Het Eredivisie-seizoen 2016/2017 zit er op de play-offs na weer op. Feyenoord heeft na achttien jaar zonder kampioenschap weer een titel binnengesleept, Go Ahead Eagles keert terug naar de Jupiler League en Nicolai Jörgensen is met 21 doelpunten topscorer van Nederland geworden. Een mooi moment om de balans op te maken. Wat vonden de voetbalfanaten op Twitter van dit Eredivisie-seizoen? Een aantal stellingen werden gepeild op het medium.

Wie was de beste speler in de Eredivisie?

Volgens De Telegraaf was Karim El Ahmadi de beste speler van de Eredivisie, de NOS wees Nicolai Jörgensen aan en ook het AD vond El Ahmadi de uitblinker dit seizoen. Hieronder de uitslag naar aanleiding van de peiling die ik deed op Twitter:beste speler eredivisie 1
De beste speler van de Eredivisie volgens voetbal-Twitter zijn Davy Klaassen van Ajax en Karim El Ahmadi van Feyenoord. Allereerst Klaassen: de aanvoerder van de Ajacieden was dit seizoen goed voor 14 doelpunten en 9 assists, waarmee alleen Ricky van Wolfswinkel en Nicolai Jörgensen in bijdrage aan doelpunten waardevoller waren dit seizoen. Persoonlijk ben ik erg gecharmeerd van Klaassen, naast dat hij ontzettend vaak belangrijke doelpunten scoort, bewonder ik zijn mentaliteit en leiderschap. Bovendien denk ik dat hij communicatief heel belangrijk voor Ajax is in het druk zetten als collectief.

beste speler eredivisie Klaassen
Met 10 vd 14 doelpunten die Davy Klaassen scoorde dit seizoen zette hij Ajax op voorsprong.

Net zoveel stemmen als Klaassen kreeg Karim El Ahmadi. De kersverse kampioen tackelde per 90 minuten het meest succesvol, drie keer, van alle middenvelders die meer dan 50% van de speelminuten in actie kwamen dit seizoen. Alleen Bryan Linssen van Groningen maakte meer overtredingen (68) dan de Marokkaanse middenvelder (66).
El Ahmadi scoorde dit seizoen vijf keer in de Eredivisie, een record voor hem. Daarmee scoorde hij net zo vaak als de vier voorgaande seizoenen bij elkaar. Naar mijn eigen mening denk ik dat El Ahmadi, maar ook Vilhena, erg belangrijk zijn geweest in het verminderen van de defensieve taken van Jan-Arie van der Heyden en Eric Botteghin.
De derde plaats gaat naar centrale verdediger Davinson Sánchez, die dit seizoen overkwam van Atlético Nacional uit Colombia. De laatste verdediger van Ajax die meer scoorde dan Sanchez (6 keer), was Jan Vertonghen (8 keer) in het seizoen 2011/2012. Alleen Fran Sol van Willem II en Mike Havenaar scoorden vaker met het hoofd (5 keer) dan de 20-jarige centrale verdediger (4 keer).
In zijn eerste seizoen speelde hij 32 Eredivisiewedstrijden voor de hoofdmacht van de Europa League-finalist, knap, helemaal gezien het feit dat hij eind juli nog de Copa Libertadores speelde in Colombia. Acclimatiseren met nauwelijks een aanpassingsperiode op een nieuw continent in een andere competitie en een andere manier van spelen is daarin zeker bewonderenswaardig.

Wie was het grootste talent van de Eredivisie?

Op dit gebied was, op de grootste tegenvaller na, weinig verdeeldheid. Massaal kozen jullie voor Kasper Dolberg. De Deen won dit seizoen de Johan Cruijff-prijs voor grootste talent van het seizoen.
beste speler eredivisie 2
Dolberg is als 19-jarige topscorer geworden van Ajax met 16 doelpunten. De prestaties van hem in zijn eerste seizoen als profvoetballer zijn heel bijzonder. Ik geniet keer op keer van zijn kalmte en emotieloze handelingen. Maar mist hij dan ‘gif’ om een echte topspeler te worden? Persoonlijk denk ik van niet, dat gif is net als bij Messi introvert. Mocht Dolberg blijven dan denk ik dat de allround centrumspits na volgend seizoen de stap naar een Europese top 10-club kan gaan maken.
Na een gat van 33 punten volgt opnieuw Davinson Sánchez, die in de bovenstaande peiling ook al als derde eindigt. De centrale verdediger is vanuit Eredivisie-perspectief als 20-jarige een van de beste spelers, maar ook nog steeds een talent. Al zal hij straks met een Copa Libertadores en wellicht een Europa League op zak wel als een talent uit een iets andere categorie een nieuwe club binnenlopen.
Op de derde plaats opnieuw een Ajacied in de naam van Matthijs de Ligt. 17 jaar. Op het moment van schrijven ben ik vijf maanden ouder dan hij. Dat De Ligt nog niet eens een fles champagne mag ontkurken als hij straks de Europa League wint is overigens niet te zien aan zijn lichaam. De centrale verdediger is erg breed gebouwd en het is te zien dat hij de nodige uurtjes in de sportschool heeft gemaakt.


Net als waarschijnlijk de vijf mensen die hun stem hebben uitgebracht op Ferdi Kadioglu ben ik heel benieuwd bij welke club de jongste doelpuntenmaker van NEC volgend seizoen zijn dribbels gaat inzetten. Hij noteert samen met Ajax-doelman André Onana de vierde plaats.
Een ontbrekende is voor mij de 19-jarige Giovanni Troupée van FC Utrecht. Net als dat ik vind dat de 18-jarige Justin Hoogma van Heracles weinig stemmen (1) heeft gekregen. Hoogma is de jongste speler ooit die alle minuten in een Eredivisie-seizoen heeft gemaakt en daarin dusdanig goed heeft gepresteerd.
Voor volgend seizoen verwacht ik van Frenkie de Jong (Ajax) veel, die ook een aantal stemmen kreeg voor het grootste talent van de Eredivisie. Hij speelde tegen Willem II, waar hij zijn jeugdopleiding genoot, zijn eerste 90 minuten in de Eredivisie.
https://twitter.com/wesbeuvink/status/863761916979814400

Wie heeft zich het best ontwikkeld als speler in de Eredivisie?

Oftewel, de Nederlandse voetbalversie van de NBA’s Most Improved Player Award. Niet de beste speler van het seizoen, maar de speler die zich ten opzichte van het begin seizoen in vergelijking met zijn niveau aan het eind van het seizoen het meest vooruit gegaan. beste speler eredivisie 3
Op 1: André Onana. Onana. Hij werd bij Jong Ajax niet als de meest betrouwbare doelman gezien, maar was misschien dit seizoen wel de beste doelman dit seizoen in de Eredivisie. Een ontwikkeling die waarschijnlijk maar weinig mensen zagen aankomen. Hij was belangrijk met cruciale reddingen in de Europa League en tevens een van de leukste spelers om in het veld naar te kijken en buiten het veld naar te luisteren. Kon hij wel voor Ajax spelen?


Als tweede, wederom Davinson Sánchez. Hij lijkt een van de favoriete spelers van voetbal-Twitter. Op de derde plaats, twee Marokkaanse middenvelders met Soufyan Amrabat en Hakim Ziyech. Eerstgenoemde was dit seizoen een van mijn favoriete spelers in de Eredivisie en zie ik graag een stap maken. Amrabat is voor mij de verpersoonlijking van de transformatie die middenvelders in het moderne voetbal op dit moment nodig hebben.
De tweede heeft echt een een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt tot complete middenvelder, in dit stuk schreef ik samen met Richard Lochten begin april 2016 dat hij klaar was voor de volgende stap, maar defensief nog stappen moest gaan maken. Dit seizoen is Ziyech na Joël Veltman (174) de speler van Ajax die de meeste tackles (97) in heeft gezet in de Eredivisie. Ik denk dat de credits voor Peter Bosz daarin zeker op zijn plaats zijn.
Te weinig stemmen kreeg Tonny Vilhena naar mijn mening. Hij kende een ontzettend moeilijk jaar, vanwege zijn zieke moeder en uiteindelijk haar dood eind oktober van het afgelopen jaar. De titel droeg Vilhena op aan zijn moeder, een prachtig gebaar. Bovendien was de middenvelder in het de eerste seizoenshelft van het afgelopen seizoen (2015/2016) slechts drie keer basisspeler. Dat getuigt van ontzettende wilskracht. Ook in zijn spel heeft hij naar mening een positieve ontwikkeling doorgemaakt en vormde hij samen met El Ahmadi de motor van dit Feyenoord.
In onze SciSkill hebben wij een parameter die de ontwikkeling in de laatste zes maanden van een speler meet. De top zes volgens de SciSkill index in volgorde: Justin Kluivert, Kasper Dolberg, Justin Hoogma, Giovanni, Troupée, Davinson Sánchez en Ferdi Kadioglu.

Wie was de grootste tegenvaller dit seizoen in de Eredivisie?

De belichaming van het tegenvallende seizoen van PSV? Luuk de Jong kreeg in ieder geval veruit de meeste stemmen (60) op het gebied van grootste tegenvaller in de Eredivisie. Dat centrale verdediger Hector Moreno maar één goal minder maakte dan centrumspits Luuk de Jong (8) is daarin veelzeggend. Uit deze tweet van @OptaJohan bleek dat De Jong volgens Opta-data na Nicolai Jörgensen het hoogste aantal Expected Goals (16,6) had, maar de omzetting naar daadwerkelijke doelpunten (8) viel dit seizoen tegen. Een spits waar dit heel anders was, was bij Reza Ghoochannejhad (nummer 3) van sc Heerenveen. Hij behaalde een expected aantal goals van 16,2, maar zette dit om in 19 doelpunten.
Op de tweede plaats vinden we Tim Krul terug. Hij kende een lastig seizoen na een langdurige blessure. Na waarschijnlijk te hebben verwacht bij Ajax eerste doelman te worden na het vertrek van Jasper Cillessen naar FC Barcelona bleek het tegendeel waar. Krul speelde geen enkele minuut in de Eredivisie voor Ajax en vertrok in de winter vrij verrassend naar AZ.
Bij zijn debuut in de Eredivisie verloor hij met 2-4 van PSV en in het tweeluik tegen Olympique Lyon kreeg hij elf tegendoelpunten in twee wedstrijden. In de Eredivisie hield hij in veertien wedstrijden twee keer zijn doel schoon.
Hachim Mastour noteert de derde plaats. Het Marokkaans-Italiaanse ‘wonderkind’ zat als 15-jarige voor het eerst op de bank bij AC Milan in 2014 onder Clarence Seedorf. Het was enigszins verrassend dat hij überhaupt naar PEC Zwolle wilde komen. Een succes werd het niet, hij speelde slechts 150 minuten in de Zwolse hoofdmacht. Wellicht deden zijn Youtube-video’s toch beter vermoeden dan dat hij daadwerkelijk is.
Data via Whoscored.com (Opta) en Transfermarkt.nl.

5/5 - (5 stemmen)
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Hoe denkt voetbal-Twitter over het Eredivisie-seizoen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *