RKC Waalwijk staat het hele seizoen al troosteloos onderaan in de Eredivisie, maar kan wel eens geluk hebben. Door het coronavirus wordt er besproken over de competitie uitgespeeld kan worden of dat de competitie per direct wordt beëindigd, dat zou betekenen dat ADO Den Haag en RKC er in blijven en dat SC Cambuur en De Graafschap promoveren.

Aanvallend

FC Twente staat dik onderaan op het gebied van schoten, terwijl ook VVV Venlo en ADO Den Haag lager staan dan RKC Waalwijk. De Brabanders hebben maar liefst 36 schoten meer dan FC Twente. De Waalwijkers zijn dit seizoen zeker niet slecht in aanvallend opzicht. Als je dit afzet tegen het feit dat het op dit moment de rode lantaarndrager van de Eredivisie is, zien we dat RKC juist goede cijfers aflegt.

SchotenEredivisie 1024x596 1
Schoten Eredivisieteams

Hoewel FC Twente de minste schoten aflegt, hebben de Tukkers wel veel meer goals dan de concurrentie. Prima statistieken dus voor RKC, en absoluut geen cijfers voor een club die eigenlijk al vanaf het begin van dit seizoen troosteloos onderaan bungelt. Maar hoe komt het dan dat RKC zo weinig scoort?

TussendeLinies zocht uit wat de xG (Expected Goals) van de Eredivisie-clubs is. RKC heeft een Xg (Expected Goals) van 26,1 hebben. Maar de hekkensluiter van de Nederlandse competitie heeft juist een doelpunt meer gemaakt dan verwacht, dat zit dus niet tegen. Welke spelers zijn nu juist verantwoordelijk voor de kansen van RKC en hadden zij ook meer kunnen doen om RKC hoger op de ranglijst te schieten.

schotenRKC 1024x490 1
Schoten RKC

We zien dat er bij RKC gewoon doelpuntenmakers worden gemist. Zo scoorde geen enkele speler meer dan vier doelpunten, terwijl Richard van der Venne bijzonder hoog staat. De middenvelder kwam pas in de winterstop over van Go Ahead Eagles naar de Eredivisie.

Darren Maatsen en Clint Leemans krijgen de meeste kansen bij de ploeg van Fred Grim, maar van de 20 schoten op doel gingen slechts zes ballen in het doel. Een percentage van 30%. In totaal scoorde ze slechts 13% van al hun schoten.

Verdedigend

Oke, aanvallend gezien mist RKC dus doelpuntenmakers, maar kansen krijgen ze genoeg. Aanvallend is het misschien dus helemaal niet zo slecht, maar hoe staat het ervoor met de verdediging van RKC. Qua tegendoelpunten zijn de Waalwijkers absoluut de slechtste. In totaal kreeg RKC maar liefst 60 tegendoelpunten, terwijl ze ook pas vier keer de nul hielden.

rkctegendoelpunte 1
Tegendoelpunten RKC

Qua aantal schoten tegen per wedstrijd is RKC absoluut niet de slechtste van de Eredivisie. Zo kregen ADO Den Haag, PEC Zwolle, VVV Venlo, Fortuna Sittard en FC Emmen meer schoten te verwerken dan de Waalwijkers. Opvallend genoeg kreeg Etienne Vaessen toch de meeste tegendoelpunten. Ligt het dan ook aan de keeper?

schotentegen 1024x591 1

Van de 385 schoten die Vaessen tegen kreeg, gingen er 129 op het doel van Vaessen. De 24-jarige doelman stopte daarvan 79 schoten. Als we dan kijken naar het reddingspercentage zien we dat het 61,2% is. Dat is het laagste percentage van alle clubs uit de Eredivisie, dus Vaessen kan er wel degelijk iets aan doen.

Toch is er wel een punt van aandacht voor RKC. De Waalwijkers lijken dit seizoen voldoende doelpogingen te creëren maar dit doet het vaak pas nadat het op achterstand is gekomen. RKC zal moeten kijken of het misschien anders een duel kan in gaan. Pas gaan voetballen na een achterstand is niet het meest handige om te doen.

En gaat RKC dan daadwerkelijk degraderen? Doordat er twee clubs direct degraderen is die kans wel groot. Het kan echter uitgesteld worden als de KNVB besluit om niemand te laten degraderen door het coronavirus. Als de competitie toch uitgespeeld gaat worden, is de kans groot dat RKC degradeert.

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: De reden waarom RKC laatste staat in de Eredivisie!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *