Wij denken allemaal dat voetbal zijn oorsprong heeft op de Britse eilanden. Maar veel mensen weten eigenlijk hoe voetbal nou echt is ontstaan en sinds wanneer dergelijke sporten worden gespeeld? Het is daarom interessant om de geschiedenis van de populairste sport te kennen, waarvoor we veel verder terug in de tijd moeten gaan dan je misschien denkt. Klik hier, en vind de populairste online casino’s van Nederland.

2000 jaar geleden in China

De eerste voetbalachtige sport dateert van meer dan 2000 jaar geleden, in de tijd van de Chinese Han Dynastie. In die tijd was het een sport die deel uitmaakte van de militaire training.

Een merkwaardig verschil met de huidige sport is dat de aanvoerder van het verliezende team in het openbaar werd gestraft met zweepslagen. Het spel eindigde dus altijd zeer gewelddadig.

In de Middeleeuwen

In Europa begon men in deze periode ook iets te spelen dat op voetbal leek, vooral op de Britse eilanden en in Frankrijk. Dit waren balspelen die in velden en bossen werden gespeeld en waarbij het de bedoeling was de bal op een bepaalde plaats te krijgen. Gewelddadige regels die van toepassing waren op dergelijke spelen leidde ertoe dat ze in de 14e eeuw in Engeland werden verboden, terwijl het in dezelfde tijd in Frankrijk werd beschouwd als een bezigheid die niet serieus kon worden genomen als sport. In de 15e eeuw werden mensen die de sport beoefenden bedreigd met een boete gelijk aan 100 dagen loon.

De 19e eeuw en het moderne voetbal

Tegen het midden van de 19e eeuw begonnen de regels voor de verschillende soorten voetbal in Groot-Brittannië gestandaardiseerd te worden. Regels werden opgeschreven zodat iedereen zou weten hoe het spel op dezelfde manier gespeeld moest worden en zo de problemen te vermijden die ontstonden wanneer teams tegen elkaar speelden, want sommige teams stonden toe dat de bal met de handen werd aangeraakt bijvoorbeeld en andere weer niet. De regels werden officieel gemaakt op basis van de zogenaamde Cambridge-regels, waarin de universiteit de manier waarop het spel gespeeld moet worden heeft vastgesteld. Ook werd er de FA(Football Association) opgericht.

Voetbal begon aan populariteit te winnen en er moesten kaartjes worden gekocht om wedstrijden te bekijken, wat ertoe leidde dat sommige teams spelers geld begonnen te bieden om te spelen. De FA wilde dat niet en verbood dat beroepsspelers werden ingehuurd. Hierdoor richtten een aantal teams hun eigen bond op, waardoor de FA gedwongen werd om professionalisering te accepteren. Om de kosten van de spelers te dekken, organiseerden de sterkste teams een reeks wedstrijden waarin zij tegen elkaar moesten spelen, waardoor de eerste competitie in de geschiedenis ontstond.

5/5 - (1 stemmen)
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: De ontstaansgeschiedenis van voetbal

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *