1. Eredivisie

Analyse: de beste verdedigende middenvelder van de Eredivisie

De rol van een verdedigende middenvelder is niet meer weg te denken uit het moderne voetbal. Typisch verdedigende middenvelders zijn vaak strijdbare, fysieke spelers binnen een team. Denk bijvoorbeeld aan Sergio Busquets, Nigel de Jong of Yaya Toure. Ze zijn verdedigend van grote waarde voor het team en schakelen de creatieve man van de tegenstander uit. Maar is dat in de Eredivisie ook zo? De bovenste 10 ploegen uit de eredivisie beschikken allen over prima verdedigende middenvelders, met ieder zo zijn eigen kwaliteiten. Welke verdedigende middenvelder presteert dit seizoen statistisch gezien het beste? Tussen de linies zocht het uit!

Verdedigende middenvelders: de analyse

Voor deze analyse zijn de volgende tien spelers gekozen: Marko Vejinovic, Daley Blind, Felipe Gutierrez, Jordy Clasie, Joey van den Berg, Maikel Kieftenbeld, Celso Ortiz, Yassin Ayoub, Stijn Schaars & Kamohelo Mokotjo. Ondanks dat ze niet allen constant als verdedigende middenvelder hebben gespeeld (Blind) worden ze in dit artikel toch voor deze positie geanalyseerd.
In deze analyse hebben we onder andere uitgezocht wie de meest succesvolle passes geeft, de meeste duels wint, de meeste intercepties verricht en wie het meest betrokken is bij doelpunten. De statistieken komen via Squawka.com.

Succesvolle passes

Verdedigende middenvelders zijn vaak aan de bal, ze worden veel gebruikt bij de opbouw. Het is belangrijk daar wat goeds mee te doen. Spelers als Gutierrez en Blind leggen veel risico in hun spel, maar het is belangrijk dat ze weinig balverlies lijden. Welke speler geeft de meeste succesvolle passes en lijdt het minste balverlies?

Tabel 1: verdedigende middenvelders en hun passing
Tabel 1: verdedigende middenvelders en hun passing

De meeste passes worden verstuurd door Gutierrez en Mokotjo, wat daarbij opvalt, is dat zij ook de meest succesvolle passes geven; 89% en 90%. Alleen van den Berg en Kieftenbeld hebben een procentueel gemiddelde onder de 80. Opvallend is dat er weinig passes worden verstuurd door Ortiz, dit komt wellicht omdat hij onder Gert-Jan Verbeek weinig minuten heeft gemaakt en pas onder Dick Advocaat een basisplek heeft veroverd.

Persoonlijke duels

Het winnen van duels op het middenveld is van groot belang. Welke spelers winnen de meeste duels?

Tabel 2: verdedigende middenvelders in hun persoonlijke duels
Tabel 2: verdedigende middenvelders in hun persoonlijke duels

Qua tackles gaat de winst opnieuw naar Mokotjo met 77%. Alle tien de spelers weten meer dan de helft van hun tackles te winnen. Blind, Clasie en Mokotjo halen boven de 70%, Kieftenbeld haalt net boven de 50%. Als je tegen een team speelt dat vaak de lange bal hanteert kan je het best Blind als verdedigende middenvelder opstellen. Van de 10 geanalyseerde spelers wint hij overtuigend de meeste kopduels met 72%.
Verder blijkt dat Ayoub de meeste overtredingen nodig heeft. De kleine middenvelder van FC Utrecht heeft van de verdedigende middenvelders met afstand de meeste overtredingen nodig. Ook het aantal van Gutierrez valt op. Ondanks dat de middenvelder voor FC Twente speelt en geen klassieke verdedigende middenvelder is, maakt hij relatief veel overtredingen. Ortiz (minder wedstrijden dan de rest), Blind en Schaars doen het wat dat betreft een stuk beter.

Intercepties

Met een interceptie haal je een pass van de tegenstander middels een onderschepping eruit. Wie is de koning van de interceptie?

Tabel 3: welke verdedigende middenvelder heeft de meeste intercepties?
Tabel 3: welke verdedigende middenvelder heeft de meeste intercepties?

Gutierrez en Mokotjo zitten hun tegenstander het meest dwars. Een speler als Mokotjo komt natuurlijk vaker in die positie dan spelers van bijvoorbeeld Twente of Ajax. Wat dat betreft is het ook vreemd dat Clasie, Gutierrez en Schaars best hoog staan. Is dit misschien een kwaliteit?
Vejinovic en Blind zitten de tegenstander het minst dwars. Het is vrij logisch dat deze spelers onderaan staan, Ajax en Vitesse staan immers bovenaan de ranglijst en komen logischerwijs minder aan het maken van intercepties toe (zij hebben vaker de bal dan de tegenstander).

Assists en doelpunten

Het belangrijkste in een voetbalwedstrijd is natuurlijk het maken van goals en assists geven. Hoe doen de geanalyseerde spelers dat?

Tabel 4: welke verdedigende middenvelder is het meest betrokken bij een doelpunt?
Tabel 4: welke verdedigende middenvelder is het meest betrokken bij een doelpunt?

Van den Berg en Ayoub maakten het vaakst een doelpunt tot nu toe; 3 keer wisten zij het net te vinden. Opvallend is dat ze allebei nog geen één assist hebben gegeven. Het meest aparte is nog wel dat de spelers die het meest hebben gescoord niet onder contract staan bij een topclub als Ajax, Vitesse, Twente, PSV of Feyenoord. De meeste assists komen op naam van Jordy Clasie en Stijn Schaars. Kieftenbeld komt opnieuw het minst goed uit deze analyse; hij gaf geen assists en heeft nog niet gescoord.

Conclusie: De beste verdedigende middenvelder volgens de statistieken is?

Laten we beginnen met de spelers die het in ieder geval niet zijn geworden: Van den Berg, Kieftenbeld, Ayoub en Ortiz zijn volgens de statistieken op dit moment niet de beste verdedigende middenvelders van de Eredivisie.
Blijven over Vejinovic, Blind, Gutierrez, Clasie, Schaars en Mokotjo. Deze middenvelders ontlopen elkaar niet zo heel veel. Voor een verdedigende middenvelder (zeker in de Eredivisie) blijft succesvolle passes geven toch een erg belangrijk onderdeel. Daar blijken Gutierrez en Mokotjo toch het best te scoren.
Mokotjo is uiteindelijk op 4 punten statistisch gezien beter dan Gutierrez. Mokotjo is dus de winnaar van deze analyse! Mokotjo scoort op elk onderdeel erg hoog. Misschien komt het ook wel doordat hij in een ploeg speelt dat veel aanvallend voetbal wil spelen, maar dat kan natuurlijk ook mede komen door de aanwezigheid van Mokotjo..
Wil dit zeggen dat Mokotjo ook de beste verdedigende middenvelder van de Eredivisie is? Volgens de statistieken die wij als beoordeling hebben genomen in ieder geval wel!
Zouden ze balen in Rotterdam?

Beoordeel deze post
Er zijn reacties op dit artikel
Laat reacties zien Hide comments
Comments to: Analyse: de beste verdedigende middenvelder van de Eredivisie
  • 27 december 2013

    Erg goed stuk! Mooie statistieken, maar toch mis ik een hele belangrijke: het aantal duels. Een Schaars bijvoorbeeld, heeft maar vijftien duels gespeeld, drie minder dan dat eigenlijk zou kunnen. Of Vejinovic, die heeft er zelfs maar veertien gespeeld. Hierdoor krijg je wel iets andere cijfers bij bv. assists en intercepties. Voor een volgend artikel zou ik dat zeker meenemen 😉 !
    Maar nogmaals: goed en duidelijk geschreven!

    Reageer

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *