1. Eredivisie

Wat is er terechtgekomen van de laatste tien topscorers?

Van de laatste tien topscorers in de Eredivisie, zijn er slechts nog twee actief in de eredivisie. De overige acht spelen inmiddels allemaal in het buitenland. De een bij een topclub, de ander in de zandbak en weer een ander bij de reserves in België. Dit is er terechtgekomen van de laatste tien topscorers in de eredivisie:

Seizoen 09/10: Luis Suaréz

Iedereen kent hem wel: Luis Suarez. De Uruguayaan heeft na zijn periode in Nederland een fantastische ontwikkeling doorgemaakt. Na FC Groningen (15 doelpunten en 7 assists) en Ajax (111 doelpunten en 68 assists) vertrok Suarez naar Liverpool, hier deed hij het geweldig met 82 doelpunten in 133 wedstrijden. Inmiddels speelt Suárez bij FC Barcelona. In 270 duels wist hij tot nu toe maar liefst 191 keer te scoren voor de Catalanen en daarnaast gaf hij 108 assists.

Seizoen 10/11: Björn Vleminckx

Na een wereldster als topscorer, die een mooie transfer verdiende naar Liverpool, werd plotseling Björn Vleminckx de topscorer van Nederland met 23 doelpunten. De Belg verdiende een mooie transfer naar topclub Club Brugge, maar dat werd geen succes. Hij speelde wel 54 wedstrijden, maar was nooit de vaste spits. In België was hij 15 keer trefzeker voor Brugge. Na zijn vertrek bij Club Brugge was hij goed voor 38 doelpunten in 184 wedstrijden.

Seizoen 11/12: Bas Dost

De boomlange aanvaller maakte niet alleen indruk bij SC Heerenveen en Heracles Almelo in Nederland, maar ook in het buitenland liet hij zijn kwaliteit zien. Hij schopte het zelfs tot het Nederlands Elftal. Bij VFL Wolfsburg was hij goed voor 48 doelpunten in 117 wedstrijden, waarmee hij een transfer naar Sporting Lissabon verdiende. Daar scoorde hij aan de lopende band. In 127 wedstrijden was hij goed voor 93 doelpunten. Nadat Sporting-supporters hem aanvielen besloot hij te vertrekken uit Portugal en vertrok hij naar Eintracht Frankfurt.

Seizoen 12/13: Wilfried Bony

Maar liefst 31 doelpunten maakte hij in zijn topjaar bij Vitesse. Vervolgens bewees hij ook in Engeland van waarde te zijn. Met name bij Swansea City deed Bony het geweldig. Het resulteerde zelfs in een toptransfer naar Manchester City. Tegenwoordig doet Bony het wat rustiger aan. Hij speelt op dit moment bij Al-Ittihad in Qatar. 

Seizoen 13/14: Alfred Finnbogason

In Friesland was hij helemaal op zijn plaats. In 70 wedstrijden was hij goed voor maar liefst 59 doelpunten. Met deze fantastische seizoenen bij SC Heerenveen verdiende hij een transfer naar Real Sociedad, daar wist hij echter nooit te slagen. In 31 wedstrijden scoorde hij vier keer. Hij vertrok naar Duitsland en bij FC Augsburg was hij meer op zijn plaats. In 87 wedstrijden scoorde hij 36 keer.

Seizoen 14/15: Memphis Depay

Wie kent hem niet? De grote uitblinker bij het Nederlands Elftal. Waar Depay bij PSV nog linksbuiten was, is hij momenteel spits bij Olympique Lyon. De aanvaller scheurde zijn kruisband op, maar is op de weg terug. Depay wilde extra snel herstellen om de Europese Kampioenschappen in 2020 te halen, maar die zijn uitgesteld wegens het coronavirus. In het buitenland maakte Depay veel indruk. Bij Manchester United (53 wedstrijden, 7 doelpunten) was het geen succes, maar in Frankrijk is hij geweldig bezig en regelmatig aanvoerder. Hij scoorde in 134 wedstrijden 53 doelpunten.

Seizoen 15/16: Vincent Janssen

Na een goed seizoen bij Almere City, met 19 doelpunten en een hattrick in de play-offs voor promotie verdiende Janssen een transfer naar AZ Alkmaar. In Noord-Holland was hij direct belangrijk. Janssen speelde slechts één seizoen in dienst van de Alkmaarders, nadat hij 27 doelpunten maakte verdiende hij een transfer naar Tottenham Hotspur. In Engeland wist hij niet door te breken. Tegenwoordig speelt hij in Mexico bij CF Monterrey, waar hij vijf keer scoorde in twintig wedstrijden.

Seizoen 16/17: Nicolai Jörgensen

Jörgensen maakte veel indruk in zijn eerste seizoen bij Feyenoord en werd zelfs topscorer van de Eredivisie. Dit seizoen wil het echter nog niet lukken bij de Rotterdammers. De Deen kampt vooral met blessures en speelde dit seizoen pas 13 wedstrijden, waarin hij goed was voor vijf doelpunten. De directie bij Feyenoord zal zich nog weleens achter de oren krabben, als ze terugdenken aan het bedrag wat ze voor hem konden krijgen, maar liefst 21 miljoen euro.

Seizoen 17/18: Alireza Jahanbaksh

Nadat Vincent Janssen twee seizoenen vertrokken was, stond er een nieuwe topscorer op in Alkmaar. Namelijk Alireza Jahanbaksh. De Iraniër maakte al veel indruk bij NEC Nijmegen in de Eredivisie en werd verkocht aan AZ. Bij AZ verdiende hij een transfer naar de Premier League. In Engeland heeft hij het nog moeilijk. In 34 wedstrijden scoorde hij pas twee keer.

Seizoen 18/19: Dusan Tadic & Luuk de Jong

In het voorgaande seizoen was het een spannende strijd, wie de topscorer zou worden in de Eredivisie. Uiteindelijk is er geen winnaar gekomen. Beide spelers scoorden maar liefst 28 doelpunten. Dusan Tadic zag zijn contract met zeven jaar verlengd worden, terwijl De Jong naar het Spaanse Sevilla vertrok. Tadic heeft dit seizoen een minder doelpuntrijk seizoen. De Jong heeft het ook moeilijk in Spanje, maar is wel belangrijk als ‘kapstok’-spits.

Seizoen Speler Toenmalige club Huidige club Aantal doelpunten
18/19 Luuk de Jong/Tadic PSV / Ajax Sevilla / Ajax 28
17/18 Alireza Jahanbakhsh AZ Brighton Hove & Albion 21
16/17 Nicolai Jörgensen Feyenoord Feyenoord 21
15/16 Vincent Janssen AZ CF Monterrey 27
14/15 Memphis Depay PSV Olympique Lyon 22
13/14 Alfred Finnbogason SC Heerenveen FC Augsburg 29
12/13 Wilfried Bony Vitesse Al-Ittihad 31
11/12 Bas Dost SC Heerenveen Eintracht Frankfurt 32
10/11 Björn Vleminckx NEC FC Oppuurs 23
09/10 Luis Suárez Ajax FC Barcelona 35
Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Wat is er terechtgekomen van de laatste tien topscorers?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *