FC Liverpool is op dit moment een van de grootste kanshebbers om de titel in de Premier League te winnen. Het elftal van Jürgen Klopp is de afgelopen jaren al een aantal keren de favoriet voor de titel geweest, maar tot nu toe liep dat niet goed af. Menig fan zat in de zomer uit te huilen voor de caravan in Zuid-Frankrijk of tijdens een weekje glamping Spanje.

Meeslepend voetbal

De druk neemt behoorlijk toe om voor het eerst sinds 1990 de landstitel te winnen. Dat weet ook Jürgen Klopp. De Duitser past perfect bij de club. Hoewel hij nog wacht op de landstitel is hij mateloos populair bij de supporters. Sommige zijn van mening dat hij de allerbeste aankoop is van de afgelopen tien jaar. Hij brengt in ieder geval heel veel enthousiasme met zich mee. Zijn spectaculaire voetbal past uitstekend bij de club. Wint Liverpool dan is hij als eerste op het veld om spelers te omhelzen en schouderklopjes te geven. Dat vinden de supporters geweldig.
Ook de supporters in Nederland zijn blij met de trainer die vorig jaar de Champions League titel wist te winnen. FC Liverpool is een geliefde club in Nederland. The Kop, The Beatles en You’ll Never Walk Alone voetballiefhebbers houden ervan. Bovendien doen de Nederlanders Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum het erg goed bij de club wat weer nieuwe supporters in Nederland oplevert. Ook in de rest van Europa zijn veel mensen gecharmeerd van de club. Shirtjes, schooltassen met het logo van de club, sjaaltjes, de merchandise levert de club jaarlijks een flinke smak geld op.

Meest gehate club

Echter in de rest van Engeland is men niet zo te spreken van FC Liverpool. Het is zelfs een van de minst populaire clubs. Wie de achtergrond van de club en de havenstad beter kent begrijpt waarom dat zo is. Zo heeft het Heizeldrama van 1985 er bijvoorbeeld mee te maken. Negendertig voornamelijk Italiaanse supporters komen om als kort voor de Europa Cup I- finale rellen ontstaan. Daarbij stort een stadionmuur in. Liverpool-aanhang krijgt de schuld en daarom mogen alle Engelse clubs vijf jaar lang niet meer mee doen van de UEFA aan Europees voetbal.
Daarnaast worden de Liverpool supporters als hoofdschuldige gezien van een ander stadiondrama, de Hillsboroughramp in 1989 waarbij 96 slachtoffers omkomen. In 2016 stelt de rechtbank echter vast dat niet de supporters, maar de politie schuldig is. Te laat, want de ramp heeft de club alleen maar rampspoed en een slecht imago opgeleverd.

Succesvol in de jaren zeventig en tachtig

Tot slot heeft de club in het verleden nogal succes gehad en daarmee lopen de supporters teveel te pronken. Tenminste dat vindt de rest van Engeland. Het is vooral jaloezie wat hen drijft, want in de jaren zeventig en tachtig werd het voetbal in Engeland door FC Liverpool gedomineerd. Mocht de club dit jaar winnen dan maakt dat heel wat los in Engeland. Het bier raakt vast en zeker op in Liverpool en de wijn zal rijkelijk vloeien. Menig wijnkoelkast raakt leeg, maar mocht het misgaan dan wordt ongetwijfeld de spot weer gedreven met de supporters en de club.

3/5 - (1 stemmen)
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: FC Liverpool mateloos populair in Nederland, maar hoe zit dat in Engeland?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *