Vrijdag start eindelijk het nieuwe voetbalseizoen met de kraker PEC Zwolle – SC Heerenveen en dat betekent ook de start van weer een seizoen Scorito.
Heb jij ook zo’n zin in de Eredivisie en wil je jouw voetbalkennis testen? Doe dan mee met de door Tussen de Linies aangemaakte Topcoach-poule op Scorito. In dit spel duelleren wij tegen elkaar voor de eeuwige roem en een leuke hoofdprijs!

Hoe Scorito werkt

Bij Topcoach krijg je een budget van €48 miljoen,- om een 18-koppige selectie samen te stellen. Deze selectie bestaat uit 2 keepers, 5 verdedigers, 6 middenvelders en 5 aanvallers.
Uit deze selectie kies je per speelronde een basisteam die 100% van de punten verdienen en 4 wisselspelers die 50% van de punten verdienen.
Je kan kiezen tussen 4 verschillende formaties, namelijk 3-4-3, 3-5-2, 4-3-3 en 4-4-2 en veranderen van formatie kan door een wisselspeler te ruilen met een basisspeler uit een andere linie.
Deze spelers kunnen vervolgens op allerlei manieren punten voor je pakken, bijvoorbeeld door:

  • Minimaal 45 minuten te spelen
  • Te winnen
  • Een doelpunt te maken
  • Een assist te geven
  • Een clean sheet te pakken

Echter kunnen zij ook minpunten krijgen voor gele en rode kaarten, twee doelpunten tegen, eigen doelpunten en het missen van strafschoppen. Voor alle punten en regels kijk je het beste op de site van Scorito zelf.
Iedere speelronde kies je ook een captain die dubbele punten scoort en in ‘super weekends’ zelfs 300% van de punten! Dit geldt echter natuurlijk ook voor de minpunten.
Tot slot voorspel je iedere week de door Scorito gekozen ‘wedstrijd van de week’ waarmee je extra punten kan scoren.

Proefperiode

Het spel begint met een proefperiode van speelronde één tot en met vier. In deze proefperiode telt enkel je beste ronde-score mee voor het definitieve spel en mag je onbeperkt transfers doorvoeren.
Het is dus verstandig om iedere ronde even te checken welke teams er een makkelijke wedstrijd op het programma hebben staan, om vervolgens daar lekker veel spelers van te kiezen (maximaal 4 spelers per team)!
Bijvoorbeeld AZ begint het seizoen met een relatief makkelijke thuiswedstrijd tegen NAC Breda, terwijl FC Utrecht juist op bezoek moet bij PSV.

Het echte begin

Het echte spel start vanaf speelronde vijf en loopt dan tot en met speelronde zeventien.
Na speelronde zeventien is er een korte winterstop, waarin de waarde van iedere speler opnieuw bepaald wordt en je weer onbeperkt transfers kunt doorvoeren.
In de winterstop kan je budget sinds dit jaar niet meer dalen (blijft dus minimaal €48 miljoen), maar wel erg leuk stijgen.
Zo is het zelfs mogelijk om de tweede seizoenshelft in te mogen gaan met een budget van maar liefst 56 miljoen euro.
Hiervoor zal je nu echter wel de juiste pareltjes eruit moeten pikken. Dit zijn spelers die door Scorito onderschat worden en/of nog geen basisplek hebben.
Vorig seizoen stegen Neres, Lozano, van de Beek en de spelers van PEC Zwolle en VVV Venlo bijvoorbeeld flink in waarde.

Vorig seizoen stegen Neres, Lozano, van de Beek en de spelers van PEC Zwolle en VVV Venlo bijvoorbeeld flink in waarde.

Speculeren op die pareltjes kan echter ook vervelend uitpakken. Immers is het zonde als je spelers op de bank zitten en daardoor helemaal geen punten voor je pakken.
Je hebt dan echter wel nog de kans om via de nieuwe ‘pinchhitter-regel’ punten te scoren!
Dit houdt in dat een speler die tijdens een wedstrijd op de bank begint, invalt en vervolgens een doelpunt maakt, assist geeft, of penalty stopt, hier dubbele punten voor ontvangt!
Bewust bankzitters meenemen lijkt een riskante strategie, maar het kan erg leuk uitpakken.

Nieuwe waardes

Sommige spelers die nu nog pareltjes lijken te zijn, zullen dit na speelronde 2 misschien niet meer zijn. Na speelronde 2 worden de waardes van spelers immers definitief vastgesteld en er kunnen dus nog veranderingen optreden binnen je team.
Als een speler minder geld waard wordt, dan wordt het verschil in waarde toegevoegd aan je budget. En in het geval dat een speler meer waard wordt, dan wordt de speler uit je team verwijderd en wordt de oorspronkelijke waarde toegevoegd aan je budget.
Een uitzondering hierop is een speler die een transfer maakt van team A in de Eredivisie naar team B in de Eredivisie. Deze speler kan in waarde stijgen of dalen, ook als deze transfer na speelronde 2 plaatsvindt.

Niet gratis, wel een hoop plezier

Helaas is deelname aan Topcoach sinds dit jaar niet meer gratis, maar kost het €2,99. In plaats van dit losse spel kan je ook een abonnement nemen voor €9,99.
Dit stelt je in staat om naast Topcoach ook deel te nemen aan de wielerspellen (Klassiekerspel, Giro, Tour en Vuelta), de tennisspellen (alle Grand Slams), het WK darts en sinds dit jaar ook het F1-spel!
De echte sportliefhebbers kan ik dit abonnement absoluut aanraden, het is misschien even een kleine drempel die je over moet, maar je krijgt er zo ontzettend veel spelplezier voor terug!
Met name de wielerspellen zitten ook erg leuk in elkaar, namelijk ook met een budget en interessante puntentelling, F1 heeft een geinige en vooral spannende opzet en qua de tennisspelen heeft Scorito aangekondigd dat de (niet zo hele toffe) opzet vanaf de Australian Open 2019 gaat veranderen.
Hopelijk zijn jullie net zo enthousiast dat het seizoen weer start als dat wij zijn! Dus allemaal even een team in elkaar flansen voor speelronde 1 en daarna lekker een maand lang puzzelen voor de definitieve selectie!

Scorito tip voor speelronde 1

Uiteraard mag in dit artikel een échte tip niet ontbreken. Voor speelronde één is Justin Bijlow een absolute aanrader. De jonge doelman is nog voor weinig budget te selecteren en de kans dat Feyenoord de nul weet te houden is relatief groot.

3/5 - (13 stemmen)
Er zijn reacties op dit artikel
Laat reacties zien Hide comments
Comments to: Dit moet je weten over Scorito (incl. tip!)
  • 9 augustus 2018

    Indi Groothuizen is ook een leuke tip!

    Reageer

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *