Eind augustus van het afgelopen jaar zag het er somber uit voor Ajax. Niet alleen leden ze puntverlies tegen ‘kleintjes’ Roda JC en Willem II, ze werden ook uitgeschakeld in de play-offs van de Champions League na een pijnlijke 4-1 nederlaag uit bij FK Rostov. Na hun roemloze aftocht van het hoogste toneel, keek SciSports of de uitschakeling in de CL wel of niet goed was voor het Nederlandse voetbal. Nu de Ajacieden aan de vooravond van de eerste Europese kwartfinale in 14 jaar staan, is er opnieuw gekeken naar de Amsterdammers en hun bijdrage aan de Nederlandse UEFA ranking.
In het originele artikel, stelde SciSports dat de uitschakeling in de Champions League op de lange termijn goed kon zijn voor het Nederlandse coëfficiënt op de UEFA landenranglijst. Het gemiddelde aantal punten voor de UEFA ranking was 9,075 na de uitschakeling tegen Rostov, terwijl Ajax in een alternatief universum waar het wel de groepsfase van het miljoenenbal haalde gemiddeld ‘slechts’ 8,605 punten voor Nederland haalde.
UEFA Coëfficiënt Ajax 1
De grafiek hierboven geeft ons de kans dat Ajax een bepaald aantal punten behaalde. In dit geval betekende het dat Ajax hoogstwaarschijnlijk de knock-outfase van de Champions League had moeten halen wilde het meer dan vijftien punten halen. Zoals het nu staat, heeft Ajax al achttien punten verzameld, met de mogelijkheid om dat totaal verder op te schroeven in de twee wedstrijden tegen Schalke 04.
De simulatie verwachtte duidelijk niet dat Ajax zo goed zou presteren als het deed tot dusver in Europa. Niet geheel verrassend, aangezien dit de eerste Europese kwartfinale voor de club is sinds het verlies in de Champions League-kwartfinale tegen AC Milan in het seizoen 2002/03
Echter, met slechts een 13,47% kans om de Champions League knock-outfase te bereiken volgens onze simulatie, kunnen we wel met enige zekerheid stellen dat Ajax het qua punten niet veel beter had gedaan in de Champions League.
De club is inmiddels de laatst overgebleven Nederlandse vertegenwoordiger in Europa en heeft daardoor een positieve invloed op de Nederlandse UEFA ranking. Vooral door Ajax’ sterke prestaties heeft Nederland dit seizoen een totaal van 7,9 punten (39,5 gedeeld door vijf clubs), het hoogste puntentotaal in vijf jaar. Ter vergelijking, landskampioen PSV, wat zich dus wel plaatste voor de CL-groepsfase, behaalde slechts zes punten en kwam door de vierde plaats niet meer uit in Europees verband na de winterstop. Feyenoord behaalde, ondanks een knappe 1-0 zege op Manchester United, slechts vijf punten en overleefde de Europa League-groepsfase niet.

Nederlandse prestaties in Europa

Dit brengt ons tot de volgende vraag: is Ajax de (voorlopige) redder van de Nederlandse UEFA ranking? Dat is wellicht wat overdreven, maar het kan niet ontkend worden dat Ajax het beste resultaat voor Nederlands voetbal in Europa levert.
Kijken we naar de afgelopen jaren, dan zien we het volgende:

UEFA Coëfficiënt Ajax 2
Noot: AZ deed wel mee in Europa in het seizoen 2012/13, maar behaalde daarin geen punten. Hetzelfde is waar voor Feyenoord in het seizoen 2013/14. AZ deed niet mee in het seizoen 2014/15, Feyenoord niet in het seizoen 2015-2016.

In de laatste vijf jaar behoorde Ajax constant tot de top twee als het gaat om punten verzameld voor de UEFA ranking. Dit seizoen en twee jaar geleden haalde Ajax het hoogste aantal punten, terwijl het in de andere drie seizoenen slechts één ander Nederlands team meer punten zag scoren (FC Twente in 2012/13, AZ in 2013/14 en PSV in 2015/016). Over de afgelopen vijf jaar kwam Ajax tot een gemiddelde van 11,8 punten per seizoen.
Hoewel Feyenoord in vier van de laatste vijf seizoenen Europees actief was, stelden de Rotterdammers grotendeels teleur, met minder dan één punt in het seizoen in twee gevallen (2012/13 en 2013/14). Hun laatste twee Europese campagnes stemmen echter hoopvol, met 10,5 en 5,0 punten respectievelijk. AZ en PSV zijn de andere twee teams die een positieve invloed hebben gehad op de Nederlandse ranking, hoewel bij beiden de continuïteit die Ajax heeft laten zien ontbreekt.
De kritiek dat Ajax meermaals teleur heeft gesteld in Europa komt echter niet uit het niets, met de kansloze nederlaag tegen Rostov dit jaar als recent voorbeeld. Andere resultaten, zoals de uitschakelingen tegen Steaua Boekarest, Rapid Wien en Dnipro Dnipropetrovsk spreken niet tot de verbeelding, net als de teleurstellende Europa League-groepsfase vorig seizoen. Maar dit is niet een opzichzelfstaand probleem. De nationale cijfers vertellen ons ook dat het Nederlandse voetbal ver verwijderd is van het niveau van, laten we zeggen, vijf jaar geleden.
UEFA Coëfficiënt Ajax 3
Zoals de grafiek laat zien, is het Nederlandse voetbal in de afgelopen jaren in een vrije val geraakt, grotendeels gemaskeerd door de sterke prestaties van PSV, AZ, Ajax en Twente in het seizoen 2011-2012 (13.600 punten op de ranking). Die prestaties vallen echter vanaf dit seizoen weg, waardoor de situatie er inmiddels somber uitziet.

Ajax (voorlopige) redder van de Nederlandse UEFA ranking?

Dus, terugkomend op de vraag die we eerder stelden: is Ajax de (voorlopige) redder van de Nederlandse UEFA ranking? We kunnen concluderen dat Ajax’ prestaties vrij consistent zijn en tevens van een bepaald minimaal niveau. Dit seizoen is daarin een hoogtepunt, met het hoogste puntentotaal sinds die memorabele Champions League-campagne in 2002/03.
We kunnen ook concluderen dat zonder de prestaties van Ajax het Nederlandse voetbal een stuk slechter af zou zijn. PSV (gemiddeld 9,7 punten per seizoen) en AZ (gemiddeld 8,1 punten per seizoen) hebben ook een redelijke prestatie geleverd wat betreft de punten, maar te vaak hebben andere teams het af laten weten voor het seizoen goed en wel was begonnen. Van de dertig Europese deelnames in de afgelopen vijf jaar resulteerden er 14 in twee punten of minder.
Om Ajax dus de redder van het Nederlandse voetbal te noemen gaat wellicht een stap te ver, maar van alle Nederlandse club presteren ze qua punten veruit het beste. Daarvoor verdienen de Amsterdammers op z’n minst enige lof, ongeacht het geld en talent dat ze tot hun beschikking hebben.


Noot: Dit artikel is eerder verschenen in het Engels op SciSports.com.

4.5/5 - (11 stemmen)
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Ajax enorm belangrijk voor UEFA ranking Nederland

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *