Vanmiddag om 17:00 uur staat de topper tussen Liverpool – Manchester City op de planning in de Premier League. Deze titanenstrijd is natuurlijk dé wedstrijd van uitblinkers als Kevin de Bruyne, Raheem Sterling, en Mohamed Salah, maar ook de wedstrijd van twee van de meest onderschatte spelers in de competitie.

Noot: in dit artikel wordt gebruik gemaakt van de SciSkill (score). De SciSkill Index is een methode van SciSports om het huidige niveau en het potentiële niveau van een speler in te schatten. De index is gebaseerd op resultaten (doelpunten voor en doelpunten tegen), het niveau van de tegenstander, het aantal gespeelde minuten, het aantal wedstrijden in een bepaalde periode (hierdoor wordt er rekening gehouden met afwezigheid door bijvoorbeeld blessures), de positie van de speler op het veld en het niveau van de competitie. Dit alles wordt elke keer als een speler een wedstrijd speelt geüpdatet.

Liverpool heeft de spits die het zoekt

De laatste transferperiodes is het constant input voor discussie (onder Liverpool-fans): de spitspositie van Liverpool. Fans van de club beweren dat ze een wereldster nodig in hebben in de punt van de aanval, iemand die topscorer van de Premier League kan worden. Wat nou als ze eigenlijk al dé perfecte spits voor de ploeg in huis heeft in de naam van Roberto Firmino.
De Braziliaanse (schaduw)spits kwam in 2015 voor zo’n 40 miljoen over van TSG 1899 Hoffenheim, waar hij in zijn laatste seizoen met acht doelpunten bijdroeg aan het behalen van de achtste plaats voor Hoffenheim. Firmino was in zijn eerste seizoen bij Liverpool goed voor tien doelpunten en acht assists, variërend op de positie van schaduwspits, centrumspits, aanvallende middenvelder en links- en rechtsbuiten.
Ook in het afgelopen seizoen was hij lang niet altijd alleen de spits van Liverpool. Klopp profiteerde opnieuw van zijn multifunctionaliteit. Zijn rendement was in dit seizoen iet wat hoger dan in het voorgaande seizoen, met elf doelpunten en tien assists was hij direct betrokken bij 21 doelpunten van Liverpool: 27% van de totale doelpuntenproductie van The Reds in het Premier Leagueseizoen 2016-2017.
Ook in het huidige seizoen profiteert Liverpool nog steeds van het feit dat Firmino op meer posities kan spelen dan de positie van centrumspits. Bij aanwezigheid van alle aanvalskrachten is Firmino dit seizoen echter de nummer één spits van Liverpool. Dat hij zijn doelpuntenproductie van eerdere seizoenen bij Liverpool gaat overtreffen lijkt waarschijnlijk, op het moment van schrijven staat de Braziliaan op negen competitietreffers. Bovendien gaf hij ook vier assists.

liverpool man city
Tabel 1: Roberto Firmino in alle wedstrijden dit seizoen (via Transfermarkt.de)

Het vermogen om zowel te kunnen scoren, assists te kunnen geven en op meerdere posities te kunnen spelen maakt Roberto Firmino de ideale spits voor het Liverpool van Jürgen Klopp, die van zijn aanvallers verwacht flexibel te kunnen zijn om zo onvoorspelbaar te worden in het laatste gedeelte van het veld middels positiewisselingen. Zo mag Firmino ook de spitspositie verlaten om zo centrale ruimte te creëren voor de gemakkelijk scorende buitenspelers Sadio Mané en Mohamed Salah, clubtopscorer met 17 doelpunten.
De SciSkill bevestigt dat Firmino inderdaad ondergewaardeerd wordt door het gros van de (Liverpool)criticasters in de Premier League. Geen enkele speler van Liverpool heeft namelijk een hogere SciSkill dan Roberto Firmino (139,2). Sterker nog, in de Premier League heeft alleen Kevin de Bruyne (140,3) op dit moment een hogere score dan Roberto Firmino.
De SciSkill van de Braziliaan ontwikkelde zich in de afgelopen zes maanden extreem positief, met 20,8. Slechts bij zeven spelers in de Premier League steeg de SciSkill nog meer in het laatste half jaar. Kortom, Liverpool heeft de ideale spits in huis waar het altijd naar op zoek is.
SciSkill Firmino
Afbeelding 1: de SciSkill van Roberto Firmino in het online Datascouting platform van SciSports, Insight.

Atypisch Braziliaanse voetballer is het cement voor aanvalsmachine van Guardiola

In een elftal met onder andere David Silva, Kevin de Bruyne, Leroy Sané, Sergio Agüero, Gabriel Jesus en Raheem Sterling waar Pep Guardiola als trainer op de bank zit, is het logisch dat de focus en de aandacht uitgaat naar het aanvalsspel van Manchester City. Alleen is aanvallen slechts een 1/4e deel van het voetbal en is omschakelen van verdedigen naar aanvallen, omschakelen van aanvallen naar verdedigen en verdedigen net zo belangrijk. Hoewel het verdedigen begint bij de aanval, zijn vooral in het omschakelen van aanvallen naar verdedigen en het verdedigen spelers met andere krachten van belang dan bovenstaande namen.
Guardiola verdeelt zijn elftal vaak in twee blokken van vijf: een verdedigend blok en een aanvallend blok. De voorste pion van het verdedigende blok is de Braziliaan Fernandinho. Bij afwezigheid van David Silva en Vincent Kompany zelfs de aanvoerder van Manchester City.
De Braziliaan is misschien niet de nummer zes die je verwacht wanneer de trainer van de ploeg Pep Guardiola heet. Hij is nauwkeurig in zijn passing, maar niet zo’n creatief passer als voorgaande nummer zessen als Sergio Busquets, Thiago en Phillip Lahm onder de Spaanse leermeester.
De middenvelder is vooral verdedigend van groot belang. Fernandinho zet per 90 minuten iet wat minder tackles in (1,8) dan Kevin de Bruyne (1,9), maar is wel de middenvelder met de meeste intercepties (1,5) per 90 minuten binnen de ploeg van Manchester City. Op twee volgt De Bruyne met minder dan de helft van het aantal intercepties per 90 minuten (0,7). Bovendien maakte geen enkele speler meer overtredingen per 90 minuten dan Fernandinho (1,3), zonder te beoordelen of dit positief of negatief is. Een overtreding kan immers ook een hulpmiddel zijn om een mogelijke tegenaanval te neutraliseren.
Wanneer we het profiel van Fernandinho bekijken valt op dat zijn huidige contract in deze zomer afloopt. Geluiden gaan dat een andere Braziliaan, Fred, zijn potentiele opvolger moet gaan worden. Hij speelt op dit moment voor Shakhtar Donetsk, dezelfde club waar Fernandinho in de zomer van 2013 voor 40 miljoen vandaan kwam alvorens hij naar Manchester City vertrok.
De invloed van Fernandinho op het teamresultaat van Manchester City is groot. Dit gevoel krijgen we bevestigd door zijn SciSkill. Van alle spelers op de wereld met een aflopend contract in de zomer van 2018 heeft namelijk geen enkele speler zo’n hoge SciSkill als Fernandinho (133,6). Op deze lijst vinden we op plaats twee en drie Mesut Özil en Alexis Sánchez van Arsenal terug. In het belang van de ploeg is het verstandig om deze atypisch Braziliaanse voetballer een contractverlenging te geven. Fernandinho is namelijk het cement voor de gevreesde aanvalsmachine van Guardiola.

Fernandinho
Afbeelding 2: de SciSkill van Fernandinho in het online Datascouting platform van SciSports, Insight.

5/5 - (12 stemmen)
Er zijn reacties op dit artikel
Laat reacties zien Hide comments
Comments to: Hoe een typische en atypische Braziliaanse speler bij Liverpool en Manchester City van belang zijn voor de einduitslag
  • 14 januari 2018

    De topper tussen Liverpool en City vandaag liet inderdaad zien hoe belangrijk Firminho voor Liverpool is. Spelend als een zwervende centrum spits is hij constant in beweging en aanspeelbaar. Daarbij duikt hij regelmatig zelf het gat weer in dat hij daarvoor zelf gecreëerd heeft.

    Reageer

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *