1. Eredivisie

De Eredivisieclubs met het hoogste rendement

In het voetbal draait het uiteindelijk altijd om het maken van doelpunten. Doelpunten bepalen namelijk het verschil tussen winnen, gelijkspelen en verliezen. De ploeg die het best met zijn kansen omgaat wint meestal – want die scoort het vaakst. We gebruiken de factor rendement bij het bekijken van de prestaties van de Eredivisieclubs.

Rendement

In de Eredivisie is dit seizoen 8094 keer geschoten en 917 keer gescoord. Door het totaal aantal doelpunten te delen door het totaal aantal schoten, weten we hoeveel procent van de schoten dit Eredivisieseizoen in een doelpunt uitmondden. 917 / 8094 x 100% = 11,3%, dus gemiddeld gaat ongeveer één op de negen schoten in het doel. Dit geldt uiteraard niet voor elke club. Het ene team gaat beter met zijn kansen om dan het andere team; dat verschil zorgt ervoor dat alle teams andere prestaties neerzetten.

Grafiek 1: gemiddeld aantal doelpunten per wedstrijd afgezet tegen het percentage rake schoten. (stats via WhoScored)
Grafiek 1: gemiddeld aantal doelpunten per wedstrijd afgezet tegen het percentage rake schoten. (stats via WhoScored)

In de bovenstaande grafiek zien we alle Eredivisieteams beoordeeld op de factoren doelpunten per duel en percentage rake schoten. Dit plaatje geeft eenvoudig weer of teams veel van hun kansen benutten of niet. Staat een clubs rechtsboven dan scoort de desbetreffende club veel én maakt die ploeg zijn kansen ook goed af, staat een team linksonder, dan scoort het team niet veel en worden de kansen ook niet goed benut. Uit deze grafiek komt dus naar voren dat Heerenveen de minste schoten nodig heeft om te scoren. Anders gezegd: bij Heerenveen is het percentage rake schoten het hoogst. Een schot is bij de Friezen dit seizoen sneller een doelpunt dan bij Ajax, PSV of Feyenoord. Vandaar dat de club dit seizoen zo goed presteert – de ploeg speelt niet geweldig en creëert niet bijzonder veel (471 schoten, net boven het Eredivisiegemiddelde), maar een kans is sneller een doelpunt dan bij iedere andere club. Hetzelfde geldt min of meer voor FC Groningen.
Het is geen toeval dat Feyenoord en Ajax bovenaan de competitieranglijst staan. Ze benutten hun kansen erg goed en creëren ook nog veel kansen (516 en 512 schoten). Clubs die zorgen dat ze goed met hun kansen omgaan en ook nog voldoende schieten, presteren dit seizoen dus goed. Clubs die veel kansen produceren, maar de kansen niet weten te verzilveren, zullen beneden verwachting presteren. Kijk bijvoorbeeld naar PSV; die club schiet vaker (540 keer) dan Feyenoord en Ajax, maar scoort veel minder (56 om 70 en 66 doelpunten). Zou de club effectiever zijn voor het doel, dan zou de ploeg meer scoren en dus waarschijnlijk meer punten binnenhalen. Heel veel schieten levert vaak een overwinning op, maar het blijft zaak om je schoten om te zetten in doelpunten.
Opvallend is de lage positie van Cambuur. De club gunt zichzelf te weinig kansen en gaat ook nog eens matig met die kansen om. SC Cambuur doet het nu al geweldig, de vraag is dus hoe hoog de Friezen zouden staan als ze vaker zouden schieten of als de spelers hun kansen beter zouden benutten.
Grafiek 2: schoten per wedstrijd per Eredivisieclub.
Grafiek 2: schoten per wedstrijd per Eredivisieclub.

PSV

Vooral PSV viel – weliswaar in negatieve zin – op in Grafiek 1. Wat betreft het benutten van kansen zijn alleen ADO Den Haag, SC Cambuur en Heracles Almelo slechter. Go Ahead Eagles, Roda JC, NEC, NAC Breda en RKC Waalwijk blijven PSV allen voor.
Door kansen te missen heeft PSV dit seizoen een aantal keer een overwinning laten liggen (denk bijvoorbeeld nog eens terug aan de eerste helft tegen Ajax in Amsterdam). Doordat rendement vaak bepalend is voor het resultaat, valt het seizoen van PSV tegen. Een laag rendement betekent min of meer mindere prestaties en dat is dus het geval bij PSV.
Een belangrijke negatieve factor in het lage rendement van PSV is Memphis Depay. Talentvol is Depay zeker, maar hij heeft de neiging uit alle hoeken en standen te schieten. Michiel de Hoog en Sander IJtsma schreven op www.vk.nl/dezestien al een uitstekend artikel over Depays kansloze schoten.
Want als we Depays schoten en doelpunten weglaten, komt PSV veel beter uit deze analyse. De linksbuiten schoot dit seizoen liefst 155 maal; 11 schoten daarvan (slechts 7,1%) bleken uiteindelijk een doelpunt. Laten we Depay uit PSV’s totale statistieken weg, dan komt de ploeg op 385 schoten en 45 doelpunten. Dan zet de ploeg van trainer Phillip Cocu 11,7% van zijn schoten in doelpunten om – keurig boven het Eredivisiegemiddelde. Als we Depays statistieken weglaten zou PSV dus beter met zijn kansen omgaan. Depay is een storende factor wat schieten betreft bij PSV. Natuurlijk scoorde hij al elf keer, maar daarvoor heeft hij heel vaak moeten schieten. Door af en toe de bal in de ploeg te houden, stelt Depay zijn team is staat om een betere kans te creëren dan een schot van dertig meter van zijn voet.
Het is overigens niet alleen de fout van Memphis Depay dat PSV zo weinig scoort. Het hele team heeft een te laag rendement. Ondanks 540 schoten scoorde de club maar 56 keer. Een ploeg die op dit moment in de top mee wil draaien moet natuurlijk veel meer scoren; Feyenoord, Ajax en Twente scoorden allen minimaal 65 keer. Als PSV qua schoten hetzelfde rendement had als Ajax, dan had de Eindhovense club al 70 keer gescoord dit seizoen. De ploeg had dan meer wedstrijden gewonnen – dus meer punten gepakt – en hoogstwaarschijnlijk (langer) meegedaan om de titel. PSV moet dus beter afronden of betere kansen creëren en het minder vaak van afstand proberen om volwaardig mee te draaien in de top van de Eredivisie. Nu komt bijna de helft van de schoten, zo’n 42%, van buiten de zestien.

Prestaties

Rendement is in zekere zin bepalend voor de prestaties van een club; het bepaalt namelijk het verschil tussen winst en verlies. Een club die minder goed met zijn kansen omgaat en te weinig kansen van hoge kwaliteit creëert, zal eerder tegenvallend presteren. Overigens kan een club met een laag rendement wel degelijk goed presteren, als het maar voldoende goede kansen weet te forceren. Vitesse scoort bijvoorbeeld veel, maar maakt relatief weinig kansen af.
PSV is een goed voorbeeld van zo’n tegenvallende club met een laag rendement. Door de kansen beter te benutten had de club een beter seizoen doorgemaakt en misschien nog wel om de titel meegedaan. Heerenveen is daarentegen het schoolvoorbeeld van een club die uitmuntend met zijn kansen omgaat en daardoor hoog op de ranglijst staat. Onder leiding van goalgetter Finnbogason scoort het team er iedere week met relatief weinig kansen op los.

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: De Eredivisieclubs met het hoogste rendement

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *