1. WK 2014

Depay en Schürrle: de scherpste aanvallers van het WK

Spits zijn, het is misschien wel één van de mooiste beroepen op aarde. Lekker schieten, veel doelpunten maken, uitgroeien tot dé held van het land. Geef toe: iedereen droomde vroeger wel eens dat hij juichend door een stadion liep, na het maken van een winnend doelpunt. Sommige spelers hoeven niet eens spits te zijn om deze euforie te veroorzaken (Rodriguez), terwijl het voor andere juist een grote lijdensweg is (Fred). Maar hoe trefzeker zijn de spitsen op het WK 2014 eigenlijk? Wie is de scherpste aanvaller van het toernooi?
Noot: in het onderzoek is alleen gekeken naar aanvallers met twee of meer goals. Cristiano Ronaldo (één goal) en James Rodriguez (middenvelder) zijn dus níét meegenomen. Cijfers komen van Squawka.

NPG per Shot

Van de acht aanvallers die drie keer of meer scoorden dit WK, is de Duitser André Schürrle de enige die hier minder dan tien pogingen voor nodig had (negen). Anderzijds: van de vijftien voetballers die allen twee goals maakten, zijn Clint Dempsey (elf) en Asamoah Gyan (vijftien) de enige twee die het doel vaker dan tien maal onder vuur namen.

Tabel 1: aantal schoten van de vijf topscorers van het WK.
Tabel 1: aantal schoten van de vijf topscorers van het WK.

Een goede manier om de doeltreffendheid van een speler uit te drukken, is het ‘NPGS’: No Penalty Goals per Shot. Een lastige term, waarvan de betekenis neerkomt op de kans dat een schot van een speler een goal oplevert. Arjen Robben ondernam dit WK tien pogingen, waarvan er drie doel troffen. Zijn NPGS is dus 0,3, ofwel 30%.
Als we NPGS uitzetten tegen de Shot Accuracy, het percentage schoten van een speler dat op doel gaat, krijgen we een opvallende resultaat: Memphis Depay doet het dit WK uitermate goed wat betreft doeltreffendheid en scoort op zowel Shot Accuracy (100,00%) en NPGS (0,5) het best van alle aanvallers. Ook Arjen Robben (90,00%, 0,3) doet het goed, terwijl Robin van Persie (76,92%, 0,23) iets achterblijft.
Grafiek 1: Shot Accuracy, uitgezet tegen NPGS.
Grafiek 1: Shot Accuracy, uitgezet tegen NPGS.

Naast Memphis Depay doen ook Mario Mandzukic, Jackson Martinez en Gervinho het goed als het aankomt op NPGS. Net als de aanvaller van PSV, behalen zij een score van 0,5. Hun Shot Accuracy is echter wel stukken lager, gezien het feit dat slechts de helft van hun schoten op doel gaat.
Ook André Schürrle is één van de uitblinkers. Van zijn negen doelpogingen, gingen er maar liefst acht (88,89%) op doel, waarmee hij alleen Memphis Depay en Arjen Robben voorrang moet verlenen. De speler van Chelsea zet gemiddeld 33,33% van zijn schoten om in een doelpunt, een NPGS van 0,33 dus.

NPG90

Allemaal leuk en aardig, dat een speler veel van zijn schoten om weet te zetten in doelpunten, maar dit zegt nog steeds niet veel over de sterkte van een aanvaller. Voorbeeld: een spits speelt alle mogelijke minuten gedurende het WK en lost slechts één schot, dat er ingaat. Volgens onze berekening heeft hij een Shot Accuracy van 100,00% en een NPGS van 1,0, de hoogst mogelijke scores. En we zijn het er allemaal over eens dat de aanvaller in dit geval geen goed toernooi gedraaid heeft.

“Als Depay geen verdedigende rol had gekregen, waren zijn statistieken nog beter.”

Als we het aantal goals uitzetten tegen het aantal gespeelde minuten, krijgen we het NPG90: het aantal gescoorde niet-penalty doelpunten per negentig minuten. En bij deze NPG90 komt de kracht van Schürrle naar boven. De Duitse ‘supersub’ scoorde dit WK al drie keer, maar had hier slechts 155 minuten voor nodig. Dat betekent dat Schürrle per negentig minuten maar liefst 1,74 doelpunten zou maken. Een enorm aantal, waarmee hij de nummer twee op de lijst, Tim Cahill met 1,13, vér voorblijft. Mocht Schürrle alle beschikbare minuten van ‘die Mannschaft’ hebben meegespeeld, had hij nu op elf doelpunten (11,03) gestaan.
Ook Memphis Depay staat hoog genoteerd op de lijst van NPG90. De aanvaller, die dit toernooi zelfs als linksback werd ‘misbruikt’, heeft een notering van 1,04 en hoeft alleen Wifried Bony (1,08), Tim Cahill en André Schürrle voor zich te laten. Deze waarde was echter naar alle waarschijnlijkheid stukken hoger uitgevallen als de flankspeler alleen in de voorhoede had gespeeld, en geen verdedigende rol had gekregen.

Afbeelding 2: NPG90, uitgezet tegen NPGS. Noot: 1) Islam Slimani, 2) Lionel Messi.
Afbeelding 2: NPG90, uitgezet tegen NPGS. Noot: 1) Islam Slimani, 2) Lionel Messi.

Wanneer we afbeelding 1 en 2 vergelijken, valt op dat Karim Benzema een, relatief gezien, heel érg matig WK heeft gedraaid. De aanvaller van Real Madrid haalde een Shot Accuracy van 65%, maar een NPG90 van 0,40 en een NPGS van 0,10 is erg weinig, vergeleken met andere spelers.
Wie de beste twee aanvallers van het toernooi zijn, is wel duidelijk: niet Lionel Messi of Arjen Robben is de beste afmaker, maar André Schürrle en Memphis Depay delen die ereplaats. Zowel op het gebied van Shot Accuracy, NPGS als NPG90 scoren beide spelers ruim bovengemiddeld. Dus mochten Joachim Löw en Louis van Gaal hun volgende duel willen winnen; kijkend naar de cijfers, verdienen de twee genoemde spelers absoluut een basisplaats. Of de verwachting is dat de Duitser de finale speelt lees je in onze voorbeschouwing.

Beoordeel deze post
Er zijn reacties op dit artikel
Laat reacties zien Hide comments
Comments to: Depay en Schürrle: de scherpste aanvallers van het WK
 • 13 juli 2014

  “Mocht Schürrle alle beschikbare minuten van ‘die Mannschaft’ hebben meegespeeld, had hij nu op elf doelpunten (11,03) gestaan.”
  Zou je hier niet een paar kanttekeningen bij plaatsen of geloof je dit echt?

  Reageer
  • 18 juli 2014

   Uiteraard moet je dit met een ironische noot lezen: die jongen zou dat rendement nooit over een heel toernooi voort kunnen zetten.

   Reageer
 • 14 juli 2014

  Depay is de beste aanvaller voor mij!!!!

  Reageer

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *