bal vervolgens met links in de verre hoek: 1-3.

8e goal: 1-3 tegen FC Utrecht

In de 69e minuut vangt Zeneli een afgeslagen corner op. De buitenspeler zoekt zijn directe tegenstander op, en geeft de bal vervolgens voor. Deze voorzet komt bij Vlap, die de bal met een volley in de bovenhoek schiet: 1-3.

9e goal: 0-1 tegen Vitesse

Vitesse gooit de bal via een inworp voor de goal van SC Heerenveen. De bal wordt echter veroverd door Haan, die de bal snel in de loop meegeeft aan Mihajlovic. Door deze snelle omschakeling van Heerenveen, ligt er ontzettend veel ruimte. Vlap duikt op in deze ruimte en krijgt de bal aangespeeld van Mihajlovic.
Michel Vlap analyse 10
Nadat hij de bal heeft ontvangen, dribbelt Vlap nog even door tot 20 á 25 meter voor de goal en haalt vervolgens verwoestend uit: 0-1.

10e goal: 1-0 tegen PEC Zwolle

SC Heerenveen verovert de bal rond de middenlijn en schakelt vervolgens snel om. Op het moment dat Heerenveen de bal verovert, sprint Vlap gelijk de diepte in om de bal achter de laatste lijn van PEC te kunnen ontvangen.
Michel Vlap analyse 11
Rienstra kiest echter voor de bal breed op Van Bergen. Op dit moment kiest Vlap positie in het strafschopgebied, vlak achter Lammers. Van Bergen zoekt zijn tegenstander op en geeft de bal voor op Lammers. Lammers’ schot wordt gestopt door Van der Hart, waarna de bal voor de voeten komt van Vlap. De middenvelder tikt de bal voor een leeg doel binnen: 1-0.

11e goal: 2-0 tegen PSV

SC Heerenveen heeft een lange periode van balbezit. De ploeg uit Friesland opent de bal naar de linkerkant van het veld, waar de ploeg een overtal probeert uit te spelen. De bal wordt naar Vlap gespeeld, die tussen Rosario en Schwaab in staat. De middenvelder staat met zijn rug richting het doel, maar weet desondanks weg te draaien bij Rosario en Schwaab. Vervolgens schiet hij de bal in de verre hoek: 2-0.

12e goal: 1-0 tegen Willem II

Heerenveen verovert de bal op de rand van het eigen strafschopgebied, waarna de ploeg snel omschakelt. Woudenberg speelt de bal naar Lammers, die rond de middenlijn in de bal komt. De spits van Heerenveen draait goed weg bij zijn directe tegenstander, waardoor er veel ruimte ligt voor de Friezen.
Michel Vlap analyse 12
Vlap sprint vanaf de middenlijn met zijn teamgenoot mee om aanspeelbaar te zijn. Lammers geeft de bal vervolgens met buitenkant rechts voor. Vlap maakt deze voorzet met een geweldige stift af: 1-0

13e goal: 0-1 tegen ADO Den Haag

Heerenveen heeft een ingooi op de helft van ADO Den Haag. De bal komt uiteindelijk bij Sam Lammers terecht. Doordat de spits van Heerenveen is uitgezakt, lokt hij een verdediger van ADO Den Haag met zich mee. Precies in deze ruimte maakt Vlap een loopactie in de diepte. De middenvelder wordt perfect bedient door Lammers, en schiet de bal vervolgens in de verre hoek: 0-1.
Michel Vlap analyse 13

14e goal: 1-2 tegen ADO Den Haag

Heerenveen krijgt een vrije trap op de rand van het strafschopgebied. Vlap krult de bal om de muur heen in de rechterbovenhoek: 1-2.

15e goal: 1-0 tegen VVV Venlo

Heerenveen speelt de bal geduldig rond ter hoogte van de middenlijn. Opeens weet de ploeg een middenvelder te vinden die kan opendraaien op het middenveld. Dit ziet Vlap, die gelijk een loopactie in de diepte maakt, achter de laatste linie van VVV Venlo. De middenvelder van Heerenveen krijgt de bal in de loop aangespeelt, en schiet de bal vervolgens tegen de touwen: 1-0.

16e goal: 2-1 tegen VVV Venlo

Heerenveen heeft opnieuw een periode van langdurig balbezit. De ploeg speelt de bal van links naar rechts en weer terug, op zoek naar de ruimte om in toe te slaan. Deze ruimte vinden ze aan de rechterkant bij Mitchell van Bergen, die zijn tegenstander opzoekt. De buitenspeler van Heerenveen geeft vervolgens een voorzet, die wordt binnengekopt door Vlap: 2-1.

Duidelijke kwaliteiten Vlap, maar ook verbeterpunten

Uit de analyse wordt duidelijk dat Vlap vaak dezelfde soort doelpunten maakt. De middenvelder legt vaak 40 tot 50 meter af om in het strafschopgebied te komen, en de bal vervolgens af te maken.
Dit loopvermogen komt vooral goed van pas tijdens de omschakeling van balverlies naar balbezit. Op deze momenten is Vlap vaak eerder in het strafschopgebied dan zijn teamgenoten. Bovendien heeft de middenvelder een goed gevoel voor positie kiezen in het strafschopgebied.
Wat ook opvalt is dat Vlap weinig scoort uit kopballen, terwijl hij daar wel vaak de kansen voor krijgt.
Een mooi verbeterpunt waar hij aan kan gaan werken bij zijn nieuwe club.

3.8/5 - (6 stemmen)
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Wat Anderlecht kan verwachten van Michel Vlap

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *