Een jaar geleden hadden veel analisten kritiek op het spel van Manchester City. Pep Guardiola zou het niet voor elkaar krijgen om The Citizens zo dominant en aantrekkelijk te laten voetballen als in zijn tijd bij Barcelona. Een jaar later is de situatie echter volledig omgedraaid. Manchester City overheerst de Premier League, maakt nog kans in de Champions League en heeft de eerste prijs (EFL Cup) al bemachtigd. Daarbij is het veldspel indrukwekkend om te zien. Ze domineren het balbezit, vallen in hoog tempo aan en hebben de drang om iedere wedstrijd veel scoren. Reden voor dit artikel om het dominante aanvalsspel van Pep Guardiola bij Manchester City te onderzoeken.

Formatie Manchester City

Aan het begin van het seizoen (2017-2018) wordt er door Manchester City gespeeld in een 1-3-5-2 of 1-3-1-4-2 formatie. Echter door de ontwikkeling van de buitenspelers (Sané, Sterling en B.Silva) en verschillende blessures (o.a. Mendy) past Guardiola zijn formatie aan naar een 1-4-3-3 (PNA). Vooralsnog maakt deze formatie veel indruk zowel in de Premier League als in Europa. Het is vergelijkbaar met de speelstijl die Pep heeft toegepast bij Barcelona. Hieronder zijn de meest opgestelde spelers zichtbaar.

tactiek guardiola manchester city 1
1-4-3-3 formatie (PNA)

1. Aanvalspatronen van Manchester City

1.1 Opbouw via Delph (onder druk)

De opbouw begint bij Ederson. Otamendi positioneert zich naast het strafschopgebied aan de linkerzijde. Hij wordt aangespeeld door Ederson (1). Otamendi wordt meteen onder druk gezet door de vijandelijke rechtsbuiten (7). De bal kan niet terug naar Ederson, aangezien hij wordt afgesloten door de vijandelijke spits (9), dus kiest Otamendi voor de pass naar Delph (2).
De tegenstander probeert de bal snel te veroveren en dekt door met de controlerende middenvelder (6) naar Delph. David Silva laat zich ondertussen zakken en wordt aangespeeld door Delph (3). Silva kaatst de bal direct op Delph (4), want hij wordt onder druk gezet door de vijandelijke middenvelder (10).
Inmiddels heeft Agüero zich laat zakken tussen de linies. Hij wordt aangespeeld door Delph (5) en kaatst de bal vervolgens op de lopende De Bruyne (6). Sané biedt zich in eerste instantie aan in de richting van Delph, zodat er ruimte achter de rechter vleugelverdediger (2) valt (gemarkeerde zone). De Bruyne kan nu de bal in de diepte spelen richting Sané (7).

tactiek guardiola manchester city 2
1.1.1 Opbouw via Delph (onder druk)

tactiek guardiola manchester city 3
1.1.2 Vervolg opbouw via Delph

tactiek guardiola manchester city 4
1.1.3 Eindfase opbouw via Delph

1.2 Delph als extra verdedigende middenvelder

Wederom is de bal in bezit van de keeper, Ederson. In eerste instantie zijn Otamendi en Stones niet aanspeelbaar, doordat de vijandelijke aanvallers 7 en 9 dichtbij gepositioneerd staan. Otamendi beweegt naar de hoek van het strafschopgebied, zodat er ruimte in de as ontstaat.
Ook Fernandinho maakt ruimte. Hij beweegt naar de rechterzijde in de as. Delph kan zich nu links in het centrum vrijlopen (gemarkeerde zone). Hij wordt aangespeeld door Ederson (1). Door de beweging van Delph zal de controlerende middenvelder (6) moeten kiezen tussen Silva en Delph. In het voorbeeld kiest hij ervoor om uit te stappen naar Delph. Silva wijkt uit naar de linkerzijde, waar hij wordt aangespeeld door Delph (2).
Sané maakt nu de vooractie om in de voeten aangespeeld te worden, zodat er ruimte ontstaat achter de vijandelijke rechter vleugelverdediger (2). Agüero wordt door Silva aangespeeld en profiteert van de ruimte (3). Hij passeert buitenom (4) en kiest voor de lage voorzet richting Sterling (5). Sterling is vanaf de rechterzijde naar het strafschopgebied gelopen om tot scoren te komen (6).

tactiek guardiola manchester city 5
1.2.1 Delph als extra verdedigende middenvelder

tactiek guardiola manchester city 6
1.2.2 Vervolg Delph als extra verdedigende middenvelder

tactiek guardiola manchester city 7
1.2.3 Eindfase Delph als extra verdedigende middenvelder

1.3 Aanval vanuit de combinatie tussen Sterling en De Bruyne

Delph heeft geen afspeelmogelijkheid in voorwaartse richting, dus wordt er gekozen voor de zijwaartse pass naar Fernandinho (1). Direct komt De Bruyne zich aanbieden voor de bal, maar de keuze wordt gemaakt voor Walker (2). Walker heeft zich rechts centraal in de defensie gepositioneerd. Hij kan met een lage pass naar de rechterzijde Sterling bereiken (3).
Op het moment van aanspelen van Walker naar Sterling kiest De Bruyne positie tussen de linies. Sterling kan nu de bal laten vallen (4) om vervolgens te worden diep gestuurd (5). Sterling heeft nu verschillende opties voor een voorzet. De voorzet kan meer richting de eerste paal (6), waar Agüero zich probeert vrij te lopen.
De tweede optie is Silva (7). Hij loopt zich vrij tussen de rechter vleugelverdediger (2) en de centrale verdediger (3). Met name Silva is zeer lastig te verdedigen als komende middenvelder in het strafschopgebied.

tactiek guardiola manchester city 8
1.3.1 Aanval vanuit de combinatie tussen Sterling en De Bruyne

tactiek guardiola manchester city 9
1.3.2 Vervolg aanval vanuit de combinatie tussen Sterling en De Bruyne

tactiek guardiola manchester city 10
1.3.3 Eindfase aanval vanuit de combinatie tussen Sterling en De Bruyne

1.4 Aanval vanuit de lange pass van De Bruyne

Otamendi wordt onder druk gezet door de spits van de tegenstander (9). Hij heeft eigenlijk maar één optie en dat is Walker aan de rechterzijde (1). De Bruyne voorziet dat Walker in de problemen zal komen door het druk zetten van de vijandelijke linksbuiten (11), dus maakt hij schijnloopactie in de diepte. Hij beweegt diep en komt vervolgens schuin onder Walker. Hiermee verrast hij de controlerende middenvelder (8) van de tegenstander.
Walker kan nu vrij De Bruyne aanspelen (2), waardoor hij zich onder de druk uitspeelt. Gündogan maakt ondertussen de loopactie tussen rechter vleugelverdediger (2) en de centrale verdediger (3) van de tegenstander, zodat de lange pass van De Bruyne naar Sané gespeeld kan worden (3). De rechter vleugelverdediger (2) moet namelijk de pass naar Gündogan afschermen door de ruimte dicht te lopen. Gündogan laat zich vervolgens uitzakken, zodat hij bereikt kan worden door Sané (4). Gündogan stuurt de bal in de diepte naar de lopende Sané (5).

tactiek guardiola manchester city 11
1.4.1 Aanval vanuit de lange pass van De Bruyne

tactiek guardiola manchester city 12
1.4.2 Vervolg aanval vanuit de lange pass van De Bruyne

tactiek guardiola manchester city 13
1.4.3 Eindfase aanval vanuit de lange pass van De Bruyne

1.5 Aanval door het centrum door de positiewisseling van De Bruyne en Silva

De bal is in bezit van Sterling aan de rechterzijde. De tegenstander probeert Sterling via de linksbuiten (11) en linker vleugelverdediger (5) in te sluiten. Sterling kiest ervoor om Walker schuin onder zich aan te spelen (1). Walker speelt de bal in de aanbiedende Fernandinho (2). Fernandinho trekt door loopactie de vijandelijke aanvallende middenvelder (10) naar zich toe.
De Bruyne kiest ervoor om zich vrij te lopen in de ruimte, die wordt achtergelaten door de aanvallende middenvelder (10). Silva maakt ondertussen de loopactie tussen de linies. Hij positioneert zich tussen de controlerende middenvelder (8) en de linker centrale verdediger (4). De driehoek (Fernandinho, De Bruyne en Silva) kan nu worden uitgespeeld.
Fernandinho speelt De Bruyne aan (3), die op zijn beurt meteen zoekt naar Silva (4). Ondertussen laat Jesus uit de spits uitzakken om een afspeelmogelijkheid te worden voor Silva. Na de pass van Silva op Jesus (5), speelt Jesus de bal in de loop van de diepgaande Silva (6).
Inmiddels heeft De Bruyne de loopactie gemaakt in de ruimte tussen de rechter vleugelverdediger (2) en de centrale verdediger (3). Hij wordt aangespeeld door Silva (7) en kan vervolgens tot afronding komen (8).

tactiek guardiola manchester city 14
1.5.1 Aanval door het centrum

tactiek guardiola manchester city 15
1.5.2 Vervolg aanval door het centrum

tactiek guardiola manchester city 16
1.5.3 Eindfase aanval door het centrum

1.6 Aanval vanuit de lange pass van Fernandinho

Otamendi speelt de bal in op Delph (1). Delph heeft zich positioneert in het centrum. Hij wordt onder druk gezet door de aanvallende middenvelder van de tegenstander (10). Delph laat de bal vallen op Stones (2).
Fernandinho laat zich uitzakken in de ruimte tussen Stones en Walker. Stones speelt Fernandinho aan (3). Sané houdt aan de linkerzijde het veld zo breed mogelijk, waarna hij de bal ontvangt van Fernandinho (4). Ondertussen maakt Silva de loopactie in de ruimte tussen de rechter vleugelverdediger (2) en de centrale verdediger (3).
Sané speelt in de diepte van Silva richting de rand van het strafschopgebied (5). Inmiddels zijn Walker, Agüero en Sterling in het strafschopgebied gearriveerd. Agüero kiest positie bij de eerste paal. Walker beweegt naar de tweede paal en creëert daarmee ruimte voor het uitzakken van Sterling naar de penaltystip. Silva geeft een lage voorzet naar Sterling (6), die op zijn beurt tot afronding kan komen (7).

tactiek guardiola manchester city 17
1.6.1 Aanval vanuit de lange pass van Fernandinho

tactiek guardiola manchester city 18
1.6.2 Vervolg aanval vanuit de lange pass van Fernandinho

tactiek guardiola manchester city 19
1.6.3 Eindfase aanval vanuit de lange pass van Fernandinho

1.7 Overtal creëren op het middenveld via de uitzakkende Agüero

De tegenstander probeert met gematigde druk de bal te veroveren aan de rechterzijde van City. De spits (9) van de tegenstander zet schuin druk op Stones. Stones speelt Walker aan (1), maar ook hij wordt direct onder druk gezet door de linksbuiten (11). Fernandinho beweegt richting de rechterkant van het centrum, zodat hij kan worden aangespeeld door Walker (2).
Ook Fernandinho ervaart gelijk druk van de vijandelijke aanvallende middenvelder (10). De Bruyne en Silva herkennen het moment en trekken richting de flanken. Hierdoor ontstaat er ruimte voor Agüero om uit te zakken richting het middenveld om een overtalsituatie te creëren (3 vs. 2).
Agüero wordt aangespeeld door Fernandinho door het centrum (3). De vijandelijke controlerende middenvelder (8) beweegt mee met de pass, waardoor De Bruyne uit zijn rug kan weglopen. Agüero kaatst de bal op de ‘derde man’ De Bruyne (4), die op zijn beurt de steekpass verstuurd naar de diepgaande Silva (5). Silva vertrekt uit de rug van de verdedigende middenvelder (6) in de ruimte tussen de vleugelverdediger (2) en de centrale verdediger (3).

tactiek guardiola manchester city 20
1.7.1 Overtal creëren op het middenveld via de uitzakkende Agüero

tactiek guardiola manchester city 21
1.7.2 Vervolg overtal creëren op het middenveld via de uitzakkende Agüero

1.8 Vrije ruimte creëren op het middenveld

De vleugelverdedigers (Walker en Delph) creëren ruimte door dieper op het veld te gaan staan. Stones speelt de bal in op de uitzakkende Fernandinho (1). De tegenstander formeert zich meer in een 4-4-2. Dit komt door de doorstappende aanvallende middenvelder (10).
Ondertussen trekken Silva en De Bruyne vanuit het centrum naar de flank. Hierdoor ontstaat er een vrije ruimte in het centrum. Fernandinho dribbelt het middenveld in (2), waardoor de vijandelijke rechtsbuiten (7) de keuze maakt om Fernandinho onder druk te zetten. Delph beweegt terug, zodat hij aanspeelbaar is voor Fernandinho (3).
De verdedigende middenvelder (6) van de tegenstander positioneert zich tussen de bal en Silva. Silva beweegt nu uit zijn rug de vrije ruimte in, waar hij door Delph wordt aangespeeld (4). De rechter centrale verdediger (3) van de tegenstander kiest ervoor om door te dekken naar Silva. Agüero trekt de linker centrale verdediger (4) met zich mee, zodat er ruimte ontstaat voor de lopende De Bruyne. Silva geeft nu de steekpass naar De Bruyne (5).

tactiek guardiola manchester city 22
1.8.1 Vrije ruimte creëren op het middenveld

tactiek guardiola manchester city 23
1.8.2 Vervolg vrije ruimte creëren op het middenveld

tactiek guardiola manchester city 24
1.8.3 Eindfase vrije ruimte creëren op het middenveld

1.9 Aanval via uitzakkende Agüero (linkerzijde)

Zinchenko is in het bezit van de bal aan de linkerzijde. Agüero laat zich zakken naar de linkerzijde, zodat hij kan worden aangespeeld door Zinchenko (1). De centrale verdedigers (3 en 4) van de tegenstander (geel gemarkeerd) blijven in positie en dekken niet door naar Agüero.
Ondertussen beweegt ook De Bruyne richting de linkerzijde van de middencirkel. Hierdoor wordt de driehoek tussen Gündogan, Agüero en De Bruyne gevormd. De verdedigende middenvelder (6) van de tegenstander probeert Agüero onder druk te zetten. Agüero laat de bal vallen op Gündogan (2), die op zijn beurt direct De Bruyne aanspeelt (3). Inmiddels is Walker richting het centrum getrokken, na de pass van De Bruyne (4), zodat hij meteen Sterling aan de rechterzijde kan aanspelen (5). Sterling wacht op de lopende Walker en speelt hem langs de lijn aan (6).
Walker heeft vervolgens verschillende opties. Hij kan De Bruyne op de rand van het strafschopgebied aanspelen (7), hij kan kiezen voor de voorzet bij de eerste paal richting Agüero (8) of hij kiest voor de voorzet richting Sané bij de tweede paal (9).

tactiek guardiola manchester city 25
1.9.1 Aanval via uitzakkende (linkerzijde) Agüero

tactiek guardiola manchester city 26
1.9.2 Vervolg aanval via uitzakkende (linkerzijde) Agüero

tactiek guardiola manchester city 27
1.9.3 Eindfase aanval via uitzakkende (linkerzijde) Agüero

1.10 Aanval via positiewisseling aan de rechterzijde

Rechter vleugelverdediger Walker laat zich inzakken tot de lijn van Laporte en Otamendi. Walker wordt aangespeeld door Otamendi (1). Door de loopactie van Walker ontstaat er ruimte in het gemarkeerde gebied. In deze ruimte, vlakbij de zijlijn, kan De Bruyne zich aanbieden.
Ondertussen beweegt B. Silva richting het centrum. Vervolgens speelt Walker langs de lijn naar De Bruyne (2), die op zijn beurt kaatst op lopende Walker (3). Er is een driehoek ontstaan tussen (Walker, De Bruyne en Silva). Walker speelt nu de bal frontaal naar B. Silva (4), die op zijn beurt kaatst op De Bruyne (5). D. Silva heeft ondertussen de loopactie naar de rechterzijde van middencirkel gemaakt, zodat hij door De Bruyne aangespeeld kan worden (6).
D. Silva kan nu de steekpass geven naar B. Silva (7). Hij maakt de loopactie tussen de vijandelijke centrale verdediger (4) en de linker vleugelverdediger (5).

tactiek guardiola manchester city 28
1.10.1 Aanval via positiewisseling aan de rechterzijde

tactiek guardiola manchester city 29
1.10.2 Vervolg aanval via positiewisseling aan de rechterzijde

tactiek guardiola manchester city 30
1.10.3 Eindfase aanval via positiewisseling aan de rechterzijde

1.11 De Bruyne zakt uit naar de linkerzijde

Zinchenko heeft links naast de middencirkel gepositioneerd als linker verdedigende middenvelder (gemarkeerde zone). De aanval begint bij het aanspelen van Zinchenko door Kompany (1).
Ondertussen kiest De Bruyne positie aan de linkerzijde vlakbij de zijlijn. Hij ontvangt de pass van Zinchenko (2). Na de pass maakt Zinchenko de loopactie achter De Bruyne langs. Fernandinho beweegt in de ruimte die wordt achtergelaten door Zinchenko. De Bruyne speelt Fernandinho aan (3).
Ondertussen maakt Sterling de loopactie tussen de linies. Fernandinho speelt de bal opnieuw naar De Bruyne (4). De Bruyne speelt Sterling tussen de linies aan (5) en maakt zelf de loopactie maar de zijkant van het strafschopgebied (gemarkeerde zone). Sterling kaatst de bal op De Bruyne (6), die op zijn beurt kiest voor de lage voorzet naar de tweede paal (7). Agüero kan hier tot scoren komen.

tactiek guardiola manchester city 31
1.11.1 De Bruyne zakt uit naar de linkerzijde

tactiek guardiola manchester city 32
1.11.2 Vervolg De Bruyne zakt uit naar de linkerzijde

tactiek guardiola manchester city 33
1.11.3 Eindfase De Bruyne zakt uit naar de linkerzijde

1.12 Opkomende Otamendi richting middenveld

De tegenstander trekt zich terug richting de eigen helft in een 1-5-4-1 formatie. Stones speelt de bal schuin voorwaarts naar Otamendi (1). Otamendi dribbelt (2) richting het middenveld in de ruimte tussen Delph en Fernandinho (gemarkeerde zone).
Walker beweegt ook voorwaarts om een lijn van vier te creëren. Ondertussen laat Agüero zich zakken vanuit de spitspositie en beweegt Gündogan juist voorwaarts tussen de linies. Via Agüero (3) wordt Gündogan tussen de linies bereikt (4).
Gündogan speelt de bal zijwaarts op De Bruyne (5). De Bruyne verstuurt de steekpass naar B. Silva tussen de centrale verdediger (4) en de linker vleugelverdediger (5) van de tegenstander door (6). B. Silva laat de bal vervolgens weer vallen op De Bruyne (7), die zich bij de hoek van het strafschopgebied heeft gepositioneerd. Er volgt nu een situatie met verschillende opties. De eerste optie is de voorzet naar de eerste paal, waar Gündogan zich vrijloopt (8).
De tweede optie is de voorzet voorlangs naar de tweede paal, waar Agüero staat om tot scoren te komen (9). Tot slot kan De Bruyne ook kiezen voor de pass zijwaarts richting Sterling, die op zijn beurt kan schieten (10).

tactiek guardiola manchester city 34
1.12.1 Opkomende Otamendi richting middenveld

tactiek guardiola manchester city 35
1.12.2 Vervolg opkomende Otamendi richting middenveld

tactiek guardiola manchester city 36
1.12.3 Eindfase opkomende Otamendi richting middenveld

1.13 Aanval via de lopende Sterling

De Bruyne heeft zich centraal gepositioneerd op de helft van de tegenstander. Hij wordt aangespeeld door Otamendi (1). Fernandinho laat zich onder De Bruyne uitzakken, zodat De Bruyne de bal kan kaatsen (2). De driehoek wordt nu gecomplementeerd. Sterling maakt de loopactie in de ruimte tussen de vijandelijke centrale verdediger (4) en de linker vleugelverdediger (5).
Hierdoor kan Walker de loopactie maken verder op het veld bij zijlijn. Hij wordt aangespeeld aan de rechterzijde door Fernandinho (3). Walker zoekt meteen naar de lopende David Silva (4), die de loopactie tussen de linies maakt. David Silva verstuurt meteen de steekpass op de ‘derde man’ Sterling (5). Sterling kan nu tot afronden komen (6).

tactiek guardiola manchester city 37
1.13.1 Aanval via de lopende Sterling

tactiek guardiola manchester city 38
1.13.2 Vervolg aanval via de lopende Sterling

tactiek guardiola manchester city 39
1.13.3 Eindfase aanval via de lopende Sterling

1.14 Aanval via De Bruyne tussen de linies

De situatie begint wanneer Kompany centraal achterin in balbezit is. Hij zoekt naar de pass richting De Bruyne. De pass is echter niet mogelijk door de controlerende middenvelder (8) van de tegenstander, die de passlijn succesvol afschermt. Dus wordt de keuze gemaakt voor Walker (1). Walker speelt de bal langs de lijn naar Sterling (2).
Sterling kan nu De Bruyne bereiken tussen linies (3). De Bruyne benut direct de ruimte achter de vijandelijke linker vleugelverdediger (5) door een steekpass te geven op Sterling (4). Sterling heeft vervolgens de bal in de hoek aan de rechterzijde. Hij laat de bal vallen op De Bruyne (5), die op zijn beurt direct de steekpass naar de lopende Walker verstuurt (6).
Walker loopt zich vrij tussen de centrale verdediger (4) en de linker vleugelverdediger (5). Walker kiest voor de voorzet over de grond naar Sané (7). Hij komt vanaf de hoek van het strafschopgebied naar binnen gelopen, schuin achter Agüero. Sané kan vanaf deze positie tot scoren komen (7).

tactiek guardiola manchester city 40
14.1 Aanval via De Bruyne tussen de linies

tactiek guardiola manchester city 41
1.14.2 Vervolg aanval via De Bruyne tussen de linies

tactiek guardiola manchester city 42
1.14.3 Eindfase aanval via De Bruyne tussen de linies

1.15 Aanval via driehoek aan de linkerzijde (speciale aandacht voor de loopactie De Bruyne)

Fernandinho is centraal op de eigen helft in het bezit van de bal. Hij heeft twee opties op het middenveld (driehoek Fernandinho, Silva en De Bruyne). Hij kiest voor D. Silva (1), die op zijn beurt de bal laat vallen op Delph (2). D. Silva wordt namelijk onder druk gezet door de vijandelijke rechtsbuiten (7).
Opnieuw wordt er gebruikt van een driehoek aan de linkerzijde (driehoek Delph, Silva en Sané). Delph kiest namelijk voor de pass naar Sané (3). Ondertussen maakt De Bruyne de loopactie van de rechterzijde van de middencirkel naar de linkerzijde.
Ook Agüero maakt zich aanspeelbaar. Sané moet een keuze maken, aangezien hij druk ervaart van de vijandelijke rechtsback (2). Hij speelt de bal naar Agüero (4). Agüero laat de bal vallen op lopende De Bruyne (5). De Bruyne loopt zich vrij in de ruimte tussen de rechtsback (2) en de rechter centrale verdediger (3). Hij kan nu afwerken op het vijandelijke doel (6).

tactiek guardiola manchester city 43
1.15.1 Aanval via driehoek aan de linkerzijde (speciale aandacht voor De Bruyne)

tactiek guardiola manchester city 44
Vervolg aanval via driehoek aan de linkerzijde (speciale aandacht voor De Bruyne)

2. Uittrappen Ederson

2.1 Uittrap achter de defensie van de tegenstander

De tegenstander zet Manchester City direct vast tijdens de opbouw. Aan de linkerzijde wordt doorgestapt met de linker vleugelverdediger (5) en de linksbuiten (11). De linksbuiten (11) stapt door naar Stones en de linker vleugelverdediger (5) vangt Walker op.
Sterling positioneert zich schuin achter Agüero en wordt opgevangen door de linker centrale verdediger (4), waardoor Agüero in de één-tegen-één-situatie komt. De tegenstander houdt een hoge achterste lijn, waar Ederson achter kan trappen (1). Agüero maakt de loopactie in de diepte en kan zo in scoringspositie komen.

tactiek guardiola manchester city 45
2.1 Uittrap achter de defensie van de tegenstander

2.2 Uittrap voor de tweede bal in de vrije zone

In de volgende situatie zet de tegenstander op een vergelijkbare manier druk als bij 2.1.Het middenveld van City laat in eerste instantie een vrije ruimte naar de aanvallers. Agüero positioneert zich dit keer achter de laatste lijn van de tegenstander (blauw gemarkeerd).
Hij trekt hiermee de defensieve lijn naar achteren. Ederson trapt in de richting van Agüero (1), waardoor de centrale verdediger (3) de bal gaat weg koppen. Veelal valt deze bal in de vrije zone. Hier reageert City op met de middenvelders (Silva, De Bruyne en Fernandinho), zodat direct tot aanvallen kunnen komen.

tactiek guardiola manchester city 46
2.2 Uittrap voor de tweede bal in de vrije zone

2.3 Uittrap naar de lopende Sané

De tegenstander zet wederom City vast tijdens de opbouw. Ditmaal kiezen ze ervoor om de controlerende middenvelder (8) tussen De Bruyne en Walker te positioneren. Hij kan druk zetten op de speler, die de bal ontvangt. Sané beweegt naar het centrum vanaf de linkerzijde. Hij wordt via de lange pass door Ederson aangespeeld (1).
Hij wordt gevolgd door de rechter vleugelverdediger van de tegenstander (2). Ondertussen beweegt De Bruyne richting Sané, zodat Sané de bal kwijt kan (2). Inmiddels heeft zich schuin naast de vijandelijke centrale verdediger laten zakken. De Bruyne kan nu Jesus in de diepte aanspelen (3), die op zijn beurt kan dribbelen richting het strafschopgebied (4). Hij kan vanuit daar tot afronden komen (5).

tactiek guardiola manchester city 47
2.3.1 Uittrap naar de lopende Sané

tactiek guardiola manchester city 48
2.3.2 Vervolg uittrap naar de lopende Sané


Noot: Deze analyse is oorspronkelijk gepubliceerd op: deanalyserendetrainer.com

5/5 - (9 stemmen)
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Tactische analyse van Pep Guardiola's Manchester City

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *