1. Eredivisie

Wat doet Advocaat anders dan zijn voorganger Stam qua tactiek?

Jaap Stam nam op 28 oktober 2019 ontslag bij Feyenoord na een nederlaag tegen Ajax (4-0, red.). Dick Advocaat nam het over van de voormalig prof en presteert uitmuntend bij de club uit Rotterdam-Zuid.

Trainer Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Puntengem.
Stam 11 3 5 3 14 1,27
Advocaat 14 11 3 0 36 2,57

Zoals iedereen wel ziet, heeft Advocaat het een stuk beter gedaan bij Feyenoord. De 72-jarige oefenmeester heeft een puntengemiddelde van maar liefst 2,57 punt per 90 minuten. Sinds 28 oktober werd er al niet meer verloren door de Rotterdammers.

Hoe zette Feyenoord druk op de tegenstander onder Stam?

Stam liet zijn aanvallers druk zetten. Luis Sinisterra geeft druk op de centrale verdediger met de bal. Sam Larsson moet de rechtsback onder druk houden, terwijl Luciano Narsingh verantwoordelijk is voor de centrale verdediger zonder bal.

De aanvallers zetten dus regelmatig hoog druk, terwijl de middenvelders en verdedigers juist achteruit liepen. Vooral de laatste linie liep steeds vaker achteruit. Dit heeft als resultaat dat het speelveld te lang wordt en er grote ruimtes ontstaan op het middenveld.

Bron: Footballia.net

Hierboven is een voorbeeld te zien. De aanvallers hebben druk gezet op de laatste linie van Ajax, die besloten om niet de lange bal te spelen. De achterhoede van Feyenoord sloot niet aan, waardoor er ruimte ontstond. Doordat er veel ruimtes ontstaan achter de voorhoede, kan Ajax makkelijk onder de druk vrijspelen.

Advocaat pakt door en verandert manier van drukzetten

Direct in de eerste wedstrijd onder Advocaat is al te zien dat hij op een andere manier de tegenstander onder druk wil zetten. Advocaat wilde maar al te graag zien dat de laatste linie compact bleef staan bij de aanvallers, zodat er minder ruimte op het middenveld ontstaat.

Stam speelde ook in de 4-1-4-1-formatie, maar de laatste linie pakte het op een andere manier aan. Bij Advocaat sloot de laatste lijn aan bij de middenvelders, waardoor de tegenstander niet tussen de linies kan spelen.

Hoe staan Stam en Advocaat opgesteld bij de opbouw?

Stam koos ervoor om op één van de meest moderne manier te spelen, namelijk met twee wingbacks. Karsdorp en Haps komen hogerop te staan, terwijl Fer, Tapia en Kökcü uitzakken. Op het bovenstaande voorbeeld staat Karsdorp nog wel te laag, hij moet op gelijke hoogte staan met Haps.

Waar Karsdorp en Haps normaliter voor de optie buiten langs gaan, kozen ze onder Stam ervoor om zowel binnendoor als buitenom te gaan. Narsingh/Berghuis blijven vaak aan de zijlijn voor zijn actie, terwijl Karsdorp binnendoor komt om een actie te kunnen maken.

Dick Advocaat koos ervoor om het op een andere manier te doen. Er wordt eerder gekozen voor de lange bal op de spits om onder de druk van de tegenstander uit te komen. Alleen de back aan de kant van de bal komt mee op, de andere back komt weer op lijn met de centrale verdedigers. De middenvelders spelen veel meer vanuit hun originele positie, waarbij Leroy Fer en Jens Toornstra vaak de middenvelders zijn die wat dichter bij de centrale verdedigers staan opgesteld om de opbouw te ondersteunen, terwijl Kökcü de middenvelder is die meer de loopacties in de diepte mag maken.

De buitenspeler heeft in de opbouw ook een belangrijke rol. Bijvoorbeeld Steven Berghuis. Als de centrale verdediger de bal heeft, komt Berghuis in de bal, waardoor de back met Berghuis meegaat. Als dat gebeurt heeft de rechtsback van Feyenoord ruimte achter de verdediging van de tegenstander.

Hoe zijn de aanvallende statistieken?

Tot zover de tactische wijzigingen van Advocaat ten opzichte van zijn voorganger Jaap Stam. Maar hoe zijn nu eigenlijk de aanvallende statistieken van beide trainers.

Trainer Schoten op doel Schoten Schoten op doel per 90 min. Doelpunten voor
Stam 62 149 6 19
Advocaat 92 221 7 31

In de aanvallende statistieken zien we dat Feyenoord onder Stam vooral niet effectief was. Slechts één op de acht schoten ging in het doel van de tegenstander, terwijl bij Advocaat één op de zeven kansen op doel gaan. Nog steeds niet heel erg effectief. Toch gingen er meer schoten op het doel en wordt er steeds meer gewonnen.

Is het verdedigen onder Advocaat verbeterd?

Trainer Schoten tegen Schoten op doel tegen Schoten op doel tegen per 90 min Doelpunten tegen
Stam 90 55 5 22
Advocaat 94 43 3 13

Het grootste verschil onder beide trainers is het aantal schoten op doel tegen en het aantal tegendoelpunten. In 14 wedstrijden kreeg Advocaat slechts 3 schoten op doel tegen per 90 minuten. En van de 43 schoten op doel, gingen er slechts 13 in. Verdedigend heeft Advocaat het dus beter neergezet dan Stam deed.

Als we de tegendoelpunten uit gaan drukken in doelpunten tegen per 90 minuten, zien we dat Advocaat 0,93 doelpunten tegen krijgt per wedstrijd. Terwijl Stam er gemiddeld twee per wedstrijd tegen kreeg.

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Wat doet Advocaat anders dan zijn voorganger Stam qua tactiek?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *