1. Overige

5 zaken die opvielen bij Portugal – Nederland

Het Nederlands Elftal boekte tegen Portugal een knappe 0-3 overwinning. Vooral in de eerste helft zag het er goed uit voor Oranje waarin het de overwinning veilig stelde. Wat viel ons op? Heeft Ronald Koeman zijn fundament gevonden waar hij op terug kan vallen? 5 zaken die ons opvielen!

1. Davy Pröpper met de punt naar achteren

Bij het debuut van Ronald Koeman tegen Engeland (0-1) trad hij aan in een 3-4-3 formatie met twee centrale middenvelders. Zowel in balbezit, als bij balbezit tegenstander speelden Kevin Strootman en Georginio Wijnaldum vaak in een 3-vs-2 ondertalsituatie.
Tegen Portugal speelde in een 5-3-2 systeem met drie centrale middenvelders. Doordat Portugal in een 4-4-2 systeem speelde tegen Oranje werd de op 6-spelende Pröpper vaak de vrije man op het middenveld. Geen enkele speler van Oranje gaf meer passes dan Davy Pröpper (56), waarvan 93% aankwam. Bovendien zette hij de meeste succesvolle tackles in (4) en verrichte hij de meeste intercepties (4) van alle spelers op het veld.

2. Defensieve eenheid

Waar Ronald Koeman tegen Engeland de traditionele mandekking al over boord gooide, is dit ook tegen Portugal het geval. Zonedekking is de nieuwe standaard voor het Nederlands Elftal. Linies zijn geen op zichzelf staande eilandjes meer, Oranje verdedigt als eenheid en maakt het speelveld centraal klein. Zo neemt het een voorbeeld aan veel teams in het moderne voetbal.

3. Matthijs de Ligt opnieuw een van de besten

Ronald Koeman wees Matthijs de Ligt vrijdag aan als de beste speler van het veld. Ook tegen Portugal bewees de 18-jarige De Ligt een van de grootste verdedigende talenten van de wereld te zijn. Matthijs de Ligt had van alle spelers op het veld die in de basis begonnen de hoogste nauwkeurigheid in zijn passes (96%) en gaf bovendien twee fraaie assists.
Een van de directe tegenstanders van De Ligt, Cristiano Ronaldo, completeerde slechts één dribbel en schoot geen enkele keer.

4. Minder hoge pressing

Tegen Engeland zette Oranje negen tackles in Oranje op eigen helft, terwijl maar liefst achttien tackles werden ingezet op de helft van de tegenstander. Nederland koos vooral de flanken uit als pressingzone, de locatie waar spelers worden beperkt door een zijlijn aan een kant. Tegen Portugal werden de tackles veelvuldig op eigen helft ingezet en koos Oranje voor een minder hoge pressing dan tegen Engeland. Het meest opvallend: op de helft van Portugal werd slechts één tackle ingezet.
tackels pressing Oranje

5. Terugval in de tweede helft

Het Nederlands Elftal ging de rust in met een 0-3 voorsprong, maar kende een behoorlijke terugval in de tweede helft. In de tweede helft schoot Portugal 10 (!) keer en hield Oranje voornamelijk stand door een uitblinkende Jasper Cillessen. Oranje schoot geen enkele keer meer in de tweede helft, zelfs niet met een man meer na de rode kaart van João Cancelo.

Noot: genoemde data in dit artikel is verzameld via WhoScored (Opta).