1. Overige

Dit waren de beste spelers van het afgelopen decennium

2019 zit erop, en naast een bijzonder kalenderjaar voor het Nederlandse voetbal (met name voor sommige fans) zit er een heel decennium op. In de Eredivisie hebben we een aantal hele grote voetballers voorbij zien komen, maar wie was nou eigenlijk de beste? Wie kijkt naar de statistieken – met name naar het aantal goals en assists tegenover het aantal gespeelde minuten – komt op de volgende namen uit.
Natuurlijk, het is altijd een beetje ongelijk om zulke lijstjes te maken. We kijken naar goals en assists, die een aanvaller uiteraard eerder maakt dan een verdediger, terwijl een verdediger of keeper juist seizoen in seizoen uit een rots in de branding bij een voetbalclub kan zijn. Toch zijn het de doelpunten die een team de overwinning brengen, zijn het de aanvallers die vaak de blikvangers zijn en komen we zodoende op het volgende lijstje uit.
1. Luuk de Jong: 133 goals, 57 assists. Totaal – 190
Luuk de Jong speelt momenteel een weinig succesvol seizoen bij het Spaanse Sevilla – de experts van betFIRST Sport zien hem niet eens als kanshebber voor de topscorerstitel – maar daarvoor was de spits een gevreesde doelpuntenmachine die een belangrijke rol speelde in de kampioenschappen van PSV. De Jong lijkt een aanvaller die gemaakt is voor de Eredivisie: waar het in Duitsland en Engeland eerder niet lukte, schoot hij ze er bij de Graafschap en met name bij FC Twente en PSV uit alle hoeken en standen in. De eindstand? 133 goals en 57 assists, en de titel MVP van het afgelopen decennium.
2. Hakim Ziyech: 79 goals, 87 assists. Totaal – 166
De nummer twee is nog steeds actief in de Eredivisie. Sterker nog, Hakim Ziyech is waarschijnlijk de beste speler op de Nederlandse velden van het moment. Ziyech speelt al zijn hele loopbaan in de Eredivisie, waar hij debuteerde bij SC Heerenveen. Hij werd een grote naam bij FC Twente (net als nummer één Luuk de Jong en nummer drie Tadic, opvallend genoeg) maar kreeg wereldwijde bekendheid als een van de sterren uit het team van Ajax dat de halve finale van de Champions League haalde.
3. Dušan Tadić: 78 goals, 80 assists. Totaal – 158
De huidig aanvoerder van Ajax debuteerde in 2010 bij FC Groningen en maakte naam bij FC Twente, alvorens hij voor vier jaar naar Engeland vertrok naar Southampton. Marc Overmars, technisch directeur van Ajax, maakte van Tadic een van de grootste transfers ooit en sinds zijn terugkeer heeft Tadic zijn transfersom dubbel en dwars terugbetaald, zoals hij dat eigenlijk bij al zijn Eredivisieclubs heeft gedaan.
4. Jens Toornstra: 71 goals, 55 assists. Totaal – 126
Een opvallende naam, omdat we hem zo vaak niet meer zien uitblinken bij Feyenoord. Toch is Jens Toornstra het afgelopen decennium van grote waarde geweest voor alle Eredivisieclubs waar hij speelde, van ADO Den Haag tot FC Utrecht, tot Feyenoord waarmee hij het legendarische kampioenschap meemaakte.
5. Lasse Schöne: 67 goals, 54 assists. Totaal – 121
Een publiekslieveling, een vrijetrappenspecialist, de buitenlander met de meeste wedstrijden voor Ajax achter zijn naam, en wie had dat gedacht toen hij transfervrij overkwam van NEC in 2012. Champions Leagewedstrijden, kampioenschappen, Europa League-finale: Schöne was erbij en elk jaar knokte hij zich terug in de basis als hij zijn plek kwijt was. Zijn cijfers spreken voor zich.

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Dit waren de beste spelers van het afgelopen decennium

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *