1. Eredivisie

Eredivisie trekt volle zalen

Wie naar de Eredivisie kijkt, ziet meestal mooie wedstrijden: aanvallend voetbal, mooie doelpunten en volle tribunes. Dat laatste lijkt normaal, maar dat is het niet. In de Italiaanse Serie A zijn volle tribunes uitzonderlijk, om over een uitverkocht stadion nog maar te zwijgen. Ter indicatie: de bezettingsgraad bij ADO Den Haag – Heracles Almelo was bijna 10% hoger dan bij de wedstrijd AS Roma – Lazio Roma (80,93 om 71,98).

Eredivisie top met betrekking tot supportersgraad

De laatste jaren is in de Eredivisie een lichte stijging waar te nemen in de bezettingsgraad: daar waar in 2010/2011 gemiddeld 88,22% van het stadion bezet was, was dat in 2012/2013 88,61%. In het tussenliggende seizoen was het echter nog nét wat hoger: 89,57%. Met deze statistieken blijven we landen als Spanje en Frankrijk vér voor, maar staan we toch ook gepaste achterstand op Engeland en Duitsland. Dit is geen schande wanneer je bekijkt dat afgelopen seizoen 66,84% en 40,20% van de wedstrijden in de (respectievelijk) Premier League en Bundesliga uitverkocht was. Dit percentage bedroeg in de Eredivisie slechts 6,21%.

Bezettingsgraad voetbalstadions in Europa
Bezettingsgraad van de voetbalstadions in Europa per land

Verrassende winnaar in eigen land

Wanneer we dieper inzoomen op de bezettingsgraad in de Eredivisie, valt op dat de supporters niet het makkelijkst de weg vinden naar Eindhoven, Rotterdam of Amsterdam, maar naar het Oosten. Ik zie je denken: “Dat heeft FC Twente dan goed voor elkaar”, maar de winnaar komt ook niet uit Enschede. Heracles Almelo heeft het afgelopen seizoen de hoogste bezettingsgraad van de hele Eredivisie met maar liefst 99,5%. Niet gek dus ook dat Heracles al jaren aan het lobbyen is voor een nieuw stadion. Vorige maand kreeg het eindelijk groen licht. Hiermee laat het Feyenoord (88,86%), Ajax (95,17%) en PSV (94,79%) op gepaste afstand.

ADO, Vitesse en Roda grote verliezers

Daar waar wekelijks een vol Polman Stadion juicht voor hun zwart-witte helden, is dat in Den Haag, Arnhem en Kerkrade wel anders: slechts 70% van het stadion is hier gevuld. Hierbij moet wel de opmerking worden gemaakt dat Vitesse aan een opmars bezig is. De laatste jaren is de bezettingsgraad hier flink gestegen van 60,69% naar 73,82%. Daar waar Roda JC vrij constant rond de 70% blijft schommelen, duikelt ADO van de ruime 86% in 2010/2011 naar slechts 69% in 2012/2013.

Bezettingsgraad voetbalstadions clubs Eredivisie
Bezettingsgraad voetbalstadions van clubs in de Eredivisie

Conclusie

Hoewel de Eredivisie geen grote Europese spelers heeft, vinden veel mensen het toch leuk om naar de wedstrijden te gaan kijken: qua supportersaantallen bevinden we ons in de top van Europa, en misschien zelfs wel van de wereld. Landen als Italië (Balotelli, Cavani) en Frankrijk (Ibrahimovic) volgen op gepaste of zelfs beschamende achterstand. Ondanks dat er in enkele steden nog flink wat winst te boeken valt, mogen we toch redelijk tevreden zijn over de bezettingsgraad van onze vaderlandse voetbalclubs!


Note: bezoekersaantallen komen via www.transfermarkt.de.

Beoordeel deze post
Er zijn reacties op dit artikel
Laat reacties zien Hide comments
Comments to: Eredivisie trekt volle zalen
 • 24 juli 2013

  ik vind de ratings van psv en ajax verrassend hoger dan Feyenoord, zeker als ajax zegt dat de topper Ajax- Feyenoord uitverkocht was, terwijl hier toch echt wel duidelijk was dat dit niet zo was (proof staat op foto`s van fr12)

  Reageer
  • 24 juli 2013

   Dat Feyenoord zo laag uitviel viel me ook op en het antwoord hierop is simpel: die lege tribune achter de goal tikt altijd al lekker aan 😉
   Over Ajax – Feyenoord: dat heb je altijd, maar ligt niet aan Ajax: ik heb de foto niet gezien, maar er zijn zat mensen die een kaartje kopen/hebben en uiteindelijk gewoon niet gaan. Omdat het kaartje verkocht is, wordt de stoel als gevuld gerekend, terwijl hij in feite leeg is

   Reageer

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *