Ajax heeft in De Klassieker aan het langste eind getrokken. In een moeizaam duel is Ryan Gravenberch de matchwinner met de enige goal. 

Vooraf werd veel gespeculeerd over de opstelling van de ploeg van Dick Advocaat. Belangrijk vraagstuk was wat te doen met smaakmakers Berghuis en Sinisterra. Ook de invulling van de spitspositie bood stof tot nadenken. 

Advocaat kiest uiteindelijk voor de variant met Haps vanaf links en Jorgensen in de punt. Voor de niet geheel fitte Luis Sinisterra is geen basisplek ingeruimd. 

Bij Ajax is er opnieuw een plek ingeruimd voor Jurrien Timber, die de voorkeur krijgt boven Perr Schuurs.

Tactische Analyse Ajax Feyenoord 1
Opstellingen van beide ploegen

Ajax ontregelt defensieve organisatie Feyenoord met simpele truc

Onderstaande foto laat de verdedigende organisatie van Feyenoord zien. Fer en Diemers spelen vanuit Promes en Klaassen, terwijl Jens Toornstra zich bekommert om Gravenberch.

Buitenspelers Berghuis en Haps houden de lijn van Fer aan en houden hierbij de backs van Ajax in de gaten.

Tactische Analyse Ajax Feyenoord 2
Defensieve organisatie Feyenoord

Het probleem van deze mandekking is dat de organisatie makkelijk ontregeld kan worden. Dit doet Ajax door Ryan Gravenberch (onder in beeld) in te laten zakken naast Daley Blind.

Doordat Toornstra blijft hem volgen komt de as open te liggen. Onderstaand moment uit de 20e minuut legt dit probleem goed bloot.

Diemers moet in de as een grote ruimte verdedigen omdat Toornstra zich om Gravenberch bekommert.

Doordekken op Timber kan ook niet, omdat dan Klaassen vrij komt te staan.

Tactische Analyse Ajax Feyenoord 3
Toornstra weggetrokken uit centrum, waardoor Diemers in grote ruimte komt te spelen

Feyenoord gooit het centrum open, maar Ajax profiteert niet

Dit seizoen is Advocaat meermaals geprezen over de solide defensie die hij heeft neergezet. Belangrijk hierin is het centrale duo Spajic-Senesi.

Toch gaat er in de eerste helft het nodige fout bij de centrumverdedigers. Op het moment van doordekken ligt het centrum geregeld helemaal open.

Op onderstaande foto dekt Senesi door op Promes, maar vergeet hierbij de ruimte in zijn rug. Haller duikt hier als geslepen spits direct in.

Met een goede pass van Timber zou Ajax gevaarlijk kunnen worden, maar de jonge verdediger kiest voor de breedtepass naar Mazraoui. 

Tactische Analyse Ajax Feyenoord 4
Senesi dekt door op Promes

Hierin een ander moment, nog geen tien minuten later.

Sebastian Haller laat zich zakken vanuit de spitspositie. Uros Spajic dekt volledig op hem door.

De ruimte die nu in zijn rug ontstaat zou moeten worden weggenomen door Fer of Senesi, maar zij blijven bij hun directe tegenstander.

Tagliafico ziet dit gaat en duikt er meteen in. Door een slordige pass van Haller kan Ajax dit kansrijke moment opnieuw niet uitbuiten.

Tactische Analyse Ajax Feyenoord 5
Spajic dekt door op Haller

Door middel van slimme loopacties creëert Ajax in balbezit dus veel ruimte voor zichzelf, maar door een  combinatie van slordigheid en verkeerde keuzes staat het Feyenoord niet af. 

Fer de fout in bij goal Ajax

Onderstaande still is van enkele seconden voor de 1-0 van Ajax. Feyenoord staat gegroepeerd en met acht veldspelers achter de bal lijkt er weinig aan de hand.

Door een verkeerde keuze van Fer verandert dit moment echter snel in een levensgevaarlijke situatie.

Eigenlijk heeft Leroy Fer in deze situatie een ideale verdedigende positie. Hij bewaakt zone 14 en heeft Gravenberch dicht bij zich.

De verdedigende middenvelder besluit echter abrupt deze zone te verlaten en druk te geven op Daley Blind.

Hier lijkt de defensie van Feyenoord geen rekening te houden, want er wordt niet doorgedekt. 

Tactische Analyse Ajax Feyenoord 6

Terwijl Fer vooruit loopt wordt Haller aangespeeld. In zone 14, de zone die Fer enkele tellen geleden nog controleerde staat Ryan Gravenberch nu helemaal vrij. De 18-jarige middenvelder wordt aangespeeld, kapt Senesi uit en schiet met links binnen.  

Tactische Analyse Ajax Feyenoord 7
Door doorstappen van Fer komt Gravenberch helemaal vrij in zone 14 

Ajax krijgt geen druk meer op opbouw Feyenoord

Advocaat in de persconferentie voorafgaand aan het duel: ‘We zullen zoals altijd gegroepeerd en compact spelen, maar we zullen zelf met de bal ook iets moeten doen. Anders heeft het geen zin. We moeten er wel een wedstrijd van maken.’ 

Na rust krijgt Advocaat de wedstrijd die hij wil. Feyenoord creeert grote kansen en heeft verdedigend niets meer te duchten van de thuispoeg.

Dat Feyenoord in de tweede helft veel meer aan voetballen toe komt heeft niet alleen te maken met het slordige spel van Ajax.

Na de rust past het een slimme list toe waardoor Ajax weinig druk krijgt op de opbouw van de Rotterdammers. 

Onderstaande foto laat de pressing van Ajax zien in de eerste helft. Marcos Senesi wordt constant door Antony onder druk gezet.

Doordat de Braziliaan vanuit Malacia naar binnen presst is opendraaien voor Senesi niet mogelijk. Ondanks een volledig vrij linkerkant volgt als gevolg hiervan vaak een pass terug of lange bal naar voren.

Image
Antony zet Senesi vanuit Malacia onder druk

Dit is de situatie in de tweede helft. In plaats van Malacia breed te laten staan, komt de back helemaal naar het centrum. Hierop volgt dat Senesi zijn positie verlaat en vooruit stapt.

Door deze manier van opbouwen heeft Ajax niet meer de mogelijkheid om vanuit de back te pressen. Met de vier-tegen-2 die nu onstaat krijgt Ajax bijna geen druk meer op de bal tijdens de opbouw van Feyenoord.

Tactische Analyse Ajax Feyenoord 9
Malacia komt naar de as, terwijl Senesi doorstapt naar het middenveld

In het tweede bedrijf worden de ruimtes steeds groter. Dit komt vooral doordat de middenvelders van beide ploegen steeds meer uit positie gaan spelen.

Als gevolg hiervan kan in de omschakeling het middenveld veelvuldig worden overgeslagen. 

Tactische Analyse Ajax Feyenoord 10
Middenveld Feyenoord uit positie, veel ruimte voor omschakeling Ajax
Tactische Analyse Ajax Feyenoord 11
Middenveld Ajax uit positie, Feyenoord heeft overtal in omschakeling

Niet geheel onlogisch brengt Erik ten Hag dan ook Edson Alvarez. De middenvelder voegt aan de bal weinig toe, maar zorgt voor meer balans op het middenveld. 

In een laatste poging een doelpunt te maken brengt Advocaat de Argentijn Pratto als stormram in de ploeg.

Met Jorgensen en Pratto vanuit de spits en Toornstra en Berghuis daar in de buurt zoekt Feyenoord nog naar de aansluitingstreffer.

Het blijkt tevergeefs, want ondanks enkele gevaarlijke momenten belonen Rotterdammers zichzelf niet voor een uitstekende tweede helft.

Tactische Analyse Ajax Feyenoord 12
Bezetting voorin met Jorgensen en Pratto

Op de shotmap zijn de doelpogingen van beide teams te zien.

Tactische Analyse Ajax Feyenoord 13
Expected Goals Ajax – Feyenoord

Door de moeizame overwinning op Feyenoord verstevigt Ajax de koppositie. Met een verschil van zes punten is er een aardig gat geslagen met de aartsrivaal.

Vitesse en PSV volgen op respectievelijk 3 en 4 punten. Na een midweekse bekerronde staat de volgende topper alweer op het programma: Feyenoord-AZ.

Eerder die dag krijgt Ajax het goed presterende Fortuna Sittard op bezoek.

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Ajax profiteert niet van ruimtes, Feyenoord krijgt te weinig

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *