1. Spelers

Unnerstall presteert uitmuntend met een reddingspercentage van 80 (!) %

Hoe staat Lars Unnerstall er op bij PSV, sinds de veelbesproken situatie met Jeroen Zoet? De laatstgenoemde is in de winterstop vertrokken naar FC Utrecht en Unnerstall keept de sterren van de hemel bij PSV. Aanvoerder Denzel Dumfries riep al gekscherend dat de Duitser bij Real Madrid had gespeeld, als hij goed zou kunnen meevoetballen. “We kunnen allemaal zien dat het met zijn voeten (aan de bal, red.) wat beter kan. Maar we zeggen hier ook allemaal: als hij dat ook nog zou kunnen, dan zat hij bij Real Madrid met zijn reflexen”

Zoet zat lange tijd in een vormdip, waarna Unnerstall een kans kreeg. De manier waarop de Duitser eerste keeper werd, verdient echter allesbehalve de schoonheidsprijs. Unnerstall was derde keeper, achter Zoet en Robbin de Ruiter. Maar voormalig PSV-trainer Mark van Bommel koos plotseling voor een wisseling in de volgorde van de doelmannen. Zoet belandde tegen Willem II op de tribune, terwijl Unnerstall eerste doelman werd.

De afgelopen weken laat Unnerstall zijn kwaliteiten steeds vaker zien en bewijst zich tegenover de fans. De doelman ziet goed in zijn vel liet hij al weten. “Nu ben ik eerste keeper van deze club. Nu kan ik wel zeggen dat ik eerste doelman van PSV ben, dat is heel mooi”, zegt Unnerstall tegenover Voetbal International.

“Keepen voor PSV is een heel ander vak dan keeper zijn bij VVV”, doelt de Duitser op zijn tijd bij VVV Venlo. “In Venlo kreeg ik per wedstrijd tien tot vijftien ballen, ik moest altijd scherp zijn. Bij PSV krijg ik soms in negentig minuten maar twee of drie schoten binnen de palen, soms raak ik tachtig minuten lang amper een bal aan en moet ik er dan ineens staan. Om helemaal gefocust te blijven, ben ik op rustige momenten veel bezig met het team. Coachen, aansturen. Niet gaan dromen, betrokken blijven bij wat er gebeurt”

Hoe doen de keepers van PSV het dit seizoen?

Seizoen Speelminuten Wedstrijden Doelpunten tegen Reddingspercentage Schoten op doel  
Zoet 1620 18 23 61,7% 60  
Unnerstall 1260 14 13 80,8% 52  

Unnerstall is momenteel eerste keeper en doet het naar behoren. De Duitse doelman stopt van de 52 schoten op doel, maar liefst 41 schoten. Als je kijkt naar het verleden zie je dat Unnerstall dat ook al deed in dienst van VVV Venlo. Logischerwijs kreeg Unnerstall meer schoten tegen, maar hij had een reddingspercentage van 72,6%. Wel iets minder dan bij PSV dit seizoen, maar alsnog een hoog percentage.

Zoet laat zien dat hij in een mindere fase zit dit seizoen. De afgelopen seizoenen presteerde hij naar behoren. Hij had zelfs een gelijkwaardige statistiek met Unnerstall. Zoet had een reddingspercentage van 80%. Als we kijken naar ‘clean sheets’ van beide doelmannen, zien we dat Zoet dit seizoen vier keer de nul hield, terwijl Unnerstall ook vier keer de nul hield.

Wie van de keepers kan nu eigenlijk beter meevoetballen?

  Aantal passes Succesvolle passes Passnauwkeurigheid
Unnerstall 360 264 73%
Zoet 436 317 73%

Wat iedereen kan zien is dat het meevoetballende gedeelte van beide doelmannen beter kan. De goalies hebben een passnauwkeurigheid van 73%. Als je dat vergelijkt met de percentages van andere doelmannen is dat niet slecht. Ajax-doelman André Onana heeft een percentage van 79%, terwijl AZ-goalie Marco Bizot een passpercentage van 70% heeft. Opvallend is dat Feyenoorder Justin Bijlow slechts 55% passnauwkeurigheid heeft. Hij levert dus bijna de helft van zijn passes in bij de tegenstander.

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Unnerstall presteert uitmuntend met een reddingspercentage van 80 (!) %

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *