In het vorige deel analyseerden wij de selecties van de top-4 van de Eredivisie. Vandaag nemen wij de subtop onder de loep. Speelt hun kern meer of minder minuten? Hoeveel speeltijd geven zij aan jonge spelers? En werken zij ook met lange contracten of is een contract tot 2021 al uitzonderlijk?

FC Utrecht

Selectie-analyse eredivisie afb 1
Wat allereerst opvalt is dat de kern van FC Utrecht qua leeftijd behoorlijk dichtbij elkaar zit. Enkel aanvoerder Janssen en de wat minder vaak gebruikte Emanuelson zijn al op leeftijd. Verder naderen bijna al de spelers uit de vaste kern hun piek-jaren, waarin zij vermoedelijk op hun best zullen zijn.
De jongste speler van de kern is Kerk met 23,4 jaar. In het buitenland zou men hem een jonge speler noemen, maar voor Eredivisie-begrippen valt dit wel mee. De écht jonge spelers Venema en Boussaid hebben helaas relatief weinig minuten gemaakt. Troupée daarentegen heeft op huurbasis bij ADO Den Haag wel redelijk veel (63%) gespeeld.
Selectie-analyse eredivisie afb 2
Ook qua contracten heeft Utrecht de zaken prima op orde. Venema heeft een vierjarig contract, de kern ligt nog voor 2 of 3 jaar vast en oudere spelers als Janssen en Emanuelson hebben verstandig nog maar een eenjarig contract. Zodoende zit de selectie van Utrecht qua leeftijden en contracten tussen die van Feyenoord en AZ in.
Wat Utrecht minder goed voor elkaar heeft is de categorie bankzitters. Tot deze categorie behoren vrij veel oudere spelers, die zeer weinig gespeeld hebben en die doorlopende contracten hebben. Daarnaast is het apart dat Utrecht drie spelers huurt, waarvan twee zonder optie tot koop.
Het zou mooi zijn als ze in de zomer wat ‘puin’ weten te ruimen en de jeugd volgend jaar onder van de Brom meer speeltijd krijgt.

Heracles Almelo

Selectie-analyse eredivisie afb 3
Dat Heracles Almelo nu al aan de beurt is in deze reeks is een klein wonder. Met de 12e begroting van de Eredivisie is de 6e plek op de ranglijst een erg knappe prestatie. Heracles heeft dit bereikt door een kleine groep spelers veel speelminuten te geven. Dit zijn net als bij Utrecht stuk voor stuk spelers die hun piek-jaren naderen.
Een belangrijk verschil met Utrecht is echter dat de contracten bij Heracles een stuk korter zijn. Veel spelers hebben nog maar een contract voor één jaar en lijken niet van plan te zijn te gaan verlengen. Dit geldt voor de gehele voorhoede. Als Heracles nog enkele miljoenen aan hen wil verdienen, moeten zij hen dus deze zomer verkopen.
Selectie-analyse eredivisie afb 4
Deze situatie van Heracles is begrijpelijk gezien de begroting, maar hij is misschien iets te veel gericht op prestaties op de korte termijn. Om structureel naar het linkerrijtje te groeien zal de club meer waarde moeten gaan creëren. Dit kan door jonge spelers meer speeltijd te geven en vooral met langere contracten te gaan werken.
Wat Heracles op contractgebied al verstandig doet, is het werken met eenzijdige opties tot contractverlenging. Hierdoor hebben zij bijvoorbeeld recent de contracten van Peterson en Kuwas met één jaar kunnen verlengen.

Vitesse

Selectie-analyse eredivisie afb 5
Vitesse heeft met 27 miljoen euro de 4e begroting van Nederland. Dat zien we echter niet terug aan de kwaliteit van de selectie én de stand op de ranglijst. Daarnaast is de kern van de selectie al redelijk op leeftijd en beschikken zij over korte (of zelfs aflopende) contracten. Tevens is Vitesse nog steeds afhankelijk van huurlingen, waaronder zelfs een 36-jarige keeper!
Vitesse heeft enkel bij Dauda een optie tot koop bedongen. Deze optie wordt zeer waarschijnlijk niet gelicht. Van de andere gehuurde spelers kan je je afvragen hoeveel Vitesse er werkelijk mee is opgeschoten. Zeker ook omdat spelers die wel eigendom zijn op de bank zaten en daar logischerwijs ontevreden over zijn. Vooral de huurlingen en de verhurende clubs hebben dus profijt gehad van de verhuurperiodes.
Selectie-analyse eredivisie afb 6
De combinatie van huurlingen, aflopende contracten en korte contracten maakt het niet ondenkbaar dat van de 9 meest gebruikte spelers uitsluitend Bero en Foor volgend seizoen nog in Arnhem spelen. De ‘redding’ van Vitesse kan wederom uit Russische hoek komen.
Door de 6+5 regel in Rusland (die inhoudt dat er minimaal 5 Russen binnen de lijnen moeten staan), is Karavaev namelijk een gewilde speler. Een mooie transfersom biedt mogelijkheden om de selectie grondig te renoveren.

Willem II

Selectie-analyse eredivisie afb 7
In de bekerfinale lukte het Willem II niet om een Europees ticket te bemachtigen, maar via de play-offs kan dit alsnog gebeuren. Een knappe prestatie gezien de begroting van slechts 11 miljoen euro. Willem II behaalt deze resultaten met een behoorlijk jonge selectie. Zo is de kern slechts 24,3 jaar oud. Ook liggen zij, Palacios uitgezonderd, nog voor één of twee jaar onder contract.
Het zou mooi zijn als Willem II erin slaagt om de contracten van Wellenreuther, Dankerlui en met name Crowley te verlengen. Wellicht was het vanuit dat oogpunt niet verstandig om Crowley in de finale te passeren. Maar dat is slechts speculatie ‘van de buitenkant’.
Selectie-analyse eredivisie afb 8
Een minpunt aan de selectie is het forse aantal huurlingen. Zo zijn Palacios, Anita, Isak, Tapia, Vrousai en Pavlidis allemaal gehuurde spelers. Bij de twee Griekse spelers heeft Willem II verstandig een optie tot koop weten te bemachtigen. Bij Pavlidis is die optie inmiddels gelicht. Een dergelijke huurdeal biedt mooi de kans om een speler van dichtbij aan het werk te zien, voordat hij definitief ingelijfd wordt.
Tot slot zijn er best wat spelers van wie het contract voortijdig is beëindigd of van wie het contract deze zomer afloopt. Zodoende heeft Willem II behoorlijk veel nieuwe spelers nodig. Met behulp van Piet de Visser zal er waarschijnlijk weer een blik exotische spelers opengetrokken worden.

FC Groningen

Selectie-analyse eredivisie afb 9
Het laatste team in het linkerrijtje is FC Groningen. Groningen heeft een zeer interessante selectie voor de toekomst. De kern is met 23,9 jaar het jongste van alle teams uit de Eredivisie en de contracten zijn doorlopend. Reis behoort nog niet eens tot die kern, waardoor Groningen er in de categorie top-11 nog jonger uitkomt met 23,4 jaar. Ruim anderhalf jaar jonger dan de teams die tot dusver geanalyseerd zijn.
Selectie-analyse eredivisie afb 10
Dat deze strategie zeer lucratief kan zijn, bewijst de aanstaande transfer van Reis. Voor naar verluid een bedrag dat met bonussen kan oplopen tot liefst 7,7 miljoen euro vertrekt hij komende zomer naar Barcelona. Hiermee wordt Reis één van de duurste uitgaande transfers in de historie van Groningen. De impact van leeftijd op de transfersom wordt mooi geïllustreerd door de andere spelers in deze lijst: Berg 22, Suárez 20, Matavz 22, Kostic 21, Tadic 23 en Robben 18 jaar.
De prestaties van Groningen voor en na de winterstop laten echter ook zien dat je het niet met enkel jonkies redt. Het hebben van de juiste balans in de selectie tussen hoog huidig niveau en hoog potentieel niveau is cruciaal. Met Bruns, Bel Hassani en Gladon haalde Groningen enkele directe versterkingen om de resultaten op te krikken.
Daarnaast werd ook Sierhuis voor anderhalf jaar gehuurd met een optie tot koop. Echter bedong Ajax vervolgens wel een terugkoopoptie. Zodoende is er een constructie opgetuigd die voor beide clubs interessant kan uitpakken.


Deel 1 van de selectie analyse vind je hier: Selectie-analyse Eredivisie: hoe Martin van Geel een kerkhof achterlaat

3.4/5 - (5 stemmen)
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Selectie-analyse Eredivisie (deel 2): Rooskleurige toekomst FC Groningen, Vitesse beneden peil

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *