1. WK 2014

Zuid-Amerikaanse kraker geen enkel probleem voor Kuipers

Björn Kuipers had zaterdagavond geen enkele moeite met het Zuid-Amerikaanse onderonsje tussen Colombia en Uruguay. Na eerder al Engeland – Italië (9,6) en Zwitserland – Frankrijk (6,3)  in goede banen te hebben geleid, deden Kuipers en zijn assistenten Erwin Zeinstra en Sander van Roekel het opnieuw uitstekend. Tussendelinies legde al hun beslissingen weer onder de loep.

Bal over de zijlijn of achterlijn

Zeinstra en Van Roekel presteerden wederom uitstekend. Net als in de twee voorgaande wedstrijden beoordeelden ze alle ballen over de zijlijn juist. Dit keer waren er dat maar liefst 47. Ook bij ballen over de achterlijn namen de assistenten van Kuipers bijna louter juiste beslissingen (97%). Alleen toen Colombia een trucje probeerde uit te voeren bij een hoekschop, was Van Roekel even niet bij de les.
Het was een bijzonder moment, in de 22e minuut. Cristián Zapata gaf de bal bij een corner een klein tikje mee en liep er vervolgens bij weg. James Rodríguez liep naar de bal toe, waardoor het leek alsof hij de hoekschop ging nemen. Toen hij eenmaal bij de bal was, dribbelde hij er zelf mee richting het doel. Volgens de regels toegestaan, want de hoekschop was al genomen door het tikje van Zapata. Het is een trucje dat niet zo vaak voorkomt. Waarschijnlijk had grensrechter Van Roekel het ook niet in de gaten en vlagde hij daarom de situatie af.

Buitenspelsituaties

‘Team Kuipers’ kreeg met slechts zes buitenspelsituaties te maken, waarvan de tv-beelden niet altijd uitsluitsel gaven. Bij de situatie in de 38e minuut krijgt Erwin Zeinstra het voordeel van de twijfel. Edinson Cavani stond op het randje van buitenspel en werd daarvoor afgevlagd. Het scheelt ontzettend weinig en zelfs de tv-beelden brengen niet 100% duidelijkheid. Kijkend naar de maailijnen in het gras, lijkt het inderdaad buitenspel. In de 92e minuut lijkt Cavani weer buitenspel te staan, maar Van Roekel laat de vlag omlaag. Hier brengen de beelden al helemaal geen duidelijkheid, dus deze actie is niet meegenomen in de beoordeling.

Duels

Het eerste foutje maakte Kuipers in de 13e minuut. Edinson Cavani duwde zijn tegenstander opzij, Kuipers floot niet en even later kon Diego Forlán vrij uithalen. Het schot ging hoog over en dus kreeg de beslissing van Kuipers geen gevolgen. De eerste beslissing na rust was ook een onjuiste. Eén van de Uruguayanen deelde een klein duwtje uit aan zijn tegenspeler. Een lichte overtreding, maar beide handen zaten in de rug van de Colombiaan. Kuipers liet doorspelen en Uruguay bleef in de aanval.
De situatie in de 57e minuut heeft Kuipers waarschijnlijk niet gezien. Cavani ging op de voet staan van James Rodríguez, wat zeker een vrije trap voor Colombia had moeten zijn. Die kwam er niet en dus bleven ook de kaarten op zak. Geel had hier zeker gekund. Overigens gebeurde dit alles voor de ogen van de vierde official, die had Kuipers in dit geval moeten helpen. In de 70e minuut werd Cavani geblokkeerd in zijn weg naar de bal toe. Hier had Kuipers voor kunnen fluiten, maar dit deed hij niet.

Vermaningen en kaarten

Kuipers had een lastige openingsfase. Uruguay-middenvelder Álvaro Pereira maakte binnen vier minuten al drie overtredingen. Bij zijn tweede vermaande Kuipers hem al, bij zijn derde had het zeker geel kunnen zijn. Dat gebeurde niet. Kuipers was dus, net als tijdens de voorgaande wedstrijden, mild. Achteraf bleek het een goede keuze om niet een vroege gele kaart te geven, want na de pittige start van de wedstrijd, werd het rustiger op het veld.

Er zijn in de Eredivisie scheidsrechters die dit soort acties bestraffen met een rode kaart

In de 24e minuut beoordeelde Kuipers het duel tussen Cristian Rodríguez en Abel Aguilar goed. Hij zag dat de arm van Rodríguez het gezicht van Aguilar raakte en gaf een vrije schop aan Colombia. Dat de kaarten op zak bleven, was ook terecht. Zo’n tien minuten na rust kon Kuipers niets anders doen een kaart geven aan José Giménez, die Teófilo Gutiérrez hard onderuit schoffelde. Er zijn in de Eredivisie scheidsrechters die dit soort acties bestraffen met een rode kaart, maar dat was in dit geval iets te zwaar zijn geweest. Geel was de juiste beslissing van Kuipers.
Het duel leek als een nachtkaars uit te gaan, maar in de 78e minuut moest Kuipers ineens nog aan de bak. Gastón Ramírez wilde een vrije trap snel nemen, maar schopte vol tegen Pablo Armero aan. Dit kwam echter, doordat Armero een tikje tegen de bal gaf. Het zag er erg ongelukkig uit. Kuipers nam de juiste beslissing door niet Ramírez te bestraffen, maar de gele kaart te geven aan Armero. Ook deze situatie gebeurde vlak voor de vierde official, die Kuipers hierbij mogelijk advies heeft gegeven. Overigens kreeg ook bankzitter Diego Lugano een gele kaart, hij zal vermoedelijk wat geroepen hebben naar Kuipers.

Wedstrijdbepalende momenten

Situaties waarbij de beslissing van Kuipers wedstrijdbepalend was, waren er niet. Niet één keer claimde een ploeg een strafschop, of werd een veelbelovende aanval afgefloten wegens buitenspel of een overtreding. Over de geldigheid van de twee doelpunten bestaat ook geen twijfel.

Tijdrekken Ospina

In de 76e minuut had Kuipers, reglementair gezien, al een indirecte vrije schop aan Uruguay kunnen geven. Doelman David Ospina pakte de bal in zijn handen en hield hem maar liefst 11 seconden vast. Niemand klaagde erover en dan is het makkelijk om gewoon door te laten spelen, wat Kuipers dan ook deed. Acht minuten later deed Ospina hetzelfde. Wederom hield hij de bal 11 seconden in zijn handen. Drie minuten voor tijd ging doelman zelfs nog een stapje verder, door de bal maar liefst 17 seconden vast te houden. Opvallend dat er telkens niemand klaagde. Toch had Kuipers, zeker bij de laatste situatie moeten ingrijpen. 17 seconden is echt veel te veel.

Er is best wat speling met de 6-secondenregel, maar dit ging een stapje te ver.

Rapportcijfer

Een pittige Zuid-Amerikaanse confrontatie op het WK en het dan als scheidsrechter prima in de hand hebben. Dan behoor je tot de allerbesten van de wereld. De beslissingen van Kuipers waren tijdens Colombia – Uruguay gewoon weer bijna allemaal goed. Van de maar liefst 146 beslissingen waren er 141 goed. Voor de 17 seconden van Ospina krijgt Kuipers wel een punt aftrek. Er is best wat speling met de 6-secondenregel, maar dit ging een stapje te ver. Rapportcijfer: 8.7.

Finalekansen

Kuipers en zijn assistenten presteren tot nu toe geweldig op het WK. Toch is de kans groot dat het WK er al op zit voor het trio. Als het Nederlands Elftal zaterdagavond wint van Costa Rica, moet de Nederlandse arbitrage het toernooi verlaten. Kuipers gold lange tijd als de topfavoriet voor het leiden van de finale, maar nu komen andere scheidsrechters weer in beeld. Howard Webb fluit een sterk toernooi, maar of de FIFA hem voor de tweede keer aanstelt op een WK-finale, is de vraag. Felix Brych en Nicola Rizzoli maken een goede kans en ook Cuneyt Cakir valt nog niet uit te sluiten. Of, wie weet, verrast de FIFA wel met Bakary Gassama, de Gambiaan die voortreffelijk floot tijdens Nederland – Chili.
Rapport 3 Kuipers

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Zuid-Amerikaanse kraker geen enkel probleem voor Kuipers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *