fc twente valt negatief op

FC Twente valt negatief op: Hekkensluiter op het gebied van aanvallende statistieken

Gepubliceerd op 23 maart 2020 | Door Aron | Eredivisie

FC Twente wordt mogelijk gered in de strijd om degradatie. De Telegraaf meldt dat de Eredivisie mogelijk met deze eindstand gaat eindigen en dat er niemand degradeert. Het is echter nog altijd mogelijk dat de competitie uitgespeeld gaat worden. De Tukkers kunnen dit seizoen op veel kritiek rekenen van de supporters, vooral door de keuzes van FC Twente-trainer Gonzalo Garcia.

In dit artikel wordt onderzoek gedaan naar de prestaties van de Tukkers onder Garcia. Zo wordt er onder meer gekeken naar de doelpogingen en de agressiviteit van het elftal.

Hoe presteert FC Twente in aanvallend opzicht?

FC Twente maakte dit seizoen 34 doelpunten in 26 wedstrijden. Als we dit gaan vergelijken met eerdere jaren zien we dat dit onder gemiddeld is. Hieronder zie de aanvallende statistieken van de afgelopen jaren na 26 speelronden.

SeizoenDoelpunten voorPuntenaantalStand op ranglijst
13/1457492
14/15433012
15/16372814
16/1735387
17/18291816
19/20342714

Wat kunnen we uit deze statistieken concluderen? Dat het scoren FC Twente steeds slechter af gaat, maar dat er al jaren problemen zijn met het maken van doelpunten. Voor het laatst werd er in 2013/2014 meer dan 50 doelpunten gemaakt na 26 speelronden.

Wie maken de doelpunten namens de Tukkers?

Als we kijken naar de aanvallers zien we dat Haris Vuckic met kop en oren er boven uit steekt. De Sloveen scoorde dit seizoen al elf doelpunten in 25 wedstrijden, terwijl Aitor Cantalapiedra hem achtervolgt. De Spaanse aanvaller maakte dit seizoen zeven doelpunten uit 21 wedstrijden. Ook Nakamura maakte meerdere doelpunten, namelijk vier.

Aitor scoort gemiddeld één keer per 260 minuten, terwijl Vuckic één keer per 188 minuten. Nakamura heeft opvallend genoeg minder tijd nodig dan Cantalapiedra. De Japanner scoort één keer in 214 minuten.

Creëert FC Twente wel genoeg kansen?

SchotenSchoten op doelSchoten op doel
in %
Schoten per 90 minSchoten op doel per 90 min.Doelpunten per schot
2589536,89.923.650,31

Met deze cijfers moet FC Twente het doen dit seizoen. Voor de Tukkers valt het niet mee om een doelpoging te ondernemen. FC Twente staat als hekkensluiter op het gebied van doelpogingen in de Eredivisie. Zelfs ADO Den Haag, dat pas 25 keer scoorde dit seizoen, schoot vaker dan FC Twente.

Wel schoten de Tukkers vaker op doel dan VVV Venlo en ADO. De Tukkers staan op de 16e plek qua schoten op doel. Kort boven FC Twente staan FC Groningen en RKC Waalwijk. Ook het kansen creëren gaat niet van een leien dakje, ze staan op de 17e plaats. Er werden 184 kansen gecreëerd.

Als we kijken naar de aanvallende passes zien we dat FC Twente hoger staat. De ploeg van Gonzalo Garcia gaf dit seizoen 276 voorzetten, waarvan slechts 16% aankwam. Dit komt neer op 44 voorzetten.

FC Twente in middenmoot omtrent buitenspel

Als we kijken naar het aantal keren dat FC Twente buitenspel stond, zien we dat FC Twente in de middenmoot staat. PEC Zwolle stond maar liefst 51 keer buitenspel, maar FC Twente stond slechts 7 keer minder vaak buitenspel. Van de Tukkers staat Vuckic het vaakst buitenspel. Maar liefst 14 keer. Van de Eredivisie staat Vuckic op de achtste plaats op het gebied van buitenspel staan.

Over de auteur

Aron
Aron is student journalistiek. Hij vergelijkr de statistieken van Eredivisie-spelers met hun verleden en kijk naar de prestaties van clubs om ze om te zetten naar cijfers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *