1. Eredivisie

Eredivisieseizoen geslaagd of gefaald?

Het seizoen loopt ten einde en het wordt tijd om alvast naar volgend seizoen te kijken. De beleidsmakers van de Eredivisionisten staan soms voor lastige keuzes: is de trainer de juiste man voor deze club? Zijn er drastische investeringen nodig? Welke progressie is er gemaakt als club?
Sommige clubs hebben boven verwachting gepresteerd, terwijl andere clubs alle zeilen bij moeten zetten om dit seizoen tot een enigszins goed einde te leiden. Wij vergelijken het spelersmateriaal en de begroting met de positie op de ranglijst. Daarnaast kijken we naar het verschil in puntenaantal, op basis van dezelfde wedstrijden, met vorig seizoen.

Marktwaarde

Met een totale waarde van iets meer dan €82 miljoen heeft Ajax de meest waardevolle selectie van de Eredivisie. Een speler van Ajax heeft gemiddeld een waarde van ongeveer €3 miljoen. Ook is Ajax het kapitaalkrachtigst van de hele Eredivisie met een begroting van €65 miljoen. Op basis van deze gegevens is het logisch dat zij dit seizoen kampioen worden. Toch gaat deze som niet op voor iedere Eredivisieclub.
Wij vergelijken voor elke club de gemiddelde spelerswaarde met de huidige positie (speelronde 32) op de ranglijst. Daarnaast hebben we ook de begroting per club afgezet tegenover de stand in speelronde 32 om een duidelijke afspiegeling te maken.
Afgaande op de onderstaande tabellen zijn de positieve uitschieters Go Ahead Eagles, PEC Zwolle en SC Cambuur. In negatieve zin vallen NEC, PSV en Roda JC op.

Tabel 1: stand in de Eredivisie vergeleken met de marktwaarde van iedere selectie (bedragen via transfermarkt.de)
Tabel 1: stand in de Eredivisie vergeleken met de marktwaarde van iedere selectie (bedragen via transfermarkt.de)

Tabel 2: stand in de Eredivisie vergeleken met de begroting van iedere club (Noot. De begrotingen zijn afgerond naar hele getallen en in miljoen euro’s.)
Tabel 2: stand in de Eredivisie vergeleken met de begroting van iedere club (Noot. De begrotingen zijn afgerond naar hele getallen en in miljoen euro’s.)

In de middenmoot zouden we NEC en Roda JC mogen verwachten, maar met respectievelijk de twaalfde en dertiende begroting van Nederland voetballen beide clubs om degradatie.
Ook PSV presteert niet optimaal. Met de tweede begroting van Nederland en een gemiddelde spelerswaarde van bijna €2,9 miljoen, zou PSV mee moeten dingen voor een Champions League plaats. Twee speelrondes voor het einde van dit seizoen staat PSV echter op een play-off plaats voor de Europa League.
Een club die wel zeker is van Europees voetbal, is PEC Zwolle. Zij hebben dit seizoen de KNVB-beker gewonnen en ook in de competitie presteren zij, met een negende plaats, boven verwachting. Naast PEC Zwolle zijn ook de prestaties van promovendi Go Ahead Eagles en SC Cambuur opmerkelijk. Deze clubs ontspringen de dans om degradatie ruimschoots, terwijl zij op basis van hun begroting en selectie onderin de Eredivisie horen. Opvallend: SC Cambuur staat één plaats boven FC Utrecht, terwijl een speler van FC Utrecht twee keer zoveel waard is. Daarnaast is bij FC Utrecht de begroting 4(!) keer zo groot als in Leeuwarden.

Progressie

Naast de prestaties afzetten tegenover geld, is het ook belangrijk dat bestuursleden progressie zien binnen de club. Wij hebben de onderlinge resultaten van dit seizoen vergeleken met die van vorig seizoen en dit uitgedrukt in punten. De komende twee speelrondes zijn logischerwijs buiten beschouwing gelaten. Ook negeren we de wedstrijden van Go Ahead Eagles, SC Cambuur, VVV en Willem II. Deze clubs speelden maar in één van de twee seizoenen mee.

Tabel 3: Progressie ten opzichte van vorig seizoen
Tabel 3: Progressie ten opzichte van vorig seizoen

AZ, FC Groningen, Heracles Almelo, PEC Zwolle en SC Heerenveen hebben het significant beter gedaan dan vorig seizoen. Al deze clubs hebben minimaal 5 punten meer behaald dit seizoen. Opmerkelijk is dat alleen SC Heerenveen dezelfde trainer had in 2012/2013.
Bij FC Utrecht, NEC, PSV, RKC Waalwijk en Vitesse is er sprake van een fikse achteruitgang. Zo heeft FC Utrecht zelfs 15(!) punten minder gehaald tegen dezelfde tegenstanders als vorig seizoen.
Naamloos-8
De overige clubs zijn redelijk stabiel in hun presteren. Voor Ajax en FC Twente is dit een goed teken, want ook dit seizoen spelen zij bovenin mee. Roda JC en NAC Breda hebben het lastig, want zij komen voor het tweede seizoen op rij niet uit de gevarenzone.

Conclusie

Dit seizoen is het succes vooral in het noorden van het land te vinden. Go Ahead Eagles, FC Groningen, PEC Zwolle, SC Cambuur en SC Heerenveen kenden allemaal een geslaagd seizoen. Al deze clubs hebben progressie laten zien ten opzichte van vorig seizoen. Bovendien hebben de promovendi en PEC Zwolle laten zien dat er goed voetbal gespeeld kan worden met beperkte middelen. SC Cambuur spant daarin de kroon door met de kleinste begroting en minst waardevolle selectie zich ruim op tijd te verzekeren van nog een jaar Eredivisie.
Onder de grote rivieren is de stemming een stuk minder. PSV kent een enorme terugval ten opzichte van vorig seizoen, terwijl zij de financiële middelen hebben om Champions League voetbal te halen. De druk op Cocu is hoog, want nog zo’n seizoen kan geen enkele trainer zich permitteren. Ook Vitesse kent een minder seizoen dan vorig jaar, maar door het kleine puntverschil in de Eredivisie staan zij nog altijd in de top 5.
Voor het tweede jaar op rij bevinden zowel NAC Breda als Roda JC zich in de kelder van de competitie. Beide clubs hebben nauwelijks verbetering laten zien ten opzichte van vorig seizoen, ondanks de begrotingen en selecties van een goede middenmotor. In de laatste twee speelrondes zou heel misschien het seizoen nog enigszins gered kunnen worden.

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Eredivisieseizoen geslaagd of gefaald?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *