André Onana hoopt in de voetsporen van Ajax-directeur Edwin van der Sar te treden. De doelman is bezig aan geweldig seizoen en hoopt in de zomer een transfer naar de absolute wereldtop te kunnen maken. In dit artikel zie je de prestaties van beide doelmannen op een rij.

Speler Leeftijd Seizoenen Wedstrijden Speelminuten
Onana 23 4 178 15.943
Van der Sar 24 4 93 8.370

Als we kijken naar de gehele carrière van Van der Sar bij Ajax, zien we dat hij een veel langer dienstverband bij Ajax had. We gaan in eerste instantie echter kijken naar de statistieken van beide doelman op hetzelfde moment. Zo zien we dat Onana al op zijn twintigste vaste doelman bij Ajax was, en dat Van der Sar dat op zijn 23e pas voor elkaar had gekregen.

Van der Sar maakte de overstap van de amateurs van vv Noordwijk naar Ajax en die stap leek te groot, vooral omdat Van der Sar onzeker oogde. Na een moeizame beginperiode ging hij echter steeds beter keepen. Dat is vergelijkbaar met Onana. De Kameroense goalie oogde ook onzeker en maakte de ene naar de andere fout. Toen hij echter in de hoofdmacht van Ajax kwam ging het direct beter.

Seizoen 1: Van der Sar (1990-1991)

Van der Sar kwam in 1990 naar Ajax en maakte direct zijn debuut bij Ajax. Op 23 april 1991 maakte de doelman zijn debuut voor Ajax tegen Sparta Rotterdam als vervanger van Stanley Menzo. De destijds 20-jarige doelman moest echter nog lang wachten op zijn definitieve doorbraak. In zijn eerste seizoen kwam hij tot negen wedstrijden, waarin hij slechts drie tegendoelpunten kreeg. PSV werd op doelsaldo kampioen.

Wedstrijden Clean sheets Clean Sheets in % Tegendoelpunten Speelminuten
9 6 66,7% 3 778

Seizoen 1: Onana (2016-2017)

De Kameroener had er al drie seizoenen opzitten bij Jong Ajax, waar hij echt geen uitblinker was. Ajax-trainer Peter Bosz besloot Onana bij de selectie te nemen en zag Jasper Cillessen op het punt van vertrekken staan. Onana debuteert op 20 augustus 2016 tegen Willem II. Bij zijn debuut ging hij direct onderuit, één van de drie nederlagen dat seizoen.

Voor de 20-jarige doelman hield het goede seizoen maar niet op. De doelman reikt het tot de finale van de Europa League, maar verliest van Manchester United. In totaal kreeg Onana dat seizoen 38 tegendoelpunten. Ook in de Eredivisie wisten ze niet het kampioenschap te pakken, ze eindigden één punt achter Ajax.

Wedstrijden Clean sheets Tegendoelpunten Speelminuten
48 21 38 4.350

Bij Onana gaan we een stukje dieper in op de keeperskwaliteiten. De statistieken van Van der Sar gaan niet verder terug dan 1999. Deze zie je later in het artikel.

Zo zien we dat Onana in dat seizoen niet veel schoten tegen kreeg, dat is wellicht ook de reden dat hij vaak de nul hield. Maar liefst 21 maal hield Onana zijn doel schoon. Terwijl hij ook uitmuntend presteerde op het gebied van reddingen. Maar liefst 78,4% van de schoten werden gestopt door de Kameroense goalie.

Schoten tegen Reddingen Reddingspercentage Clean sheet in %
88 68 78,4% 43,8%

Seizoen 2: Van der Sar (1991 – 1992)

In zijn tweede seizoen bij de hoofdmacht, moest Van der Sar vooral genoegen nemen met een plek bij het tweede elftal. Hij keepte het hele wedstrijd niet en was tweede doelman achter Stanley Menzo. De destijds 21-jarige doelman zat acht keer op de bank. Ajax bleef drie punten achter op PSV.

Seizoen 2: Onana: (2017-2018)

Ook in zijn tweede seizoen was de Kameroener de vaste eerste doelman. Zowel bij Marcel Keizer als bij zijn opvolger Erik ten Hag. De goalie krijgt daarnaast rugnummer 1.

Het tweede seizoen was voor Onana een stuk minder vermoeiend. De Amsterdammers werden in een vroeg stadium uitgeschakeld in de Europa League. In totaal kreeg Onana 40 doelpunten. Het eindigde met vier punten achter landskampioen PSV.

Wedstrijden Clean sheets Tegendoelpunten Speelminuten
38 12 40 3.450

De doelman had zijn eerste jaar in het eerste elftal een beter jaar en dat geldt niet alleen voor de eigen prestaties. Ook de teamprestaties waren een stuk beter in het eerste jaar van Onana. In de Europa League en de Champions League-kwalificatie werden ze uitgeschakeld en ook in de TOTO KNVB Beker kwamen ze niet ver. Ze werden in de achtste finale uitgeschakeld door FC Twente.

Schoten tegen Reddingen Reddingspercentage Clean sheet in %
130 98 76,9% 36,4%

Seizoen 3: Van der Sar (1992-1993)

In eerste instantie bleef Van der Sar dat seizoen ook tweede doelman achter Stanley Menzo. De ervaren doelman ging echter in de fout in de kwartfinale van de Champions League-kwartfinale. Louis van Gaal besloot in te grijpen en gaf Van der Sar zijn kans. Ajax wist met Van der Sar echter niet door te gaan in de Champions League. In totaal werd het 4-3 voor Auxerre.

Uiteindelijk blonk Van der Sar steeds vaker uit en werd hij zelfs een van de steunpilaren van het eerste elftal. Die plek als eerste doelman gaf hij niet meer weg tot hij in de zomer van 1999 vertrok naar het Italiaanse Juventus. En ook in het seizoen 1992 – 1993 werd Ajax geen kampioen. Het eindigde als derde achter Feyenoord en PSV.

Wedstrijden Clean sheets Clean sheets in % Tegendoelpunten Speelminuten
25 8 32% 25 2.204

Seizoen 3: Onana (2018 – 2019)

Nadat Onana een minder seizoen had in 2017 – 2018 kiest Onana ervoor om weer terug te gaan naar zijn rugnummer, waar hij ook zijn debuut meemaakte. Met rugnummer 24 ging het in ieder geval een stuk beter. In de Nederlandse competitie werd het kampioen, terwijl in de Champions League de halve finale werd behaald.

Eind 2018 weet hij zijn doel 843 minuten lang schoon te houden. In januari 2019 wordt hij gekozen tot beste keeper van Afrika. Met Ajax beleeft hij een succesvol seizoen, waarin de halve finale van de Champions League wordt bereikt en de dubbel wordt gewonnen. Hiermee brengt Onana de eerste twee prijzen op zijn naam. Ajax en André Onana hebben overeenstemming bereikt over de verlenging van zijn contract dat liep tot en met 30 juni 2018. De nieuwe verbintenis loopt tot en met 30 juni 2021.

Wedstrijden Clean sheets Clean sheets in % Tegendoelpunten Speelminuten
55 26 47,3% 45 4.813

Seizoen 4: Van der Sar (1993 – 1994)

Pas in het vierde seizoen heeft Van der Sar zijn basisplek definitief gegrepen aan het begin van het seizoen. De doelman keept uiteindelijk alle wedstrijden en komt tot 43 wedstrijden. En Van der Sar helpt zijn elftal naar het kampioenschap in de Eredivisie. Voor het eerst in vier jaar zijn de Amsterdammers weer kampioen van Nederland.

Ook in de Europa Cup I is Van der Sar belangrijk. Ze halen de kwartfinale van de Europa Cup, maar werden uitgeschakeld door het Italiaanse Parma. In totaal krijgt Van der Sar slechts 33 tegendoelpunten in 43 wedstrijden. Gemiddeld kreeg Van der Sar 0,76 doelpunten per wedstrijd tegen.

Wedstrijden Clean sheets Clean sheets in % Tegendoelpunten Speelminuten
43 21 48,8% 33 4.813

Seizoen 4: Onana: (2019 – 2020)

Het huidige seizoen is voor Onana niet zijn beste seizoen. Dit seizoen keepte Onana al 39 wedstrijden, terwijl er in de competitie nog maar 25 wedstrijden gespeeld zijn. De doelman hield al wel 15 maal zijn doel schoon. Wel kreeg de doelman al 37 tegendoelpunten. Dat is een gemiddelde van 0,95 per 90 minuten.

Wedstrijden Clean sheets Tegendoelpunten Speelminuten
39 15 37 3.510

De doelman kreeg dit seizoen nog maar 69 schoten tegen op het doel, maar meer dan de helft van de schoten ging wel in het doel van Ajax. In totaal ging 53,6% van de schoten in het doel van Onana. Wel had de doelman een reddingspercentage van 72,6%.

Schoten tegen Reddingen Reddingspercentage Clean sheet in %
69 50 72,5% 38,5%

Momenteel ligt de huidige competitie stil door het coronavirus. De Telegraaf meldde eerder vandaag dat de Eredivisie mogelijk eindigt met de huidige eindstand. Dat betekent dat Ajax kampioen is en zich kwalificeert voor de groepsfase van de Champions League.

Conclusie

We zien dat Onana op zijn 23e boven gemiddeld presteert. De Kameroense goalie is in vergelijking met Van der Sar een stuk verder. Van der Sar had vier seizoenen nodig om vaste eerste doelman te worden, terwijl Onana slechts één seizoen bij de hoofdmacht nodig had. Wel had Onana twee seizoenen nodig bij de beloftenploeg.

Als we kijken naar het aantal clean sheets van beide doelmannen, zien we dat Onana ook op dat gebied hoger scoort. Van der Sar hield 35 keer de nul in 93 wedstrijden. Een percentage van 37,6%. Onana hield 74 keer de nul in 178 wedstrijden. Dat is een gemiddelde van 41,6%.

Van der Sar bleef na zijn vierde seizoen nog vijf seizoenen in dienst van Ajax, terwijl Onana al denkt aan een vervolgstap. Als we kijken naar de statistieken zien we dat Onana voor ligt op schema.

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Onana ligt op schema voor op Van der Sar

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *