1. WK 2014

Invallers trefzekerder dan ooit op het WK

Met een plek in de kwartfinales krijgt het Nederlands elftal louter complimenten. Een poule met Spanje, Chili en Australië werd afgesloten als groepshoofd en ook de Mexicaanse horde is intussen genomen. Zaterdagavond 22.00 uur wacht Costa Rica in Salvador. Eén van de selectiespelers die het duel naar alle waarschijnlijkheid moet missen is Leroy Fer. De kopsterke middenvelder van het gedegradeerde Norwich City had Oranje eerder nog op een belangrijke 1-0 gezet tegen Chili, waardoor niet Brazilië maar Mexico de opponent werd in de achtste finales.

Gouden pik

Het was Van Gaal met zijn gouden pik geweest die Fer had ingebracht en hem liet scoren. Opvallend genoeg zijn liefst vier van de laatste vijf doelpunten van Oranje nu benut door invallers. Ga maar na: Klaas-Jan Huntelaar deed de Mexicanen de das om in blessuretijd nadat hij in de 76ste minuut in het veld was gekomen voor Robin van Persie; Memphis Depay en Leroy Fer scoorden beiden als sub tegen Chili en diezelfde Depay werd tegen Australië matchwinner door als invaller de winnende te maken: 2-3. Wesley Sneijder maakte tussendoor nog de gelijkmaker in het treffen met Mexico (2-1).

“Memphis Depay is de productiefste invaller van dit WK.”

Nog voor het eerste knock-outduel van de kwartfinales is er mede dankzij Van Gaal een nieuw record neergezet op het WK in Brazilië: nog nooit scoorden invallers zo vaak op een wereldkampioenschap als dit jaar. De teller staat na het laatste duel in de achtste finales tussen België en de Verenigde Staten al op 29. Het vorige record stond op 23 en ging de boeken in na het WK van 2006 in Duitsland. Welke spelers waren dit seizoen al goed voor een doelpunt als, op z’n Duits gezegd, joker?
Tabel-1-invallers-WK
Als we niet de spelers, maar landen onder de loep nemen zien we dat Marc Wilmots en Louis van Gaal zichzelf best een schouderklopje mogen geven. De Belgen en ons eigen Oranje wisselden tot op heden op de meest productieve manier van alle landen. Hieronder het overzicht per land.
Tabel-2-invallers-WK

Ook belangrijker dan ooit?

De gegevens die we voor dit artikel hebben gebruikt zijn van de laatste 40 jaar, en dus van de laatste 10 WK’s. Kijkend naar het eerste wereldkampioenschap (1974) dat we meerekenden, kwamen slechts 5 van de 97 doelpunten tot stand door een invaller: een percentage van slechts 5,2%. Van de 163 treffers die na de eerste 56 WK-duels in Brazilië zijn gespeeld was 29 keer een ingebrachte speler het eindstation, een percentage dat uitkomt op 17,8%. Dat is een aanzienlijk hoger percentage dan in 1974 en tevens het hoogste ooit vanaf het wereldkampioenschap waarmee we begonnen. Een overzicht van de percentages.
Tabel-3-invallers-WK

Brazilië aan kop

Met 16 doelpunten via invallers is Brazilië nog altijd het land dat het vaakst profiteerde via een invaller. Ook Nederland (11) staat opvallend hoog op deze ranglijst, met maar één goal minder dan Duitsland: 12. Het Spaanse statistiekenwonder 2010MisterChip kwam ook tot de ontdekking dat er tijdens dit WK voor het eerst in de gehele WK-geschiedenis vier keer op rij werd gescoord door een invaller. Dat gebeurde tijdens België – Algerije (2-1, Fellaini en Mertens) en Zuid-Korea – Rusland (Keun-Ho Lee en Kerzhakov).

Memphis Depay

De enige speler die tot op heden vaker dan één keer scoorde als invaller op het WK in Brazilië is PSV’er Memphis Depay. Hij presteerde iets wat op het WK in Zuid-Afrika (2010) niemand presteerde. De laatste speler die ook twee keer doel trof na een oproep vanaf de bank was Tim Cahill in 2006. Hij scoorde twee keer tegen Japan in de destijds eerste overwinning voor The Soccerroos op een mondiale eindronde. Na 83 minuten spelen keek Australië nog aan tegen een 0-1 achterstand, maar de ploeg zette dit uiteindelijk om in een 3-1 overwinning. Overigens was dat de gouden pik van Guus Hiddink.

Tot slot

Met nog acht wedstrijden te gaan wordt er naar alle waarschijnlijkheid nog vaker gescoord door een ingebrachte speler. Als dit in hetzelfde tempo doorgaat als tijdens de groepsfase en de achtste finales dan eindigen we op 31 doelpunten door niet-basisspelers. Goed gewisseld of verkeerd gestart?

Beoordeel deze post
Er zijn reacties op dit artikel
Laat reacties zien Hide comments
Comments to: Invallers trefzekerder dan ooit op het WK
  • 3 juli 2014

    Duidelijk artikel. Heb wel eenvraagje bij tabel 1 (naam + wedstrijden + goals), gaat dit om de wedstrijden als invaller, of het totaal aan gespeelde wedstrijden? Ik ben benieuwd of je andere conclusies trekt als je puur naar de wedstrijden als invaller kijkt (of idealiter, het aantal minuten gespeeld als invaller?)
    Ook ben ik eigenlijk wel benieuwd hoe dit verandert als je ook naar de gegeven assists kijkt. Huntelaar had namelijk ook een assist & goal. Idee om te kijken naar de who-scored ranking van de wedstrijden dat ze zijn ingevallen? Als dit significant hoger is dan de basisspelers zou je kunnen concluderen of de wissels écht nut hebben.
    Kortom, je artikel geeft aan dat er genoeg ideetjes voor vervolg analyses^^ Ik ben benieuwd:)

    Reageer

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *