In een goede wedstrijd heeft Feyenoord met 3-0 gewonnen van Hapoel Beer Sheva. Hiermee hebben de Rotterdammers een grote stap gezet richting de groepsfase van de Europa League, en het daarbij komende startgeld van iets minder dan drie miljoen euro. Een analyse van de wedstrijd.

Geleerd van FC Utrecht

In de persconferentie voorafgaand aan de wedstrijd werd Jaap Stam gevraagd wat voor tegenstander Hapoel Beer Sheva is. De trainer gaf aan dat ze een aantal wedstrijden hebben gekeken en dat hen het volgende was opgevallen:

“Het zijn technisch vaardige spelers die redelijk rap zijn ook. Ze spelen vanuit een bepaalde speelwijze, in de zin van dat ze heel compact staan en wachten ze in de omschakelmomenten om eruit te komen. Wat ze ook heel goed kunnen.”

Voor Feyenoord dus een uitdaging na afgelopen zondag, waarin juist de omschakeling van aanvallen naar verdedigen een van de grootste problemen was.
In de openingsfase wordt duidelijk dat Feyenoord geleerd heeft van de wedstrijd tegen FC Utrecht. Na balverlies krijgen de Rotterdammers goed druk op de bal, waardoor het balbezit vaak snel terugveroverd wordt. Wat ook opvalt is dat de verdedigers regelmatig doorstappen, om zo de bal te veroveren.
Ondanks dat Feyenoord de eerste 25 minuten dicteert en goed omschakelt, weet de ploeg van Stam geen grote kansen te creëren. Het eerste grote gevaar is zelfs van Hapoel Beer Sheva. Na een afgeslagen corner kopt Fer de bal matig terug op Ié, die vervolgens ook de fout in gaat, waardoor Hapoel eruit kan komen.
Vervolgens maakt Tapia een hele rare keuze om uit te stappen richting de 16 meter, in plaats van de passlijn naar de tweede paal dicht te zetten. Gelukkig voor Feyenoord geeft Hasselbaink geen voorzet, maar gaat de spits voor eigen succes. Deze kans gaat er niet in, waardoor het 0-0 blijft.

Analyse Feyenoord Hapoel Beer Sheva 1
Figuur 1: De grote kans van Hapoel Beer Sheva in de eerste helft.

Plan van Stam in balbezit

Na die kans van Hapoel Beer Sheva komt de wedstrijd wat meer los, en wordt het plan van Feyenoord in balbezit ook steeds duidelijker. Berghuis en Larsson komen vanaf de flank veelvuldig naar binnen toe, waardoor spits Narsingh vervolgens de hoeken in kan duiken.

Analyse Feyenoord Hapoel Beer Sheva 2
Figuur 2: De organisatie van Feyenoord bij balbezit.

Ook Kokcü heeft een belangrijke rol in het aanvalsspel van Feyenoord. De middenvelder heeft de vrijheid om mee te doen in de positiewisselingen die voorin plaatsvinden bij de Rotterdammers. Zo komt het regelmatig voor dat Larsson in de as van het veld opduikt, en dat Kokcü zich op de flank begeeft.
Analyse Feyenoord Hapoel Beer Sheva 3
Figuur 3: De positiewisselingen tussen Kokcü en Larsson.

Als Feyenoord ver op de helft van Hapoel is, duiken de backs regelmatig de hoek in. Precies deze wisselwerking tussen de back en de buitenspeler leidt tot de 1-0 van Feyenoord. Berghuis ontvangt de bal in de half-space, waarna Karsdorp zorgt voor ‘overlap’.
Hierdoor moet de back van Hapoel een keuze maken: meelopen met Karsdorp of druk houden op Berghuis. Dit moment van twijfel zorgt ervoor dat Berghuis naar binnen kan kappen en schiet.
Analyse Feyenoord Hapoel Beer Sheva 4
Figuur 4: De overlap van Karsdorp zorgt voor een twijfelmoment bij de linksachter van Hapoel Beer Sheva.

Het schot van Berghuis belandt op de paal, waarna de rebound voor de voeten valt van Larsson. De Zweed kan de bal vervolgens eenvoudig voor een leeg doel binnentikken: 1-0.

Zelfde wedstrijdbeeld in de tweede helft

In de tweede helft voetbalt Hapoel iets beter mee. Toch is Feyenoord ook in de tweede helft de bovenliggende partij. De Rotterdammers hebben de omschakelmomenten nog steeds goed onder controle, terwijl de ploeg ook kansen blijft creëren.
Kort na de rust komt Feyenoord op 2-0. Via de kluts komt de cornerbal voor de voeten van Fer, die de bal vervolgens hard in de korte hoek schiet: 2-0.
Na de 2-0 is er een fase van tien minuten waarin Hapoel de druk opvoert. In deze fase wordt Vermeer een aantal keer gedwongen tot een redding, terwijl ook Ié een aantal belangrijke ingrepen moet verrichten. Desalniettemin weten de Rotterdammers deze fase goed door te komen.
Na deze fase creëert Feyenoord nog wat kansen om de score uit te breiden. Deze kansen worden gecreëerd door de aanvallende dynamiek van Feyenoord. Doordat de buitenspelers naar binnen staan, krijgt de spits de kans om in de ontstane ruimte diep te lopen. Narsingh en Sinisterra weten deze kansen echter niet af te maken.

Analyse Feyenoord Hapoel Beer Sheva 5
Figuur 5: Narsingh maakt gebruik van de ruimte die ontstaat in de hoek van het veld.

In de 78e minuut weet Feyenoord de score wel uit te breiden. Een afgeslagen corner valt voor de voeten van Fer, die opnieuw raak schiet: 3-0.
Jaap Stam zal tevreden terugkijken op zijn beste wedstrijd als trainer van Feyenoord. Zijn ploeg had duidelijk geleerd van de wedstrijd tegen FC Utrecht.
Niet alleen had Feyenoord de omschakelmomenten beter onder controle, ook in balbezit stond de organisatie beter.
Hierdoor staat Feyenoord met een been in de groepsfase van de Europa League.