Een analyse van Bernardo Silva van alle momenten met en zonder bal in de wedstrijd tegen Liverpool.

00:33

Rechtsback Danilo gooit ter hoogte van de middellijn op de rechterflank de bal in, Bernardo Silva kaatst de bal, beweegt door, maar Danilo weet de bal niet voor een tweede keer bij hem te krijgen.

00:50

Bernardo Silva anticipeert sterk en wint een afvallende tweede bal op de middellijn, met het zelfde balcontact probeert hij Raheem Sterling de diepte in te sturen. Tevergeefs.

01:31

Bernardo Silva beweegt in de diepte uit de bal, maar ontvangt de bal niet. Daarna beweegt de Portugees in de bal en krijg hij de bal in de rechterhalfspace. Hij vindt de derde man in Sterling. Silva beweegt door en komt vrij ‘onder’ Sterling, hij ontvangt de bal en brengt de bal middels een middellange pass van de rechterflank naar linker centrale verdediger Vincent Kompany. Het spel is verlegd.

02:39

De uittrap van Liverpool is een hoge lange bal van Alisson richting James Milner, wiens directe tegenstander (op dat moment), Bernardo Silva, vanaf de zijkant agressief in zijn rug komt pressen om de eerste aanname te verstoren. Silva wint het duel en steekt Leroy Sané met een boogbal in de loop weg.

06:24

Bernardo Silva doet net alsof hij de bal niet hoeft te hebben, wanneer John Stones met bal aan de voet dribbelt richting de middellijn. Dan kijkt Silva één keer in zijn rug, beweegt hij agressief in de bal en komt hij op die manier los van Milner. In één balcontact legt hij de bal terug op Fernandinho, die het spel wil verleggen naar de linkerkant van het middenveld middels een korte pass waar Sergio Agüero is opgedoken. Zijn eerste aanname is niet goed en Georginio Wijnaldum verovert de bal. Dan volgen er een aantal duels om de tweede bal en tackelt Silva de bal weg.

08:22

Bernardo Silva heeft twee keer over zijn linkerschouder heen gekeken voordat hij de bal ontvangt van Danilo, onder druk, in de eerste fase van de opbouw. Silva probeert Jordan Henderson voor bij te dribbelen. Ingooi Manchester City. Uit de daaropvolgende ingooi beweegt hij weg uit de bal, komt hij agressief in de bal en ontvangt hij de bal van Danilo. Silva kaatst de bal, beweegt door, maar het lukt Danilo niet om hem opnieuw te vinden. De bal gaat over de zijlijn: ingooi Liverpool.

11:02

Doelman Ederson heeft lef. Net zoals Bernardo Silva dat ook heeft. Dat zie je terug in passing en balgedrag. Silva krijg op zo’n slordige 10 meter van het eigen strafschopgebied centraal de bal ingespeeld met Sadio Mané en Roberto Firmino voor zich. Hij heeft één keer over zijn rechterschouder gekeken voordat hij de bal ontvangt. De aanname draai Silva met zijn linker over zijn rechterbeen heen. De bal ligt binnen één balcontact panklaar om verder te spelen. Met Mané, Firminio in zijn rug en Salah en Wijnaldum voor zich dribbelt hij een aantal meters verder en vindt hij met zijn buitenkant rechts met een middelhoge bal linksback Aymeric Laporte, die door de actie van Silva zonder directe tegenstander en zonder druk op de bal het spel verder kan brengen.

11:35

Bernardo Silva kan ook ingooien. Hij gooit de bal naar John Stones die na een aantal balcontacten de Portugees de bal weer terug speelt. Silva doet op die manier hetzelfde, binnen één balcontact.

12:13

Vanuit de rechterhalfspace op eigen helft krijgt Bernardo Silva de bal van Sterling. Hij heeft veel tijd en ziet Agüero de diepte in sprinten. De crosspass is niet accuraat genoeg en kan onderschept worden door Virgil van Dijk.

13:07

Ik ken Bernardo Silva als een sierlijke spelmaker van Monaco die het liefst met de bal aan de voet van de rechterflank richting het centrum gaat. Dat er meer in hem zit dan alleen ‘voetbal’ krijgt Pep Guardiola er op dit moment uit. Dit moment is typerend voor de Bernardo Silva van Manchester City. Nadat hij al twee keer (tevergeefs) heeft lopen loeren op het winnen van een tweede bal, wordt de bal in de ruimte door Firminio meegegeven aan Mané. Die krijgt geen tijd van 1. Sterling, die de diepte afschermt door langs Mané heen te sprinten, maar ook niet van 2. Silva, die op intuïtief vermogen lijkt te verwachten dat Mané terugdraait. Dat doet Mané inderdaad. Silva komt ertussen met een vliegende tackle en City heeft het balbezit terug.
Bernardo-Silva-1
Bernardo-Silva-2
Bernardo-Silva-3
Bernardo-Silva-4
Bernardo-Silva-5

15:05

Bernardo Silva ontvangt de bal uit een vrije bal van Stones. Hij kijkt pass nadat hij de bal heeft ontvangen en passt terug op Stones.

16:21

Via Agüero komt de bal onder druk terecht bij Silva ter hoogte van de middellijn, aan de rechterkant. Het tweede moment dat het lijkt alsof hij niet voldoende zijn (drukke) omgeving te hebben gescand. Milner komt in zijn gezichtsveld en wint de bal.

17:15

Bernardo Silva kan het ook op de Engelse manier. Na het bal-niet-geheel-over-de-lijn-moment ontvangt Silva de bal, is het weer Milner die in zijn gezichtsveld komt en lijkt te onderscheppen. Dat lukt niet. De bal komt terug bij Silva die de bal letterlijk wegpeert. In hetzelfde momentum doet hij precies hetzelfde wanneer Ederson een bal wegstompt. Dit heb ik nog niet vaak van Silva gezien.

22:07

Bernardo Silva beweegt door nadat hij niet is aangespeeld en Sterling wel. Hij beweegt door voor een nieuwe mogelijkheid. Van de Engelse buitenspeler krijgt hij de bal en speelt hij de bal in één keer door naar Agüero. Later is Silva ‘onder’ dezelfde Agüero gekomen en verlegt hij het spel naar Danilo.

23:06

Goede voetballers zoeken elkaar. Wederom is het Bernardo Silva die onder Sterling komt en de bal ontvangt. Sterling krijgt de bal direct weer terug. Silva beweegt door.

23:59

Frenkie de Jong-momentje. Zonder baldruk ontvangt Bernardo Silva de bal ter hoogte van de van bovenkant cirkel op de middellijn. Hij draait, dribbelt en zoekt. Tot er spelers op hem afkomen houdt hij de bal. Frank Wormuth noemt dit binden, Pep Guardiola noemt dit (to) commit. Ik vind dat een absolute kwaliteit voor een speler van welke positie dan ook. Hiermee lok je tegenstanders en raakt een defensie uit positie. Dit zie je te weinig bij veel Nederlandse spelers op dit moment. Oh ja, Bernardo Silva heeft inmiddels de bal ‘uitgehaald’ naar Danilo.

26:30

Onder druk passt Bernardo Silva een bal van Stones terug naar Fernandinho. Al is het wel de derde man.

26:57

Hij kijkt naar links, kijkt over zijn linkerschouder en kijkt nog een keer naar rechts. Bernardo Silva wordt ingespeeld door Stones en acht de situatie niet om door te draaien. Hij kaatst terug op Stones.

27:14

Stones heeft de bal in de opbouw en zoekt, zoals zo vaak, Silva. Hij staat op dat moment tussen vier spelers van Liverpool in, maar weet al waar de ruimte ligt. Silva neemt de bal niet aan en speelt binnen één balcontact de bal door naar Danilo (derde man), die weer wat extra tijd heeft. Later krijgt hij de bal weer terug als hij onder de situatie is gekomen. Hij verplaatst naar Fernandinho met een lage pass en Liverpool’s pressing momentje is verloren.

29:06

De rol zonder bal van Bernardo Silva bij het drukzetten is erg belangrijk. Hij is na de aanvallers vaak de eerste middenvelder die doorstapt naar de meest verdedigende middenvelder van Liverpool. Vaak is dat Jordan Henderson. Henderson weet de bal bij Van Dijk te krijgen die Firmino aanspeelt. Even lijkt Silva weggespeeld. Hij gaat echter achter Firmino aan, die na een aantal contacten de bal niet goed onder controle kan krijgen. Bernardo Silva onderschept de bal en speelt die andere Silva (David) moeilijk aan onder druk. Die krijgt direct met Henderson te maken. Liverpool heeft de bal terug. Even lijkt de ploeg van Klopp zonder al te veel bal druk richting het laatste gedeelte van het veld te kunnen. Dat lukt ze, maar niet zonder veel bal druk. Dan wijst Bernardo Silva Sterling waar hij moet lopen en schaduwt hij ondertussen Danilo in een potentieel 1-vs-1 duel met Mané. Laatstgenoemde speelt Milner onder druk van Sterling aan. Milner kan de bal niet controleren en de tweede bal is, jawel, voor Bernardo Silva. Onder volle druk houdt hij in een dribbel + kap de bal onder controle en haalt hij de bal uit naar Stones.
Bernardo-Silva-6
Bernardo-Silva-7
Bernardo-Silva-8
Bernardo-Silva-9
Bernardo-Silva-10
Bernardo-Silva-11
Bernardo-Silva-12

30:10

Het lijkt ietwat fortuinlijk, maar Bernardo Silva staat weer op de goede plek voor het ‘pakken’ van de tweede bal. Voor mijn gevoel speelt hij hier de bal voor zijn doen snel terug naar achteren richtinh Stones.

31:34

Milner probeert met een variant een vrije bal weg te leggen in het strafschopgebied van Manchester City. Bernardo Silva zegt nee en weet met de kop een interceptie te verrichten. Sané ontvangt de kopbal.

33:51

Bernardo Silva zakt uit richting de positie van rechtsback om de bal te ontvangen van Stones. Met een hoge bal door de linies van Liverpool zoekt hij Sterling door de lucht. Onder druk van Van Dijk laat Sterling de bal heel knap vallen.

35:15

Bernardo Silva is inmiddels uitgekomen aan de linkerflank waar hij een interceptie verricht met zijn rechter buitenkant op een pass van Milner. Met zijn linkerbeen houdt hij vervolgens knap de bal binnen middels een tackle. David Silva is net te laat. Ingooi voor Manchester City.

38:01

Bal van Stones, druk van Liverpool-middenvelders, Bernardo Silva passt terug naar Ederson. Eerste keer deze wedstrijd. Vervolgens vindt de doelman van City Stones weer, die zijn lievelingsspeler Silva inspeelt. Twee keer over zijn linkerschouder gekeken, één keer naar rechts: daar staat Fernandinho, de derde man. Liverpool heeft de bal niet weten te veroveren.

38:20

Stones -> Silva -> Kompany. Weer de derde man gevonden, wel een pass terug.

38:58

Bernardo Silva krijgt de bal van Stones, maar moet terugkaatsen omdat hij onder druk staat én omdat hij pass goed omzich heen kijkt nadat hij de bal heeft ontvangen.

39:48

Van Dijk kopt een bal weg uit het strafschopgebied van Liverpool. Net erbuiten pikt Bernardo Silva de tweede bal op. Hij gaat met de bal aan de voet binden en dribbelt richting de linkerflank. Hij geeft een lage voorzet, Agüero komt voor Lovren en schiet vanuit een lastige hoek fantastisch hard de 1-0 binnen. Assist Bernardo Silva, maar alles daarvoor typeert het spel van de Portugees uitstekend.

41:25

Silva wint een tweede bal op en geeft de bal in de loop mee op Danilo. Silva loopt zelf door en beweegt onder Danilo. De Braziliaanse rechtsback doet het verstandige en geeft Silva de bal. Met een ietwat nonchalant passje met zijn linker buitenkant haalt hij de bal uit naar Stones.

41:57

Bernardo Silva is onder de bal gekomen ter hoogte van de middellijn. Hij ziet de Agüero de diepte ingaan, maar besluit de moeilijke hoge dieptepass niet te geven en speelt Kompany aan.

42:24

Identieke situatie aan minuut 41:25. Sterling speelt Silva aan, de Portugees zoekt Danilo. Laatstgenoemde vindt Silva later weer onder zich.

43:18

Vijf keer om zich heen gekeken, maar niet de goede mogelijkheid om onder druk van Henderson de bal in een verder stadium te krijgen. Silva kaatst op Stones. De middenvelder biedt zich weer aan, krijgt de bal terug van Stones en vindt de derde man in Danilo. Bernardo Silva wijst vervolgens dat Danilo de bal uit moet halen naar Stones, Danilo geeft een steekpass richting Sterling. Die mislukt. Had hij maar naar Bernardo geluisterd.

45:54

Sterling onderschept een pass met het hoofd die bij Bernardo Silva terechtkomt. Silva kopt terug en Sterling is een paar meter los van druk van spelers van Liverpool.
Heb je geen zin om alle momenten te lezen is hier een samenvatting van de eerste helft van Bernardo Silva:
Bernardo Silva is in de eerste helft tegen Liverpool de speler op het veld die na John Stones (69) en Vincent Kompany (52) de meeste balcontacten heeft gehad (49). Ten opzichte van de andere middenvelders van Manchester City is Bernardo Silva ook nog eens veel nauwkeuriger. Bernardo Silva legt een zuiverheid van 81% in zijn passes, terwijl Fernandinho en David Silva respectievelijk 69% en 59% scoren. Hoewel hij een aantal keer (slim) de bal naar achteren speelde, is Bernardo Silva onder de vele momenten van druk van Liverpool zeer press-bestendig gebleken. Zie de 1-0, waar hij met bal aan de voet gaat binden en dribbelen in een drukke situatie en met een lage voorzet een assist kan geven op Agüero.
Dan zonder bal: nog indrukwekkender dan met bal tegen Liverpool. Het lukt Bernardo Silva continu om het op te brengen om als eerste middenvelder door te drukken naar de meest verdedigende middenvelder van Liverpool en vervolgens op een totaal andere plek van het veld de bal weet te veroveren. Silva veroverde in de eerste helft de meeste tweede ballen, zette de meeste tackles in en maakte de meeste overtredingen. Bovendien maakt hij enorm veel meters, maar niet als een kip zonder kop (gif 1).

46:34

Interceptie Raheem Sterling, Bernardo Silva staat nog hoog nadat Manchester City Liverpool hoog heeft vastgezet bij de uittrap. Hij ontvangt de bal en begint aan een dribbel. Henderson denkt dat hij de bal kan onderscheppen, maar Silva tikt de bal verder en is de aanvoerder van Liverpool kwijt. De bal gaat wat ver voor zich uit, maar hij is op tijd om zijn dribbel af te ronden en uit duel te blijven met Virgil van Dijk. Hij doet een paar stapjes over de bal en haalt de bal uit naar Stones.

47:57

De bal is verder op het veld als Bernardo Silva in het laatste gedeelte van het veld in de rechterhalfspace Sterling vooruit vindt als derde man.

48:26

Kompany passt naar Stones, voordat Stones de bal ontvangt heeft Bernardo Silva zowel al over zijn linker- als over zijn rechterschouder gekeken. Op het moment dat Stones de bal ontvangt kijkt Silva voor de eerste keer naar de linkerflank, waar Laporte zonder baldruk aangespeeld kan worden. Hij kijkt een tweede en een derde keer naar Laporte, om zijn keuze te checken. Stones speelt de middenvelder in met Henderson op een meter van hem. Binnen één balcontact crosst Silva de bal naar de andere flank. Het spel is verlegd en er zijn nieuwe ruimtes ontstaan.
Bernardo-Silva-13
Bernardo-Silva-14
Bernardo-Silva-15
Bernardo-Silva-16

49:15

Bernardo Silva gaat verder waar hij de eerste helft mee geëindigd is: het onder druk zetten van de verdedigers en middenvelders in de eerste fase van Liverpools opbouw. Lovren, onder druk van David Silva, speelt Henderson, onder druk van Bernardo Silva, aan. Henderson heeft twee keer gekeken en ziet Bernardo komen, hij probeert in een balcontact de bal te verplaatsen, maar de Portugese middenvelder anticipeert zo snel én goed dat hij de bal weet te onderscheppen. City start een aanval in het laatste gedeelte van het veld tegenover een ongeorganiseerde defensie van Liverpool.

49:49

Zonder druk op de bal van Liverpool brengt Bernardo Silva ter hoogte van de middellijn de bal naar Leroy Sané. Hij beweegt hier minder explosief door als eerder.

52:59

Bernardo Silva pakt de bal af van Mané, die moeilijk een bal weet te controleren op borsthoogte. Silva schiet de bal in de lucht. Een rot bal, maar wel weer een mogelijkheid om een tweede bal te winnen als die weer terug is op de grond. Dat doet Silva nadat Sterling de bal wegkopt. Silva begint aan de wandel en komt letterlijk op de zijlijn, een van de pressingtriggers van Liverpool, wonderbaarlijk langs Milner. Sterling neemt de bal over.

54:35

Lange bal van linksback Andrew Robertson richting Mané. Wie anders dan Bernardo Silva is op de positie om een interceptie te verrichten voordat de snelle aanvaller in de diepte vertrokken is. Later is Silva onder de bal gekomen om het spel te verleggen naar Kompany. Via Stones krijgt Silva de bal nog een aantal keer terug.

54:54

Bernardo Silva onderschept wéér een lange bal van Robertson richting Mané. De bal na het duel met Mané krijgt hij niet onder controle. Firminio dribbelt de Portugees voorbij.

56:29

Temporiseren is ook een woord dat goed bij Bernardo Silva past. Hij weet heel goed wanneer hij moet versnellen en juist moet vertragen. Dit lijkt een moment dat hij open kan draaien, maar na een drukke periode kiest hij ervoor om de bal uit te halen en simpel terug te kaatsen.

59:51

Hij zakt rechts uit naast Stones en speelt rechtsback Danilo aan op eigen helft met een man in de rug én de middellijn in zijn rug. Van dit soort passes ben ik geen fan. Silva brengt de Brazliaanse rechtsback in de problemen. En dat zat hij in die wedstrijd bovendien al aardig.

65:51

Het is inmiddels 1-1 geworden en Bernardo Silva, maar ook andere spelers van Manchester City komen minder aan de bal op dit moment. Tijdens een moment van druk in de eerste fase van Liverpools opbouw geeft Henderson een verschrikkelijk hoog passje op Fabinho, die moeilijk te controleren valt. Bernardo Silva zit er zelfs al tussen voordat de bal bij de Braziliaanse invaller komt.

68:05

In een drukke situatie weet Bernardo Silva niet goed genoeg wanneer Henderson in zijn rug komt. De aanname is verkeerd en kan door de aanvoerder van Liverpool worden onderschept. Daarna zet hij wel direct druk op Fabinho, die de bal heeft. Hij kan nog maar net voorkomen dat Silva de bal al weer terug heeft.
Voor mijn gevoel was de 70ste minuut ongeveer het moment dat Manchester City het niet meer lukte en/of kon opbrengen op Liverpool hoog op het veld vast te zetten (game-state 2-1). Bernardo Silva probeerde dit nog wel een aantal keer, maar het hele team leek hij niet meer mee te krijgen. Ook is Manchester City veel minder aan de bal dan in de eerste helft en de eerste twintig minuten van de tweede helft. Dit momentje in de 71ste minuut is typerend voor Bernardo Silva in zijn huidige doen en laten.
Bernardo-Silva-17

75:32

Rennen, rennen en nog eens rennen. Liverpool speelt de bal rond en City kan er niet tussen komen. Totdat Wijnaldum de bal te kort speelt en Bernardo Silva ertussen kan komen. Daarna zoekt hij een dieptepass naar een zone waar geen enkele speler te vinden is. De tweede keer deze wedstrijd.

77:34

Weliswaar weer een pass van Bernardo Silva. Onder behoorlijk veel druk in de middencirkel neemt hij de bal kalm mee, nadat hij een keer zijn omgeving had gecheckt. Hij bindt en speelt de bal pas af totdat Henderson op hem af is gekomen. Hij speelt invaller Ilkay Gündogan aan. Agüero kan de daaropvolgende pass van de Duitser niet controleren.

82:04

Korte corner genomen door Bernardo Silva en die uiteindelijk wordt voorgebracht door dezelfde Silva. De bal is echter te hard om een medespeler te bereiken.

89:37

Schokkend: pas weer na zeven minuten lang een balcontact voor Bernardo Silva. Wel enorm veel press-momentjes, zoals op dit moment. Silva anticipeert op Lovren die de bal totaal verkeerd aanneemt. De Portugees kan op het doel van Alisson af en schiet hard op de doelman in de korte hoek.

Kenmerkend

Het allerlaatste moment is kenmerkend voor de speler die Bernardo Silva geworden is onder Pep Guardiola bij Manchester City.
Het is precies minuut 95:00 als de officiële speeltijd + blessuretijd al is verstreken. Bernardo Silva is de voorste man, die nog energie heeft om de lange bal naar voren van Liverpool eruit te halen.
Een ingooi van Trent Alexander-Arnold is lastig voor Henderson, wiens pass te kort is. Bernardo Silva gooit er een allerlaatste tackle uit om de bal te veroveren.
Het publiek juicht.
Net als Pep Guardiola.
De manier waarop Bernardo Silva tegen Liverpool speelde is de droom voor iedere voetbaltrainer. De Portugees is getransformeerd van een speler die bij Monaco vooral zijn geweldige techniek liet zien, naar een spelmakende dynamo bij een van de beste, zo niet het beste team van de wereld.


Noot: Afbeeldingen via WyScout.

5/5 - (4 stemmen)
Er zijn reacties op dit artikel
Laat reacties zien Hide comments
Comments to: Waarom Bernardo Silva de droom is van iedere voetbaltrainer
  • 15 januari 2019

    Het is inderdaad echt een fantastische speler!

    Reageer

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *