1. Spelers

Dribbelkoning Ejuke toont tegendeel: 40 keypasses dit seizoen

Chidera Ejuke presteert dit seizoen naar behoren bij SC Heerenveen. De Nigeriaanse aanvaller was al goed voor negen doelpunten en is daarmee clubtopscorer van de Friezen. Ejuke wordt echter ook vaak bekritiseerd, omdat hij oogkleppen op zou hebben.

“Het is een actieve jongen maar ik ben eerlijk gezegd niet echt een fan van dit soort spelers. Ik zie liever iemand die naar binnen trekt en die dan uithaalt als hij een schotkans krijgt”, zegt Perez bij FOX Sports. “Ik houd niet zo van die trukendoos, het is wat een showmannetje. Ik heb liever dat hij effectief speelt en overzicht houdt.”

Spelersnaam Wedstrijden Minuten Goals Assists
Ejuke 25 2060 9 4

Ejuke staat dit seizoen op negen doelpunt in 25 duels (2060 minuten) en had hier 60 schoten voor nodig. Eén goal per 7 schoten is niet denderend, maar toch zijn negen doelpunten voor een buitenspeler niet mis. De aanvaller schoot maar liefst 26 maal op het doel van de tegenstander. Gemiddeld schiet Ejuke 2,4 maal per wedstrijd.

De Nigeriaan blijft in scoringspositie komen en dat is het allerbelangrijkste voor de aanvaller. Veelscorende spelers onderscheiden zich op de lange termijn vooral door veel doelpogingen. Derhalve hoeft Ejuke zich niet per se druk te maken om zijn productie dit seizoen.

Ejuke dribbelkoning

Per 90 minuten voert de kleine dribbelaar gemiddeld 7,4 keer een dribbel uit en in 57% van de gevallen slaagt zijn dribbel ook. Dat Ejuke graag dribbelt blijkt ook wel uit het feit dat hij de speler is met de meeste dribbels in de Eredivisie. Younes zette al 184 keer een dribbel in en houdt daarmee spelers als Gyrano Kerk, Oussama Idrissi en Abdou Harroui ruim voor zich.

Met zijn dribbels is hij ook mede verantwoordelijk voor de statistiek van de club SC Heerenveen. De Friese club dribbelde het vaakst van de hele Eredivisie.

Naam Dribbels Succesvolle dribbels Succesvolle dribbels in %
Chidera Ejuke 184 104 57%
SC Heerenveen 648 337 52%

Heeft hij daadwerkelijk oogkleppen op?

Zoals eerder vermeldt krijgt Ejuke vaak te horen dat hij geen oog heeft voor zijn medespelers en daarom gaat hij vaak voor eigen succes. Uit de onderstaande statistieken blijkt dat hij vaak voor zijn eigen kans gaat, maar ook dat hij bijna het meeste aantal kansen creëert in de hele Eredivisie. Alleen Hakim Ziyech moet Ejuke voor zich dulden.

Bron: https://www.whoscored.com/Regions/155/Tournaments/13/Seasons/7815/Stages/17594/PlayerStatistics/Netherlands-Eredivisie-2019-2020

De crux zit hier natuurlijk in het feit dat de keypasses van Ejuke niet bijster veel omgezet worden in assists, pas vier keer. Of het nu aan de keypass van Ejuke ligt of aan de kwaliteit van zijn teamgenoten, hij creëert de kansen dus wel. Slechts tien procent van zijn keypasses worden afgemaakt door zijn teamgenoten.

Naam Keypasses per 90 min. Keypasses dit seizoen Assists
Ejuke 1,6 40 4
Van Bergen 2 50 4
Ziyech 3,7 78 12
Tadic 3,6 90 14

Ejuke begrijpt kritiek niet: ”Makkelijker praten op de tribune dan wanneer je op het veld staat”

Ejuke krijgt dus vaak kritiek van de buitenwereld, maar volgens de Nigeriaanse aanvaller is dat niet geheel terecht. Ook als je kijkt naar de cijfers valt het bij de jonge aanvaller niet tegen. Ejuke bijt wel van zich af.

“Natuurlijk krijgt een ploeggenoot van mij de bal, als ik de mogelijkheid zie. Maar het is makkelijker praten achter de televisie of op de tribune, dan wanneer je zelf op het veld staat en de acties maakt”, doelt Ejuke in gesprek. met de Leeuwarder Courant op de kritiek van Kenneth Perez “Ik probeer te leren van de feedback die ik krijg. Zodat ik de beste voetballer word die ik kan zijn: een speler die kansen creëert en doelpunten maakt.”

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Dribbelkoning Ejuke toont tegendeel: 40 keypasses dit seizoen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *