1. Spelers

Dit zijn de ontwikkelpunten voor Justin Kluivert om een transfer te maken

Betiteld worden als de nieuwe Neymar, vergeleken worden met Anthony Martial bij Olympique Lyon en Ousmane Dembélé bij Borussia Dortmund en dan ook nog de zoon zijn van 79-voudig international Patrick Kluivert. De druk ligt niet bepaald laag voor de 18-jarige Justin Kluivert, die, als we de media moeten geloven ook al in de belangstelling staat van onder andere Manchester United en Real Madrid. Hoe goed is hij op dit moment en welke stappen moet hij nog maken om een transfer te maken?

Wat is de beste positie voor Justin Kluivert?

Waar Justin Kluivert in zijn debuutseizoen bij Ajax zowel op de positie van links- als rechtsbuiten speelde, begon de 18-jarige buitenspeler dit seizoen als de vaste rechtsbuiten van Ajax na het wegvallen van de naar Olympique Lyon-vertrokken Bertrand Traoré. In de eerste zeven wedstrijden van het seizoen maakte Kluivert als rechtervleugel aanvaller 336 minuten (53% van mogelijke aantal speelminuten).
In speelronde acht bij SC Heerenveen (0-4) werd Kluivert gepasseerd en vervangen door de Braziliaanse miljoenenaankoop David Neres. In de daaropvolgende vier wedstrijden mocht hij alleen elf minuten invallen tegen Feyenoord in De Kuip (1-4).
Kluivert greep zijn kans toen Amin Younes een lange tijd uit de roulatie bleek te zijn met een knieblessure. In Breda stond Kluivert voor het eerst dit seizoen in de basis op zijn favoriete positie linksbuiten, Ajax won met 0-8 van NAC. Hoewel hij cijfermatig weinig direct betrokken was bij de doelpunten van Ajax (één assist), had Kluivert zijn basisplaats terug.
Het vertrouwen dat de 18-jarige vleugelflitser kreeg van Marcel Keizer betaalde hij in de thuiswedstrijd tegen Roda JC (5-1) duidelijk uit. Kluivert maakte zijn eerste, maar ook direct zijn tweede en derde doelpunt van het seizoen.
Bovendien creëerde Kluivert in geen enkele wedstrijd dit seizoen meer kansen voor zijn ploeggenoten (4) dan tegen Roda JC. In de 86ste minuut kreeg Kluivert een welverdiende publiekswissel.
Sinds speelronde twaalf begon Justin Kluivert iedere wedstrijd in de basis, iedere wedstrijd als linksbuiten, hij speelde 94% van het mogelijke aantal minuten in de Eredivisie. De onderstaande cijfers bevestigen de uitspraak van Kluivert.
Zijn prestaties zijn (statistisch) inderdaad beter op de positie van linksbuiten. Hoewel het slagingspercentage ietwat lager is, krijgt Kluivert het voor elkaar om op de linkerflank per wedstrijd meer succesvolle dribbels in te zetten. Daarnaast creëert hij meer kansen en schiet hij vaker (op doel).

justin kluivert ontwikkelpunten 1
Tabel 1: de aanvallende statistieken van Justin Kluivert in het huidige Eredivisieseizoen (alleen wedstrijden waar Kluivert in de basis begonnen is, zijn meegenomen in de vergelijking).

De inconsistentie van Justin Kluivert

Ja, Kluivert is vrij inconsistent qua prestaties. Een voorbeeld: in de thuiswedstrijd tegen Excelsior (3-1) gaf hij vijf key-passes, terwijl hij in de vijf daaropvolgende wedstrijden (AZ, Willem II, Feyenoord, FC Utrecht & NAC) in totaal slechts vier key-passes gaf.
Wel dribbelde hij toen vaker succesvol in vergelijking met de voorgaande vijf duels. Zijn productie op deze statistieken stopt zeker niet, maar schommelt heel erg gedurende het seizoen, te zien in onderstaande grafiek.

justin kluivert ontwikkelpunten 6
Grafiek 1: de achterliggende aanvallende data van Justin Kluivert in het huidige Eredivisieseizoen (alleen wedstrijden in de basis als linksbuiten zijn meegenomen).

Kluivert kan het alleen in kleine wedstrijden, fabel of feit?

Het valt op dat Kluivert weinig direct aandeel heeft in doelpunten tegen teams uit het linkerrijtje, in vergelijking met elftallen uit het rechterrijtje van de Eredivisie.
In de onderstaande tabel is te zien dat Kluivert slechts in één wedstrijd tegen een team uit het linkerrijtje directe bijdrage kende in de stand. Dat was een assist in de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle (3-0). Alle andere doelpunten (6) en assists (3) werden gemaakt en gegeven tegen teams die zich op het moment van spelen terugvonden in het rechterrijtje.

justin kluivert ontwikkelpunten 2
Tabel 2: de directe bijdrage (doelpunten en assists) van Justin Kluivert, verdeeld in twee categorieën (positie van team op moment van spelen is meegenomen).

In de achterliggende data is dit patroon minder zichtbaar. In de wedstrijden als linksbuiten gaf Kluivert de meeste key-passes (5) tegen Excelsior, ging hij de meeste dribbels aan tegen FC Twente en AZ (9) en schoot Kluivert het meest (op doel) tegen PEC Zwolle (4/7 op doel).
Het hoogste slagingspercentage in dribbels behaalde hij in de uitwedstrijd tegen Roda JC (83,3%). In de laatste wedstrijd tegen SC Heerenveen behaalde Kluivert een seizoensrecord wat betreft succesvolle dribbels, hij wist Denzel Dumfries zes keer succesvol te passeren.

Is Justin Kluivert minder goed sinds de komst van Erik ten Hag?

Een eerste opvallend gegeven is de directie productie van Justin Kluivert na de winterstop ten opzichte van voor de winterstop. Voor de winterstop scoorde de buitenspeler vijf doelpunten en gaf hij twee assists. Na de winterstop heeft Kluivert echter nog maar één keer gescoord. Wel gaf hij nu al net zoveel assists (2) als voor de winterstop.

justin kluivert ontwikkelpunten 3
Tabel 3: de directe bijdrage (doelpunten en assists) van Justin Kluivert, verdeeld in twee categorieën.

In de achterliggende data is er echter weinig veranderd bij Justin Kluivert sinds het ontslag van Marcel Keizer en de aanstelling van Erik ten Hag. In de onderstaande tabel is te zien dat de Ajacied gemiddeld bijna één succesvolle dribbel meer inzet, een hoger slagingspercentage in dribbels behaalt en ietwat meer schiet. Alleen op het gebied van key-passes levert Kluivert een beetje in.
justin kluivert ontwikkelpunten 4
Tabel 4: de achterliggende data van Justin Kluivert, verdeeld in twee categorieën (voor een eerlijke vergelijking zijn alleen wedstrijden in de basis als linksbuiten meegenomen). Statistieken zijn gecorrigeerd naar speelminuten.

Dat Justin Kluivert wat terugvalt als het gaat om doelpunten, is geen gekke ontwikkeling gezien het verwachte aantal doelpunten (xG). Volgens de cijfers van @RowzReport had Kluivert tot dusver een verwacht aantal doelpunten van 4,7, hij scoorde er echter zes.
In de ontwikkelpunten voor Justin Kluivert zullen we hier verder op in gaan.

Wat zijn de ontwikkelpunten voor Justin Kluivert?

Justin Kluivert heeft na de winterstop grof gezegd alleen ingeleverd op het gebied van directe productie in de vorm van doelpunten en assists, wat betreft doelpunten geen onlogische ontwikkeling gezien zijn Expected Goals.
Inconsistent blijft hij echter, ook onder Erik ten Hag. We sommen de ontwikkelpunten voor Justin Kluivert op.

1. Het voltooien van dribbels

Sinds speelronde 12 is het slagingspercentage van Kluivert in dribbels 46,7%, in vergelijking met andere aanvallers is dat een vrij laag percentage. Van de vijftien spelers met de meeste dribbels in de Eredivisie heeft geen enkele speler een lager winstpercentage dan Justin Kluivert.

justin kluivert ontwikkelpunten 5
Tabel 5: de vijftien spelers met de meeste dribbels in de Eredivisie.

Na het bekijken van alle 174 clips van alle dribbels van Justin Kluivert sinds zijn basisplaats als linksbuiten zijn er een aantal duidelijk aanwijsbare ontwikkelpunten voor Kluivert als het gaat om dribbelen.
Het stoppen van dribbel-runs
Wanneer begin ik met dribbelen? Wanneer zet ik een passeeractie in en wanneer stop ik met dribbelen? De drie belangrijkste onderdelen van het proces dribbelen voor een buitenspeler die bovengemiddeld veel dribbels aangaat ten opzichte van andere veldspelers.
Kluivert herkent het moment van beginnen met dribbelen, maar heeft moeite om een dribbel-run te overdrijven en niet te beëindigen, waardoor hij regelmatig tegen een tegenstander oploopt of geblokt wordt.
Het gebruiken van passeerbewegingen tijdens dribbels
Justin Kluivert is snel en heeft zelfs een versnelling in zijn versnelling. Tegen sommige tegenstanders is/was het voor hem – simpel gezegd – de bal erlangs tikken en erachter aan rennen.
Het valt op dat Justin Kluivert moeite heeft wanneer hij tegen een tegenstander moet die qua snelheid in zijn buurt komt en goed kan wenden, keren en draaien. Een dergelijk probleem ondervond Kluivert tegen Giovanni Troupée van FC Utrecht en recentelijk kende hij tegen Tyronne Ebuehi van ADO dezelfde problemen. In beide wedstrijden kwam hij slechts tot één succesvolle dribbel uit respectievelijk drie en vijf pogingen.

2. Schotlocaties, Ziyech 2.0?

Justin Kluivert behoort met gemiddeld 2,5 schoten per wedstrijd net niet tot de top twintig meest frequente schutters in de Eredivisie. Meer dan de helft van het aantal pogingen dat Kluivert doet vindt plaats buiten het zestienmetergebied, een locatie waar de kans om te scoren statistisch minder groot is.
Zoals we in de bovenstaande tekst over Kluivert al lazen, is het niet onlogisch dat hij minder is gaan scoren. Hij selecteert vaak posities om te schieten buiten de zestienmeter, waardoor het verwachte aantal doelpunten afneemt. Op dit moment is zijn xG per 90 minuten, 0,25. Een relatief laag getal voor een schietgrage buitenspeler van een team van het kaliber Ajax.
Kluivert schiet veel minder dan Hakim Ziyech, maar de locaties moeten verbeterd worden als hij wat betreft afstandsschoten niet wil uitgroeien tot een soort Ziyech 2.0.

3. Bereidheid om in de diepte te sprinten

Wat is het met snelle buitenspelers en het niet willen benutten van aangeboren snelheid? In de Eretribune bij FOX Sports haalde Ronald de Boer dit ook aan met een VR-voorbeeld van Steven Bergwijn: “Snelheid is zo’n wapen gebruik het alsjeblieft.” Jan Joost van Gangelen sprak met Bergwijn en vertelde dat hij het zelf niet cool genoeg vond om alleen snelheid te gebruiken in dribbels. Justin Kluivert lijdt zo nu en dan aan een dergelijk syndroom.


In de eerste helft tegen sc Heerenveen viel het kenmerk ‘bereidheid om in de diepte te sprinten’ erg op. Kluivert vroeg namelijk veelvuldig de bal in de voet, terwijl hij in de tweede helft wel de wil had om zijn snelheid te gebruiken, in de diepte te sprinten en ruimte te creëren voor zichzelf en/of teamgenoten.
Wanneer hij deze bereidheid toont, wordt Justin Kluivert nog gevaarlijker en benut hij zijn kwaliteiten nog beter.

Conclusie

Het verhogen van rendement in zijn dribbels is ontwikkelpunt nummer één voor Kluivert om een stap naar een grote competitie te maken. Ook de selectie van zijn schotlocatie mag nauwkeuriger én het besef van zijn enorme snelheid zou meer aanwezig moeten zijn. De bereidheid om frequenter sprints in de diepte in te zetten zou dan vanzelf moeten komen.
Hoe dan ook, Kluivert is nog maar achttien jaar en zit inmiddels al bij de selectie van het grote Oranje. Kluivert is een atleet, enorm snel en heel wendbaar. Zijn acties bezitten een hoog gehalte van onvoorspelbaarheid en in dribbels heeft hij ook het vermogen om buitenom te gaan en met zijn linkerbeen een meer dan prima voorzet af te leveren.
Koppel daaraan zijn arbeidsethos en bravoure en je kunt tot maar één conclusie komen: als Justin Kluivert de bovengenoemde elementen van zijn spel ontwikkelt ligt er voor hem ongetwijfeld een mooie toekomst in het verschiet.


Noot: Dit artikel was geschreven met behulp van data van Opta (via WhoScored).

4.6/5 - (7 stemmen)
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Dit zijn de ontwikkelpunten voor Justin Kluivert om een transfer te maken

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *