1. Eredivisie

Topschutters van de afgelopen vijf jaar in de Eredivisie

De Eredivisie: een competitie om op te leiden, althans zo wordt onze vaderlandse trots vaak genoemd. Ieder jaar breken er weer talenten door die prachtige doelpunten maken. Maar wie waren de afgelopen jaargangen ook al weer de topschutters in de Eredivisie? Wij stelden een Topscorer Top 25 samen over de afgelopen vijf seizoenen, inclusief het huidige seizoen.

top-25-eredivisie-1
Tabel: 1 Spelers met de meeste doelpunten in de Eredivisie de afgelopen vijf seizoenen. Huidig Eredivisieseizoen is meegerekend. * Speler werd in de afgelopen vijf seizoen topscorer van de Eredivisie.

Hoewel de plaaggeest van Bayern München al een aantal jaar niet meer op de Nederlandse velden actief is, heeft Bas Dost nog steeds de meeste doelpunten gemaakt in de afgelopen Eredivisieseizoenen. Voor Heracles en sc Heerenveen wist hij maar liefst 59 keer het net te vinden. Zijn 32 doelpunten in het seizoen 2011-2012 leverden hem de topscorerstitel en een mooie transfer naar VFL Wolfsburg op. Graziano Pellè had bij AZ of Feyenoord net een goaltje meer moeten maken om op gelijke hoogte te komen met Dost.
De eerste nog actieve Eredivisiespeler in de lijst is Georginio Wijnaldum. De ex-Feyenoorder die nu voor PSV zijn doelpunten maakt, scoorde tot op heden 53 keer, waarvan er vier ontstonden uit benutte strafschoppen. Te weten dat Wijnaldum in tegenstelling tot vele andere spelers in de lijst niet in de spits staat, mag de aanvallende middenvelder een opvallende verschijning worden genoemd in de lijst.
Naast Wijnaldum geven nog een aantal actieve Eredivisiespelers acte de présence in de lijst. Luc Castaignos, Luuk de Jong, Lex Immers, Kolbeinn Sigþórsson, Michael de Leeuw, Lasse Schöne en Samuel Armenteros spelen nog steeds in de Eredivisie en kunnen dus nog klimmen in de lijst, wanneer ze ook in de toekomst doelpunten weten te scoren.

Verrassende namen

Dat namen als Poepon, Malki en Everton in de lijst staan, mag opvallend worden genoemd. Het drietal speelde bij clubs in de kelder van de Eredivisie, maar hebben daar hun doelpuntjes weten mee te pikken. Een belangrijke constatering bij dit gegeven is dat Poepon en Everton in de lengte van de meting bijna ieder seizoen in de Eredivisie speelden. Daardoor was het voor hun makkelijker om in de lijst van topschutters van de afgelopen seizoenen te komen dan spelers die bijvoorbeeld maar twee of drie seizoenen in de Eredivisie speelden. Daarnaast hadden bepaalde spelers, zoals Luis Suárez, veel hoger gescoord wanneer we het seizoen 2008-2009 of competities van nog langer geleden ook mee zouden nemen. Om een realistisch beeld te schetsen kijken we naar het aantal minuten dat de spelers in de lijst nodig hadden voor hun gemaakte doelpunten.

top-25-eredivisie-2
Figuur 1: Het aantal doelpunten van spelers in de lijst in verhouding met het aantal gespeelde minuten.

In figuur 1 is duidelijk te zien dat Poepon en in mindere mate Everton meer minuten nodig hadden om aan het aantal benodigde doelpunten te komen voor de lijst. Malki daarentegen had bij het inmiddels in de Jupiler League-spelende Roda JC nog niet eens zesduizend minuten (ongeveer twee volle seizoenen) nodig om tot 42 goals te komen. Suárez en Bulykin deden het nog beter, maar speelden ook bij grotere clubs, hoewel Bulykin het gros van zijn doelpunten scoorde voor ADO Den Haag. De kans is groot dat Pellè, Finnbogason en Dost door hun supporters worden herinnerd met succes door hun vele doelpunten in relatief gezien weinig speelminuten.
Kijkend naar het aantal minuten zien we dat Wijnaldum de meeste minuten nodig had voor zijn totaliteit aan doelpunten. Logisch, aangezien Wijnaldum een middenvelder is in plaats van een aanvaller. Daarnaast scoorde Wijnaldum in zijn beginjaren bij Feyenoord vele malen minder dan in zijn laatste jaar bij Feyenoord en latere jaren bij PSV. Ook Schöne heeft veel minuten nodig voor zijn doelpunten. Dat komt omdat de ex-NEC’er de eerste twee seizoenen in Nijmegen weinig scoorde. Ook zijn positie als hangende rechtsbuiten – en daarvoor (aanvallende) middenvelder – werkt waarschijnlijk niet in zijn voordeel binnen dit klassement.
Het is altijd leuk om een lijst van het verleden te bekijken. Herinneringen ophalen aan de hand van vergeten namen blijft leuk, maar het heden of juist de toekomst is wellicht voor vele voetbalfans nog belangrijker. Als laatste onderdeel van dit artikel kijken we daarom naar spelers uit de huidige Eredivisie die de lijst gaan bestormen. Omdat Armenteros er nog op los scoort in de Eredivisie zullen spelers Bulykin voorbij moeten om aanspraak te maken op een plekje in de lijst. Daarom is 36 doelpunten het streefaantal.

Toornstra valt net buiten de boot

Feyenoorder Jens Toornstra komt slechts twee doelpunten te kort om de plek van Bulykin over te nemen. Met 34 doelpunten staat hij op gelijke hoogte met Armenteros, maar omdat Toornstra daar meer penalty’s voor nodig had belandde hij net buiten de lijst. Huidig Eredivisie-topscorer Memphis Depay moet nog vier keer scoren voordat hij op het aantal van 36 doelpunten zit. Daarachter valt een gat. Boymans moet dit seizoen nog acht keer scoren om in de lijst te komen. Voor Jóhannsson, Maher, Uth (allen veertien), Vejinovic en Gudelj (beide vijftien) en Kramer (achttien) lijkt het lastig te worden om nog in de lijst te komen. Zij hebben allen meer dan tien doelpunten nodig om op een aantal van 36 te komen.

top-25-eredivisie-3
Tabel 3: Aantal doelpunten dat huidige Eredivisiespelers in de onderzochte periode maakten in de
Eredivisie en het aantal benodigde doelpunten dat zij moeten maken om in de lijst te komen.

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Topschutters van de afgelopen vijf jaar in de Eredivisie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *