1. WK 2014

Hoe Oranje Messi onschadelijk maakte

Lionel Messi tegen de zwakke verdediging van Oranje; het was de grote vrees van het Nederlandse volk. Messi slaagde er uiteindelijk niet in om gevaarlijk te worden en dat was vooral de verdienste van Van Gaal en de defensie van het Nederlands elftal. Lees hier hoe Messi uitgeschakeld werd door Ron Vlaar en co.

Ongevaarlijk

Lionel Messi speelde tegen Nederland een vrij povere wedstrijd. Dat had te zeker maken met de aanwezigheid van Ron Vlaar en Stefan de Vrij, die beiden een uitstekende wedstrijd speelden en bijzonder sterk (vooruit)verdedigden.
Anderzijds was dit natuurlijk niet Messi op zijn best, zoals we die bij Barcelona kennen – en afgelopen seizoen weinig gezien hebben. De Kleine Vlo is dit hele WK niet op zijn best en speelde elke wedstrijd zoals tegen Nederland. Hij zette steeds weer dribbels in op de helft van de tegenstander in de rechterzone, om van daaruit naar binnen te komen. Dat wilde hij dan vervolgen met een steekpass of schot.
Oranje zorgde er echter voor dat Messi niet aan schieten toekwam. Hij haalde één keer uit: een directe vrije trap, recht in de handen van Jasper Cillessen. Bovendien creëerde hij slechts twee kansen. Dat is voor Messi zelf dit WK weinig, want in de vijf voorafgaande duels stelde hij negentien keer een ploeggenoot in staat om te schieten. Van de twee kansen die hij creëerde was er één een bal breed op Marcos Rojo, die van ver buiten de zestien uithaalde. De andere kans was een voorzet op Maxi Rodriguez – de enige gevaarlijke kans waar hij in 120 minuten voetbal tegen ons voor zorgde.

Afbeelding 1: passes van Lionel Messi in het laatste deel van het speelveld (‘attacking third’). (via FourFourTwo statszone)
Afbeelding 1: passes van Lionel Messi in het laatste deel van het speelveld (‘attacking third’). (via FourFourTwo statszone)

 
Dat Messi nauwelijks gevaar stichtte, zien we bevestigd worden als we zijn passes in de zogenoemde attacking third bekijken. Hij slaagde er slechts twee keer in om een teamgenoot in het Nederlandse strafschopgebied aan te spelen. Zijn andere passes in het laatste deel van het speelveld waren nauwelijks gevaarlijk – of breed, of ver van het doel af.
Messi was dus ongevaarlijk. Dat heeft er mee te maken dat hij veel rond de middellijn aan wordt gespeeld. Dat hoeft geen probleem te zijn, de kleine Argentijn heeft vaker aangetoond dat hij vanuit die positie iets kan forceren. De mannen van Louis van Gaal zorgde er voor dat hij na zijn dribbels (dat waren er tien, een gigantisch aantal) geen gevaar kon stichten. Niet eens zo vaak door een overtreding, dat gebeurde drie keer, vooral door hem in te sluiten. Dat gebeurde vaak met een van de verdedigers en Nigel de Jong. Ron Vlaar en Stefan de Vrij slaagden er zo een aantal keer in om de bal te veroveren of een pass van Messi te onderscheppen.
Doordat de aanvaller van Barcelona de bal op zo’n grote afstand van het doel aangespeeld kreeg, moest hij steeds een enorm aantal spelers passeren alvorens gevaarlijk te kunnen worden. Als Messi aan een actie begon, stonden er vaak zeven spelers voor hem (die hoefde hij natuurlijk niet allemaal te passeren, maar wel een deel daarvan). Voor Messi in deze vorm onmogelijk. Het 5-3-2-systeem van Nederland werkte uitstekend tegen Lionel Messi.
Afbeelding 2: passes naar Lionel Messi in de wedstrijd tegen Nederland. (via FourFourTwo statszone)
Afbeelding 2: passes naar Lionel Messi in de wedstrijd tegen Nederland. (via FourFourTwo statszone)

 
Van Gaal heeft Messi dus heel slim aangepakt. Hij wist dat de tactiek van collega Sabella grotendeels is afgestemd op hem – hij instrueerde zijn verdedigend ingestelde verdedigers om Messi te omsingelen en hem op grote afstand van het doel te houden. Dat Leo af en toe een verdediger voorbij dribbelt kan dan ook geen kwaad, zolang het maar niet rond of in de zestien meter is. Houd hem op grote afstand van het doel en in deze vorm tegen een 5-3-2-systeem wordt hij niet gevaarlijk, zal Van Gaal zijn spelers medegedeeld hebben.
De muur die Oranje bij tijd en wijle optrok, maakte dat Messi de zestien meter niet is binnengedrongen. Al zijn acties vonden ver van Jasper Cillessen plaats. We mogen Louis van Gaal en zijn verdedigers – met name Stefan de Vrij, Dirk Kuijt en Ron Vlaar – daarvoor complimenteren. Misschien wel veelzeggend: de enige succesvolle actie die Lionel Messi in het strafschopgebied beging, was zijn penalty in de strafschoppenreeks.
Afbeelding 3: De heat map van Lionel Messi tegen het Nederlands elftal, die aantoont dat Messi geen succesvolle acties in de zestien meter van Oranje beging. (via Squawka)
Afbeelding 3: De heat map van Lionel Messi tegen het Nederlands elftal, die aantoont dat Messi geen succesvolle acties in de zestien meter van Oranje beging. (via Squawka)

Conclusie

Nederland slaagde er dus in om met weinig overtredingen een van de beste spelers ter wereld onschadelijk te maken. Daarbij moet aangetekend worden dat Argentinië hetzelfde lukte aan de andere kant. Arjen Robben kwam überhaupt niet in de wedstrijd – hij wist geen kans te creëren, schoot maar één keer op doel (van grote afstand) en kwam, met name in de eerste helft, weinig op gevaarlijke posities aan de bal.
Van Gaal heeft aan Duitsland laten zien hoe het Messi af moet stoppen. Iedereen weet dat hij niet in zijn beste doen is, maar tegelijkertijd besef je dat hij op ieder moment de wedstrijd kan kantelen of beslissen.
Nederland maakte geen spelers vrij om de Argentijnse dribbelaar te verdedigen, het lukte Oranje om als collectief Messi af te stoppen. We zorgden ervoor dat Messi zijn ene moment niet kreeg en elke (goede) verrichting van hem op grote afstand van het doel plaatsvond.
Nederland is er perfect in geslaagd om een geweldenaar af te stoppen, maar vergat zijn eigen geweldenaar, Robben, gevaarlijk te maken. Daardoor is de wedstrijd verloren, want verdedigend speelde Nederland een uitstekend duel.

Beoordeel deze post
Er zijn reacties op dit artikel
Laat reacties zien Hide comments
Comments to: Hoe Oranje Messi onschadelijk maakte
  • 12 juli 2014

    het is de last van messi,waar hij zelf voor heeft gezorgd..hij krijg nooit mee rumte, moet altijd tegen een overtal aan verdedigers zijn acties beginnen, Robben heeft tegen argentinie ervaren hoe t is om een keer messi te zijn, waar hij in het begin van het toernooi soms gewoon 40m kon opstomen, zonder aangevallen te worden ..(australie) dan zie je gelijk de beperking en het zinloze nut om robben met messi te vergelijken, tegen duitsland, zal messi meer ruimte krijgen , zeker als di maria er weer bij zou zijn, die mist ie..de rest om hem heen is te armoedig, messi heeft ondanks het armoedige spel van zijn mede aanvallers al 4 vd zes wedtstrijden beslist en door zijn aanwezigheid durfde zowel belgie (dat met achterstand genant nog 7 man achterhield) als nederland, geen enkel risico te nemen, indirect heeft hij zijn waarde altijd, tegen duitsland, zet hij de kroon op zn carriere

    Reageer

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *