Na een korte break stond in de eerste speelronde van 2021 de topper op het programma. Een onderling duel om de koppositie in de Eredivisie. Ajax verraste deze week met Sébastien Haller als recordaankoop, echter begon hij nog niet in de basis. 

Bij Ajax stond Onana in het doel, met voor hem Tagliafico, Blind, Schuurs en Mazraoui. Op het middenveld koos Ten Hag voor Klaassen, Gravenberch en Promes. Voorin moesten Tadic, Labyad en Antony voor gevaar zorgen.

Roger Schmidt koos voor Mvogo in het doel, met Dumfries, Teze, Boscagli en Max voor hem. Het elftal van de Duitse tacticus begon uiteraard in de welbekende 4-2-2-2 opstelling, waarbij Sangaré en Rosario als controleurs en Gakpo en Ihatarren als aanvallende middenvelders opgesteld stonden.

De spitsen van vandaag waren Zahavi en Malen.

Georganiseerd & effectief PSV

Kenmerkend aan de openingsfase was een goed georganiseerd en effectief PSV. Al in de 2e minuut was het Zahavi die kon aantekenen voor de 0-1. 

Ajax Psv Nabeschouwing Eredivisie 1
Afbeelding 1: 0-1 PSV waarbij het centrum van Ajax open ligt, Schuurs doordekt en Tagliafico buitenspel opheft.

In de bovenstaande afbeelding zien we de opbouw van PSV voorafgaand aan de 0-1. Het centrum van Ajax ligt open, aangezien Klaassen en Gravenberch op enkele meters van Gakpo en Ihatarren staan.

De pass naar Malen kan hierdoor gegeven worden, waarna de spits met een sublieme bal Zahavi voor het doel zet. Aan de Ajax-zijde zien we Schuurs doordekken op Zahavi, met als gevolg dat Zahavi ruimte creëert voor de bal van Malen.

Daarnaast zien we Tagliafico buitenspel opheffen.

Gedurende de eerste helft zagen we dat Ajax moeite had met het positiespel, mede vanwege een goed georganiseerd PSV.

Ajax Psv Nabeschouwing Eredivisie 2
Afbeelding 2: PSV organiseert zich in een 4-4-2 opstelling.


PSV organiseerde in verdedigend opzicht in een 4-4-2 opstelling waarbij Gakpo en Ihatarren vrijwel op de lijn van de controleurs stonden.

Hiermee zorgde PSV ervoor dat Ajax moeite had met het aanspelen van spelers tussen de linies. In afbeelding 2 zien we zo’n situatie.

Gravenberch heeft de bal en PSV vangt Ajax op op eigen helft. Malen zet voorzichtig druk op Gravenberch, terwijl Zahavi zich positioneert tussen Schuurs en Klaassen.

De vier middenvelders van PSV staan op een lijn, waardoor nummer 10 Promes en de gehele aanval moeilijk aangespeeld kunnen worden.

Door deze defensieve organisatie, wordt Ajax gedwongen vaak om de backs aan te spelen, aangezien zij de enige vrije spelers zijn. Zo’n situatie zien we ook terug bij de 0-2. 

Ajax Psv Nabeschouwing Eredivisie 3
Afbeelding 3: PSV zet hoger druk, Schuurs speelt Mazraoui in.
Ajax Psv Nabeschouwing Eredivisie 4
Afbeelding 4: Mazraoui speelt Antony in met Max in zijn rug, PSV zet direct druk met een overtal bij de bal.
Ajax Psv Nabeschouwing Eredivisie 5
Afbeelding 5: Schuurs dekt door op Malen, Blind doet dit te laat bij Zahavi.

In afbeelding 3, 4 & 5 zien we de 0-2. Schuurs wordt gedwongen om Mazraoui in te spelen, die vervolgens Antony in de problemen brengt met een rechte bal.

Dit terwijl Antony zijn directe tegenstander Max in zijn rug heeft. Dit is voor PSV het moment om een overtal rondom de bal te creëren en direct om te schakelen.

Ook in deze situatie zien we Ajax-verdediger Schuurs niet zonder risico doordekken. Blind dekt te laat door op Zahavi, waardoor hij ingespeeld kan worden.

Door het doordekken van Schuurs ontstaat een gat in de verdediging, waar uiteindelijk Malen in kan duiken. Hij legt de bal goed af op Zahavi, die vervolgens beheerst afmaakt en aantekent voor zijn 2e doelpunt van de wedstrijd.

Aandringen Ajax

Naarmate de eerste helft vorderde, kwam Ajax steeds meer in haar spel. Enkele minuten lang werd op de helft van PSV gevoetbald. Dit resulteerde uiteindelijk in de aansluitingstreffer van Promes, die na een goede en gelukkige actie van Tadic de 1-2 kon inschieten.

In de tweede helft ging Ajax door met waar zij in de eerste helft mee waren geëindigd, namelijk het zoeken naar de gelijkmaker.

Ten Hag koos voor het inbrengen van nieuwkomer Haller voor Labyad, waardoor Ajax een aanspeelpunt in de spits had. 

De kracht van Haller werd gedurende de tweede helft snel duidelijk. Allereerst werd in de 50e minuut een doelpunt afgekeurd wegens buitenspel, na een goede loopactie en koelbloedige afronding.

Toch was hij 15 minuten later wederom betrokken bij een doelpunt, namelijk de 2-2 van Antony. 

Ajax Psv Nabeschouwing Eredivisie 6
Afbeelding 6: Haller wordt aangespeeld.
Ajax Psv Nabeschouwing Eredivisie 7
Afbeelding 7: Antony kan met moeite de 2-2 binnenschuiven.

In afbeelding 6 & 7 zien we dit doelpunt, waarbij de Franse spits zijn kracht gebruikte om als aanspeelpunt te fungeren. Vervolgens kreeg hij de bal met moeite bij Antony, die in de linkeronderhoek kon binnenschuiven.

In de slotfase drong Ajax nog wat aan en zocht verder naar het doelpunt voor de overwinning, met name Promes had een grote kans.

PSV speelde na een flitsende openingsfase daarentegen een matige tweede helft. 

Statistieken

Als we een blik werpen op de statistieken zien we het Expected Goals getal van Ajax op 1.64 uitkomen, terwijl PSV uitkomt op 1.08 Expected Goals.

Vooral in het zestienmetergebied kwam Ajax tot meer schoten dan PSV, zoals in de onderstaande shotmap te zien is.

Ajax Psv Nabeschouwing Eredivisie 8
Afbeelding 8: shotmap Ajax-PSV.
Ajax Psv Nabeschouwing Eredivisie 9
Afbeelding 9: Progressieve passes Ajax.

In de bovenstaande afbeelding zien we de progressieve passes van Ajax. We zien dat Blind in de opbouw een belangrijke speler was, met veel passes.

Met name in de tweede helft ging het spel vaak via de linkerkant. Daarnaast valt op dat bij Schuurs veel passes een zwarte kleur hebben, wat betekent dat deze succesvol waren.

Ajax Psv Nabeschouwing Eredivisie 10
Afbeelding 10: Progressieve passes PSV.

In afbeelding 10 zien we de progressieve passes van PSV. Wat vooral opvalt is het hoge aantal onsuccesvolle passes van centrale verdediger Teze.

Daarnaast zien we dat zijn collega in het centrum, Boscagli, veel passes heeft verstuurd langs de lijn.

Verder valt op dat controleurs Sangaré en Rosario in balbezit nauwelijks voorwaarts hebben gespeeld, terwijl de controleurs bij Ajax dit vaker doen. Desondanks kwam de 0-1 voort uit een progressieve pass.

Strijd om het kampioenschap

Met deze 2-2 als uitslag blijft het spannend in de strijd om de nummer één positie in Eredivisie.

Daarnaast biedt deze uitslag perspectief voor AZ, Feyenoord en Vitesse om aansluiting te blijven houden bij de top van de competitie. 

In de maand januari staan nog meer onderlinge duels op het programma, zoals PSV – AZ (13 januari), Ajax Feyenoord (17 januari) en Feyenoord – PSV (31 januari).

Voor de topploegen in de Eredivisie is dit dus een enorm belangrijke maand. 

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: ‘De Topper’: effectief PSV tegen aanhoudend Ajax

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *