1. Eredivisie

Top 10 spelers met de sterkste ontwikkeling in de Eredivisie

In de eerste seizoenshelft is Kasper Dolberg misschien wel de revelatie van de Eredivisie geworden. Maar de jonge Deen is niet de enige speler die met sprongen vooruit is gegaan. Wie hebben in het afgelopen half jaar in teamverband de grootste ontwikkeling doorgemaakt? De top 10 van spelers met de sterkste ontwikkeling in Eredivisie.
We meten de ontwikkeling van de spelers in de Eredivisie aan de hand van de SciSkill. De SciSkill score is een waardering voor het huidige niveau van een speler. De score zegt in eerste instantie niets over de technische en tactische competenties van een speler maar geeft een objectieve waarde weer op basis van zijn bijdrage aan het teamresultaat. De SciSkill score wordt berekend op basis van vele componenten, maar kunnen in vijf globale eenheden worden uitgelegd; waarden voor doelpunten voor en tegen, waarden voor aanvallende en verdedigende bijdrage en een weerstandswaarde op basis van de competitie, tegenstander en het eigen team.
De gemiddelde SciSkill score van een speler in de Eredivisie ligt rond de 55. In Duitsland ligt de gemiddelde SciSkill score van een Bundesliga speler zo rond de 71. In La Liga is deze score ongeveer 73. De Premier League heeft opvallend genoeg geen enkele speler in de top 10 qua SciSkill score, maar heeft wel per speler gemiddeld de hoogste waarde van alle Europese competities, dat zo rond de 80 ligt. Lionel Messi heeft de hoogste SciSkill score van alle spelers op de wereld: 148,1. Hij stoot Cristiano Ronaldo na een lange tijd weer van de troon in het model. De Portugees bezit nu een score van 147,9. Ze ontlopen elkaar dus erg weinig.
Ter verduidelijking zijn de tien beste spelers van de Eredivisie volgens het model van SciSports onder elkaar gezet:
Davy Klaassen (Ajax), 94,1
Joël Veltman (Ajax), 91,6
Hector Moreno (PSV), 88,5
Luuk de Jong (PSV), 88,4
Jeroen Zoet (PSV), 81,1
Andres Guardado (PSV), 79,8
Ron Vlaar (AZ), 79,5
Dirk Kuijt (Feyenoord), 79
Joshua Brenet (PSV), 77,3
Davy Pröpper (PSV), 76,1
De groei van de SciSkill is de stijging van de SciSkill score in de afgelopen zes maanden. Het verschil betreft het verschil in absolute SciSkill waarde op dit moment ten opzichte van de rating van zes maanden geleden. Om te laten zien welke spelers de afgelopen zes maanden veel belangrijker zijn geworden voor hun team, zijn hieronder worden de tien spelers met de sterkste ontwikkeling in de Eredivisie uiteengezet.
10. Zakaria El Azzouzi (Sparta Rotterdam)
SciSkill ontwikkeling t.o.v. vorige zes maanden: +18,4
Huidige SciSkill: 63,2
De 20-jarige Zakaria El Azzouzi komt dit seizoen op huurbasis uit voor Sparta Rotterdam. Hij is de aanvalsleider van de Rotterdammers. Tot dusver miste hij nog maar een Eredivisiewedstrijd vanwege een blessure. Hij scoorde vier doelpunten en gaf een assist. Zijn laatste doelpunt dateert echter alweer van 4 november, toen hij scoorde in de 3-1 overwinning op Heerenveen. Opvallend: wanneer El Azzouzi een direct aandeel had in doelpunten, verloor Sparta nog niet (5 wedstrijden: 3 keer winst, 2 keer gelijk).
9.Matthijs De Ligt ((Jong) Ajax)
SciSkill ontwikkeling t.o.v. vorige zes maanden: +20
Huidige SciSkill: 52,2
Een van de revelaties van dit seizoen bij Ajax is ongetwijfeld Matthijs de Ligt. De pas 17-jarige centrale verdediger maakt een stormachtige ontwikkeling door. Hij begon het seizoen in de onder de 19 van Ajax en mag zelfs volgend seizoen nog uitkomen voor het hoogste juniorenteam van de Amsterdammers. De Ligt is echter al sinds het begin van het seizoen basisspeler bij Jong Ajax en had zelfs al twee basisplaatsen in het eerste van Ajax tijdens de Europa League. Hij heeft inmiddels een vaste plek weten te veroveren in de eerste selectie van de formatie van Peter Bosz. De verwachting is dat zijn SciSkill waarde alleen nog maar hoger gaat worden naarmate hij meer minuten gaat maken in Ajax 1.
8. Davinson Sánchez (Ajax)
SciSkill ontwikkeling t.o.v. vorige zes maanden: +20
Huidige SciSkill: 69,4
De 20-jarige Davinson Sánchez kent amper aanpassingsproblemen bij Ajax. Sánchez startte de tweede wedstrijd van het seizoen in de basis en heeft sindsdien geen minuut meer gemist in de Eredivisie. De fysiek sterke en snelle verdediger wordt vooral defensief geroemd, maar scoorde ook al drie keer dit seizoen. Hij bleek vooral tijdens standaardsituaties een wapen.
7. Rick van Drongelen (Sparta Rotterdam)
SciSkill ontwikkeling t.o.v. vorige zes maanden: +20
Huidige SciSkill: 49,1
Rick van Drongelen werd de eerste speler ooit met dertien Eredivisieduels voor Sparta voor zijn achttiende verjaardag, aldus VI. De centrale verdediger maakt een fraaie ontwikkeling door en staat met dikke letters in het scoutingsboek van Piet de Visser. Hij miste dit seizoen nog maar twee duels in de Eredivisie en houdt zelfs de ervaren aanwinst Bart Vriends achter zich. Waar ligt zijn plafond?
6. Sofyan Amrabat (FC Utrecht)
SciSkill ontwikkeling t.o.v. vorige zes maanden: +20,7
Huidige SciSkill: 57,3
Toen Bart Ramselaar afgelopen zomer vertrok uit Utrecht om voor PSV te gaan spelen vroeg iedereen bij Utrecht zich af wie de club ging halen om Ramselaar te gaan vervangen. Erik ten Hag had het antwoord: hij wilde niemand halen en zag in de 20-jarige Sofyan Amrabat de opvolger van Ramselaar. Amrabat erkent dat hij technisch niet zo verfijnd is als Ramselaar en dat hij de positie van centrale middenvelder in het 4-4-2 systeem van FC Utrecht op een andere manier invult dan zijn voorganger. De middenvelder is een typische box-to-box middenvelder die zowel defensief als offensief zijn steentje bij kan dragen. Hij wacht nog op zijn eerste doelpunt dit seizoen in de Eredivisie, maar gaf al wel drie assists.

Afbeelding 2: SciSkill Index nummers 10 t/m 6
Afbeelding 1: SciSkill Index nummers 10 t/m 6.

5. Oussama Idrissi (FC Groningen)
SciSkill ontwikkeling t.o.v. vorige zes maanden: +21,1
Huidige SciSkill: 47,4
Oussama Idrissi heeft sterke ontwikkeling voornamelijk te danken aan de eerste helft van de eerste seizoenshelft. De 20-jarige buitenspeler scoorde drie keer en gaf een assist in de eerste negen wedstrijden van het seizoen. Hierna miste hij wedstrijden door een voetblessure en was hij zijn basisplaats kwijt. Ook na de winterstop moest Idrissi op de bank beginnen toen Groningen met 1-4 won bij Heracles.
4. Giovanni Troupée (FC Utrecht)
SciSkill ontwikkeling t.o.v. vorige zes maanden: +21,6
Huidige SciSkill: 50,1
Presentator en verslaggever van FOX Sports Pascal Kamperman vond Giovanni Troupée zelfs een van de grootste talenten van 2016. Ook binnen de SciSkill-index maakt de 18-jarige rechtervleugelverdediger een goede ontwikkeling door. Ten opzichte van de laatste zes maanden steeg zijn waarde met maar liefst 21,6. Troupée heeft met twee doelpunten en twee assists een aardige bijdrage geleverd in de sterke reeks van FC Utrecht. Sinds hij scoorde tegen Go Ahead Eagles (15-10-’16) werd er namelijk niet meer verloren.
3. Justin Hoogma (Heracles)
SciSkill ontwikkeling t.o.v. vorige zes maanden: +24,9
Huidige SciSkill: 44,7
Hij zou normaal gesproken tweede keus achter Ramon Zomer zijn dit seizoen, maar dat liep anders. Zomer viel uit in het uitduel tegen Arouca met een knieblessure uit en sindsdien is Justin Hoogma zijn vervanger. Hoogma is nog maar achttien jaar, maar speelde tot nu toe – samen met vijf andere veldspelers in de Eredivisie – alles dit seizoen. Hoogma is zelfs de enige veldspeler onder de 20 jaar in Europa die nog geen minuut heeft gemist. De verdediger van Heracles deelt de koppositie met drie doelmannen: Alban Lafont (Toulouse), Gianluigi Donnarumma (AC Milan) en Adam Jakubech (Spartak Trnava).
2. Kasper Dolberg (Ajax)
SciSkill ontwikkeling t.o.v. vorige zes maanden: +25,4
Huidige SciSkill: 64,7
Bertrand Traoré werd deze zomer binnengehaald als dé nieuwe nummer negen van Ajax na het vertrek van Arek Milik. Traoré begon de eerste competitiewedstrijd nog als spits van de Amsterdammers, de tweede competitiewedstrijd stond daar echter iemand anders. De destijds nog 18-jarige Deense Kasper Dolberg. Hij kwam redelijk uit het niets nadat hij in de zomer van 2016 de kans kreeg van Peter Bosz om zich te bewijzen bij de A-selectie van Ajax. De rest is geschiedenis. Dolberg is inmiddels de vaste aanvalsleider van Ajax, scoorde al acht keer in de Eredivisie en was ook in de Europa League belangrijk. Wat waarschijnlijk aan hem vreet is dat hij zijn laatste doelpunt(en) maakte op 20 november van het vorige jaar tegen NEC.
1. Joey Groenbast (Go Ahead Eagles)
SciSkill ontwikkeling t.o.v. vorige zes maanden: +26,9
Huidige SciSkill: 51,3
De 21-jarige Joey Groenbast speelde eerder in de jeugd van Feyenoord en Sparta Rotterdam alvorens hij in de zomer van 2014 overstapte naar Go Ahead Eagles, waar hij in eerste instantie aansloot bij het beloftenteam. Op 4 maart 2016 liet trainer Hans de Koning hem als rechtsback debuteren in de thuiswedstrijd tegen FC Emmen. In de eerste seizoenshelft speelde Groenbast veertien keer de volle 90 minuten in de Eredivisie. De eerste wedstrijd na de winterstop tegen AZ moest hij echter de hele wedstrijd op de bank blijven.
Afbeelding 1: SciSkill Index top 5.
Afbeelding 2: SciSkill Index top 5.

Dit artikel is eerder gepubliceerd op SciSports.com.
Banner SciSports

3/5 - (5 stemmen)
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Top 10 spelers met de sterkste ontwikkeling in de Eredivisie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *