1. Overige

Adv. PSV-Manchester United: een zakelijk verslag

PSV heeft ten koste van Manchester United de knock-out fase van de Champions League bereikt, na een 2-1 thuisoverwinning en een 0-0 gelijkspel in Manchester. Maar als je dit seizoen naar beide clubs kijkt, zijn vooral andere cijfers interessant. PSV doet het goed, maar Manchester United, en daar schreven we al eerder over, presteert dit seizoen erg matig.

Memphis Depay

Voordat PSV en Manchester United dit seizoen op het veld aan elkaar werden gekoppeld, hadden de clubs al zaken gedaan. De transfer van Memphis Depay naar Manchester was PSV’s grootste klapper en leverde 27,5 miljoen euro op. Een bedrag dat met bonussen nog kan oplopen tot 32 miljoen. Verder verkocht PSV Georginio Wijnaldum voor 20 miljoen euro, wat ervoor zorgde dat de Eindhovenaren ruim 29,2 miljoen euro overhielden aan alle in- en uitgaande transfers.

Voor Manchester United zijn dit soort bedragen een druppel op een gloeiende plaat. Louis van Gaal gaf in twee seizoenen namelijk meer dan 300 miljoen euro aan spelers uit. Intussen vallen de resultaten tegen: na de winterstop moet United verder in de veel minder lucratieve Europa League. Ook Memphis Depay kan de verwachtingen nog niet waarmaken; hij zit meestal op de bank.

Eén wedstrijd, zeven miljoen euro

In de laatste groepswedstrijd tegen CSKA Moskou stond er voor PSV veel op het spel. Sportief ging het om overwinteren in de Champions League. Dat dit lukte is in de huidige voetbalwereld voor een Nederlandse club een hele prestatie. Financieel levert de overwinning nog meer op: 1,5 miljoen euro wedstrijdpremie en 5,5 miljoen voor plaatsing voor de volgende ronde. In totaal verdiende PSV al 26,3 miljoen euro in de Champions League.

Manchester United komt er met nul euro voor de 3-2 nederlaag tegen VfL Wolfsburg en 400.000 euro voor het vervolg in de Europa League bekaaid vanaf. Toch komt de klap van de uitschakeling voor United vooral sportief hard aan. ManU is één van de rijkste clubs ter wereld en gaat volgend jaar sowieso nog veel meer geld verdienen. Dan gaat het nieuwe Premier League televisiecontract ter waarde van 7,1 miljard euro (!) voor drie seizoenen in. De televisieinkomsten van Manchester United komen dan wellicht boven de 200 miljoen euro per seizoen uit.

Premier League televisiecontract

Waar Nederlandse clubs vooral geld in de Champions League kunnen binnenhalen, verdienen de Engelse clubs door de nieuwe TV-deal vanaf volgend seizoen allemaal gegarandeerd 138 milljoen euro in de eigen competitie. Het is waarschijnlijk dat alle 20 Premier League-clubs dan tot de 30 rijkste voetbalclubs ter wereld behoren. Dat geld gaan ze vooral uitgeven aan spelers, in de vorm van enorme transfersommen en hoge salarissen.

De bizarre salarissen die Premier League-spelers verdienen kun je heel eenvoudig aflezen aan de auto´s waarin ze rijden. De spelers van PSV leven op kleinere voet. Zij verdienen allemaal minder dan één miljoen euro. Ongetwijfeld zullen de PSV´ers wel een bonus krijgen voor de behaalde resultaten, maar voordat ze in een nieuwe bolide op trainingscomplex de Herdgang verschijnen, moeten ze waarschijnlijk net als jij en ik eerst een goede inruilprijs voor hun oude wagen krijgen.

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Adv. PSV-Manchester United: een zakelijk verslag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *