afmetingen voetbalveld

Afmetingen voetbalvelden Eredivisieclubs

Gepubliceerd op 26 januari 2013 | Door Remon Hendriksen | Eredivisie

De afmetingen van de voetbalvelden van de diverse Eredivisieclubs was voor mij al enige tijd een groot raadsel. Vaak hoorde ik om me heen dat de clubs die tegen degradatie strijden juist een klein veld hebben, of zelfs expres kleiner maken. Clubs die vaak de bovenliggende partij zullen zijn, houden er juist van om een groot veld te hebben. Althans, dat is de algemene opinie. Ik was benieuwd of deze beweringen ook klopten.

Afmetingen zien te achterhalen

Vol goede moed, ging ik uiteraard op Google op zoek naar de afmetingen van de voetbalvelden. Want hoe groot is een voetbalveld nu echt? Helaas bracht dit geen uitkomt. Er was niets of nauwelijks iets terug te vinden en als ik wat vond dan was het data van jaren geleden.

Dan maar zelf op onderzoek. Ik besloot alle 18 Eredivisieclubs een mail te sturen met daarin de vraag of ze de afmetingen van hun voetbalvelden door konden geven. Na 6 weken en enkele herinnerings-mails hebben 17 van de 18 clubs gereageerd en mij hun afmetingen doorgegeven. Waarvoor nogmaals bedankt! Helaas heeft Heracles Almelo als enige niet gereageerd op mijn vragen.

Achtergrond informatie afmetingen voetbalvelden

De richtlijnen voor de maximale en minimale afmetingen van een officieel voetbalveld lopen nogal uiteen. De FIFA hanteert bepaalde standaarden, maar daar binnen heeft de KNVB bijvoorbeeld ook weer eigen regels. De voetbalvelden zoals wij ze kennen, waarop internationale en nationale voetbalwedstrijden gespeeld mogen worden lopen uiteen van 100-120 meter bij 64-75 meter.

Officiële afmetingen voetbalvelden

Officiële afmetingen voetbalvelden (Bron: Wikipedia)

Afmetingen voetbalvelden Eredivisieclubs

Zoals gezegd hebben 17 van de 18 Eredivisieclubs de afmetingen van hun voetbalveld doorgegeven. Veruit de meest gebruikte afmeting van het voetbalveld is 105 bij 68 meter. 10 van de 17 clubs maken gebruik van deze afmetingen.

Opvallend genoeg zijn het niet de topclubs zoals Feyenoord, Ajax, PSV of FC Twente die de grootste velden blijken te hebben, maar zijn dit NEC, Roda JC en RKC Waalwijk. Niet de clubs waar ik in eerste instantie op rekende.

Hoe groot is een voetbalveld?

Afmetingen voetbalvelden Eredivisieclubs

Afmetingen voetbalvelden Eredivisieclubs (2012-20131)

De clubs met het kleinste veld zijn voor mij iet wat logischer. FC Utrecht, VVV en Willem II hebben het kleinste veld van de Eredivisie. Van Willem II en VVV verwacht je dat zeker. Voorafgaand aan het seizoen was al duidelijk dat zij tegen degradatie zouden strijden. Het veld kleiner maken is wat mij betreft dan ook slim. Je tegenstander krijgt minder ruimte en je houdt het spel compact en de linies kort op elkaar.

Het veld van AZ is korter dan de meeste andere Eredivisieclubs. Iets wat ik zeker niet had verwacht. AZ staat toch voor verzorgt voetbal, waarbij ruimte op het veld toch ook een belangrijke factor zou zijn. Nu kan je natuurlijk prima met minder ruimte ook verzorgt voetbal spelen, maar opvallend vond ik het kortere veld van AZ wel.

Bij de topclubs valt weinig opvallends te zien. Zowel Feyenoord, PSV, Ajax als FC Twente hebben een even groot veld.

Kanttekening

Natuurlijk zullen de velden niet exact op de meters zijn afgerond en dus best nog wel wat verschillen zou onderling. Daarnaast is het ook niet uit te sluiten dat in een enkel geval misschien een club de afmetingen naar onder of naar boven heeft afgerond. De afmetingen kreeg ik op 2 clubs na ingestuurd op meters.


Goed, ik heb in ieder geval inzichtelijk gekregen wat de afmetingen van de diverse voetbalvelden in de Eredivisie zijn. Altijd handig en te gebruiken in een goede discussie. Hopelijk heeft u er ook wat aan, nu, of in de toekomst.

Over de auteur

Remon Hendriksen
Remon is de oprichter van Tussen de linies. Met de oprichting combineerde hij zijn passie voor voetbal en internet. Remon beheert de website en is veel bezig met SEO en de ontwikkeling van het merk en de website Tussen de linies. Daarnaast schrijft hij zelf artikelen en ondersteunt hij de eindredactie.

11 Responses to Afmetingen voetbalvelden Eredivisieclubs

 1. Avatar Jos zegt:

  Heb geprobeerd via Google Earth de afmetingen van het veld van Heracles op te meten. Dan kom ik uit op 103 x 68 meter.

 2. Avatar Ton zegt:

  de grote clubs met dezelfde velden… ook logisch wanneer je de eis van de uefa ziet…

 3. Avatar Eli zegt:

  Dit is toch te gek voor woorden. Wat mij betreft zij de KNVB iedere club moeten verplichten percies de zelfde groote veld aan tr houden.
  Waar slaat dit op?
  Zijn de goals wel even groot overal?

 4. Avatar Cas zegt:

  Ik ben het hier niet mee eens, wat mij betreft speelt iedereen gelijk. Die 4 meter maakt op een hele wedstrijd misschien wel 134 hele meters verschil. Dit is absurd.

 5. Avatar marinus van ommeren zegt:

  De afmetingen van het veld van de Kuip zijn 105×69 meter het grootste veld van nederland!

  Sorry Ramon maar dat moet je wel even vermelden.

  Bedankt

 6. Avatar anton baars zegt:

  het is verzorgder Nederlands als je correct schrijft: verzorgd! Dus verzorgd voetbal.

 7. Avatar henkie zegt:

  Is dit niet een vorm van competitievervalsing? Elk team weet hoe hij het beste op zijn eigen veld kan spelen, omdat de maten verschillen. De bezoekers hebben hier natuurlijk alleen maar nadeel van.

  Ik zou zeggen: Alle velden precies 105x68m. Zo is ieder veld gelijk en heeft de thuisspelende ploeg daar niet voordeel van.

 8. Avatar F.klaassen zegt:

  Absurd al dieverschillen, amateur velden zijn 45× 100. Veel lastiger voetballen.

 9. Avatar Henk Limburg zegt:

  Via afstandmeten.nl, en dan de optie ‘automatisch plannen uit’ kom ik akelig precies op 105.03 voor stadion de Kuip. Waar je heel, heel precies je meetpunten zet beïnvloedt dit natuurlijk, maar de gevoeligheid is zeer gering. Dit maakt het ook mogelijk om bijv amateurvelden mee te nemen, of internationaal.
  Als scheidsrechter zelf zie ik overigens in één blik hoe groot een veld is, nl het verschil tussen het afstandstreepje bij de cornervlag, op 9,15 m, en de rand strafschopgebeid, op 16.5 m van de paal. De rest zijn nl wél standaardmaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *