1. Eredivisie

Keypasses sleutel naar succes in de Eredivisie

Dusan Tadic was de assistenkoning van het afgelopen seizoen. We onderzoeken welke spelers nog meer het creatief brein zijn bij hun club en nemen hierin ook de zogenaamde keypasses mee. Dat zijn beslissende passes van een speler. We vinden in ons onderzoek enkele gevestigde namen, maar ook wat verrassingen terug. Wie had bijvoorbeeld gedacht dat een speler van FC Utrecht het minst aantal passes nodig heeft om een kans te creëren?

Meeste assists

Tabel 1: Top 10 meeste assists in de Eredivisie 2013-14
Tabel 1: Top 10 meeste assists in de Eredivisie 2013-14

De beste van iedere Eredivisieclub

Het eerste wat opvalt is de overduidelijke overheersing van de Servische Dusan Tadic. Hij heeft bijvoorbeeld meer gecreëerd dan de beste spelers van Go Ahead Eagles, NAC Breda en Heracles Almelo bij elkaar (130 in totaal). En het verschil met de nummer twee is ook immens groot. Opvallend is ook de naam van Lucas Piazon, de Braziliaan wist iedereen doen verbazen met zijn acties in de eerste seizoenshelft en leek de absolute nummer 1 te worden in de onderstaande ranglijst. Alleen kreeg de Chelsea-huurling een enorme vormdip waar hij niet meer uit is gekomen. Ondanks een slechte tweede seizoenshelft, heeft niemand bij Vitesse meer kansen gecreëerd dan Piazon.

Tabel 2: Beste speler per club. GK = gecreëerde kansen * = minder minuten
Tabel 2: Beste speler per club.
GK = gecreëerde kansen
* = minder minuten

Top 10 Eredivisiespelers

In de onderstaande lijst zie je overeenkomst tussen clubs die de spelers met de meeste gecreëerde kansen leveren en het aantal gescoorde goals in 2013/2014. De clubs die de meeste doelpunten maken zijn Feyenoord, FC Twente en SC Heerenveen. Deze ploegen worden in de onderstaande lijst ieder vertegenwoordigd door twee spelers. Trek je dit verder dan valt het op dat na SC Heerenveen de topclubs Ajax, Vitesse en PSV volgen, ofwel 6 van de 7 vertegenwoordigde ploegen in het onderstaande lijstje bezetten de top 6 qua gemaakte doelpunten. Des te meer is de prestatie van Jens Toornstra een hele knappe, want negen ploegen maakten meer doelpunten dan FC Utrecht.

Tabel 3: Top 10 meeste ‘gecreëerde kansen’ in de Eredivisie 2013-14 * = minder minuten
Tabel 3: Top 10 meeste ‘gecreëerde kansen’ in de Eredivisie 2013-14
* = minder minuten

Meest effectieve speler

Nu gaan we iets dieper in op de materie. We stellen onszelf namelijk de volgende vraag: ‘Welke speler heeft de minste passes nodig per gecreëerde kans?’ Het antwoord op deze vraag is een zeer opvallende naam, namelijk die van Tommy Oar. De Australische spelmaker laat namelijk grote namen achter zich, zoals Memphis Depay en Tadic. Opvallend is het lage percentage aangekomen passes van Bilal Basacikoglu en Jody Lukoki.

Tabel 4: gecreëerde kans per pass in de Eredivisie 2013-14 n.b. Er wordt alleen gekeken naar balverlies door een verkeerd gegeven pass
Tabel 4: Gecreëerde kansen per pass in de Eredivisie 2013-14
n.b. Er wordt alleen gekeken naar balverlies door een verkeerd gegeven pass

Meest accuraat per gecreëerde kans

Het percentage aangekomen passes is cruciaal voor de volgende tabel. Het gehele proces wordt nu omgedraaid, hoeveel foutieve passes geeft een speler per gecreëerde kans? We hebben dit berekend door de aantal foutieve passes van speler te delen door het aantal gecreëerde kansen.

Tabel 5: Foutieve passes per gecreëerde kans in de Eredivisie 2013-14
Tabel 5: Foutieve passes per gecreëerde kans in de Eredivisie 2013-14

Een zeer indrukwekkende, maar vooral opmerkelijke prestatie van Ruben Schaken. Hij geeft namelijk gemiddeld een halve foutieve pass per gecreëerde kans minder dan de nummer twee Piazon. De top tien wordt gesloten door twee Ajacieden. Waarvan één naam die niet eerder voorkwam in dit onderzoek, namelijk die van Thulani Serero. Hij was dit seizoen verantwoordelijk voor 44 gecreëerde kansen waarvan er vijf werden gepromoveerd tot een assist.
Nog een opmerkelijk feit is dat in de bovenstaande tabel nog maar vier spelers staan van de vorige tabel. Het is ook geen toeval dat dit de spelers zijn met het hoogste percentage aangekomen passes. Namelijk Schaken (87%), Piazon (82%), Tadic (79%) en Depay (77%). Ook hier wordt alleen gekeken naar balverlies door middel van een verkeerd gegeven passes.

Hoeveel komt een speler in het spel voor?

Het is natuurlijk ontzettend knap van Schaken om zo’n prestatie neer te zetten. Alleen hoeveel wordt hij daadwerkelijk gebruikt in het spel van Feyenoord? Dit wordt ook afgezet tegen het aantal minuten die de voetballer maakte in het afgelopen seizoen. Onderstaand een toevoeging aan de vorige tabel.

Tabel 6: Het % passing ten aanzien van het team
Tabel 6: Het % passing ten aanzien van het team

Uit de tabel blijkt dat Schaken vaak over het hoofd wordt gezien tijdens een aanval. Alleen Castaignos (3,8%) en Houtkoop (4,8%) worden minder betrokken bij het spel dan de Feyenoorder. De voetballer die het meest in de melk te brokkelen had, was Dusan Tadic met 9.2%. En zijn teamgenoot Luc Castaignos valt dus juist negatief op.

Conclusie

De duivel zit in de details. Op het eerste gezicht is de waarheid achter een statistiek meestal de conclusie. Na een duik in het diepe blijkt dit niet altijd het geval te zijn. Er zijn veel spelers in dit onderzoek voorbijgekomen die anders ondergesneeuwd zouden worden door de algemeenheid. Toch is de absolute uitblinker Dusan Tadic. Hij scoorde dit seizoen 16 keer en gaf 14 assists. Ook heeft hij de meeste kansen gecreëerd van alle Eredivisiespelers. Een godsgeschenk voor elke voorhoedespeler.

Beoordeel deze post
Er zijn reacties op dit artikel
Laat reacties zien Hide comments
Comments to: Keypasses sleutel naar succes in de Eredivisie
  • 11 juni 2014

    hoe kan ik de keypasses van desbetreffende nieuwe aanwinsten voor mijn club opzoeken?

    Reageer

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *