Is de spanning terug in de top van de Eredivisie? Misschien wel. Voor de tweede keer kreeg Hirving Lozano rood tegen SC Heerenveen. Mede hierdoor liet PSV voor de tweede keer dit seizoen punten liggen tegen de Friezen. Ajax kwam wel boven drijven tegen PEC Zwolle, en nu is het verschil nog maar vijf punten. Twee punten minder dan het gat tussen Ajax en AZ, en drie punten minder dan het gat tussen AZ en Feyenoord. Kortom, als er nog een verschuiving gaat komen in de top drie, dan zal het over plek één gaan.

Spelers

Voordat we ingaan op de teamprestaties kijken we zoals gebruikelijk eerst naar de prestaties van individuele spelers. Na de vorige speelronde was duidelijk geworden dat Klaas-Jan Huntelaar niet meer de leiding had in ons overzicht van schoten van binnen de zestien. Heeft hij die positie in de vierentwintigste speelronde heroverd?

eredivisie in cijfers speelronde 24 1
Tabel 1: Top 10 non-penalty schoten binnen 16 en non-penalty goals (NPG) per 90 minuten

Nee.
Wel valt op dat op Lozano na, Huntelaar de meeste Non Penalty Goals per 90 minuten scoort van de spelers in de top tien (laatste kolom). Huntelaar krijgt veel kritiek over zijn gemiste kansen, maar de vraag is of dit helemaal gerechtvaardigd is. Als je zijn cijfers vergelijkt met die van Wout Weghorst, dan scoort Huntelaar meer per schot van binnen de zestien dan de AZ spits.
Verder valt op dat Reza Ghoochannejhad een paar plaatsen is gedaald. Concurrent Henk Veerman heeft niet genoeg minuten gespeeld om in aanmerking te komen voor deze ranking. Als dit wel het geval was geweest had Veerman zijn collega uit de top tien geduwd. Hierbij moet worden opgemerkt dat de reden om een minimum aantal minuten (50% van alle speelminuten) te hanteren is dat de cijfers anders niet betrouwbaar genoeg zijn. Het is dus de vraag of Veerman net zo goed zou scoren als hij wél meer dan de helft van de minuten had gemaakt.
Overigens zijn er meer spitsen die goede cijfers kunnen tonen maar vooral op de bank zitten. Met name bij Sparta is er iets vreemds aan de hand in dat opzicht. Craig Goodwin staat regelmatig in Tabel 2, maar is inmiddels onder de limiet gezakt. Voor Tabel 1 was Ragnar Ache een kanshebber, maar hij maakt slechts mondjesmaat minuten.
eredivisie in cijfers speelronde 24 2
Tabel 2: Top 10 (Non-set piece) Key Passes en Assists per 90 minuten

Over Tabel 2 gesproken. Hier is een volledig nieuwe binnenkomer. Abdenasser El Khayati laat al het hele seizoen zijn klasse blijken, en eindelijk wordt dat beloond met een plek in onze standen. Het is voor ADO jammer dat El Khayati al 29 is, anders hadden ze hem duur kunnen verkopen. Aan de andere kant is het goed dat dergelijke spelers in de Eredivisie actief zijn. Hun aanwezigheid zorgt ervoor dat de Eredivisie meer is dan een jeugdcompetitie.
Wat betreft spelers die wel de cijfers maar niet de minuten hebben is het tijd om het ‘De Jong is coming’ sentiment van enkele maanden geleden te echoën. Toen ging het over Luuk de Jong. Sinds hij in de verdediging wordt opgesteld gaat het Frenkie de Jong waarschijnlijk niet lukken (de enige verdediger die in de buurt komt is Angelino), maar het kan wel een ploeggenoot van Luuk de Jong worden. Bart Ramselaar kan namelijk na de volgende speelronde zomaar in Tabel 2 staan.
eredivisie in cijfers speelronde 24 3
Tabel 3: Top 10 totaal schotbijdrage per 90 minuten

In Tabel 3 zijn er geen aanstormende talenten. De eerstvolgende structurele verandering zal plaatsvinden wanneer Jürgen Locadia te weinig minuten heeft gemaakt om nog in aanmerking te komen.
Wel is dit misschien het moment om een uitvaller te benoemen. Guus Til stond de eerste seizoenshelft regelmatig in onze lijstjes. Misschien dat teams zich nu bewust zijn van zijn kwaliteiten, maar de afgelopen weken komt hij niet in onze standen voor. Hoe dan ook heeft hij een goed seizoen, maar cijfermatig lijkt hij (aanvallend) enigszins een terugval te kennen.
Wat betreft de Speler van de Week kwam er maar één speler in aanmerking, de eerder genoemde Abdenasser El Khayati. Met tien key passes en vier schoten tussen de palen breekt hij onze records. Ter vergelijking, Hakim Ziyech had acht key passes en slechts één schot (niet tussen de palen). In het geval van Ziyech zijn allebei deze cijfers positief. Acht key passes is sowieso goed, en hij schoot tegen Zwolle niet vanuit kansloze posities. Ter vergelijking, Donny van de Beek schoot tegen Zwolle vijf keer.

Teams

PSV liet punten liggen, Ajax niet. Staan de Eindhovenaren virtueel nog steeds eerste?

eredivisie in cijfers speelronde 24 4
Tabel 4: Verandering punten (SCoRe) Eredivisie na speelronde 24

Ja. Sterker nog, op een wisseling tussen Sparta en Roda JC na is de laatste kolom identiek aan die van vorige week. De achterliggende punten veranderen echter wel. PSV heeft virtueel nog maar één punt voorsprong op Ajax, en dankzij de ingeleverde punten staat FC Twente nu op een virtueel totaal van 23 punten.
In andere woorden; in de overgebleven tien wedstrijden scoorde Twente vorig seizoen zes punten. En dat was een seizoen waarin ze met een zevende plaats goed eindigden. Dit is enigszins vreemd aangezien de tegenstand de komende tien wedstrijden niet al te zwaar is. Samen met Roda JC is FC Twente bijvoorbeeld het enige team dat tegen slechts één team uit de huidige top vier hoeft.
Ook qua onderliggende cijfers heeft FC Twente hoop. Nu zeggen we dat elke week, maar ook tegen Sparta won FC Twente cijfermatig overtuigend op alle vlakken behalve die cijfertjes op het scorebord.
eredivisie in cijfers speelronde 24 5
Tabel 5: Alternatieve stand Eredivisie op basis van expected goals (xG)

Misschien dat we in de komende weken dieper op de cijfers ingaan, maar een aantal punten vallen op aan de cijfers in Tabel 5. Zowel qua punten als qua xG kloppen de algemene trends redelijk. VVV scoort bijvoorbeeld weinig en krijgt weinig tegen, terwijl de verdediging van Heracles lek is. Op enkele uitschieters (Sparta, Twente, en NAC) na klopt de stand ook vrij aardig. Echter, de onderlinge verschillen zijn in het echt groter.
In de stand heeft koploper PSV momenteel 62 punten (+8.5 ten opzichte van de koploper in Tabel 5), terwijl rode lantaarn Sparta er 15 heeft (-4.4). Tabel 5 is dus goed geschikt om verhaallijnen te ontdekken, maar niet om absolute voorspellingen te doen. Suggesties om deze heteroskedasticiteit te verhelpen zijn natuurlijk van harte welkom.
eredivisie in cijfers speelronde 24 6
Tabel 6: vergelijking betting odds (football-data.co.uk) en echte resultaten

Ten slotte in Tabel 6 de vergelijking tussen de gemiddelde betting odds en echte Eredivisie resultaten. Vorige week publiceerden we als bonus de tien grootste verrassingen, en de uitoverwinning van Excelsior op Vitesse komt daar met stip in. Vandaar dat we als Team van de Week kiezen voor Excelsior.

Bonus

De bonus van deze week gaat over individuele spelers. Huntelaar zou volgens velen te veel kansen missen. In Tabel 7 kijken we met wat meer diepgang naar het schietgedrag van enkele spelers. Van de spelers in Tabel 1 en de drie spelers met de meeste schoten overall kijken we naar het aantal schoten dat daadwerkelijk on target is. Ballen op de paal tellen niet mee aangezien deze schoten niet direct in een doelpunt konden resulteren.

eredivisie in cijfers speelronde 24 7
Tabel 7: precisie van schoten geselecteerde aanvallers

Wat opvalt is dat de spitsen van de traditionele top drie bovengemiddeld vaak tussen de palen schieten (zie de ratio kolom). Juist deze spitsen krijgen dit seizoen meer kritiek dan lof. Spitsen als Locadia, Weghorst, en Matavz schieten ongeveer net zo vaak naast/over als dat ze de keeper laten werken. Misschien dat zij teveel krediet krijgen voor een schot dat net naast de goal gaat? Immers, net mis is in deze hetzelfde als helemaal mis.
De onderste drie spelers zijn de spelers met de meeste schoten. Hakim Ziyech is geen verrassing. Wel valt op dat hij minder gericht schiet dan Alireza Jahanbakhsh en Zakaria Labyad. Ook qua doelpunten door afstandsschoten (zie laatste kolom voor percentage schoten van buiten de zestien) doet hij het niet beter dan Labyad.

Vooruitblik

In plaats van de gebruikelijke teksten per wedstrijd proberen we deze keer als vooruitblik iets nieuws.

eredivisie in cijfers speelronde 25 figuur 1
Figuur 1: Spanning en kwaliteit in de Eredivisie wedstrijden van speelronde 25

In Figuur 1 staat op de horizontale as een inschatting van het onderlinge niveauverschil. Dit is simpelweg het verschil in punten op de ranglijst. Wel hebben we dit zo gecodeerd dat hoe verder naar rechts een wedstrijd staat, hoe dichter bij elkaar de clubs staan op de ranglijst.
Op de verticale as staat een inschatting van de kwaliteit van de teams. Dit is gebaseerd op het gemiddeld aantal punten van de twee teams. Het is daarom logisch dat Feyenoord – PSV qua kwaliteit het hoogste scoort, maar vanwege de grote achterstand van Feyenoord minder hoog staat qua spanning. Voor degradatiekraker Willem II – Roda JC geldt het tegenovergestelde.
Natuurlijk zijn deze cijfers niet het volledige verhaal. Zo zie je hier niet dat Ajax over zeven dagen misschien nog maar twee punten achterstaat op PSV. Hopelijk biedt het toch een inzicht in de wedstrijden waarvoor je je TV moet aanzetten, en welke wedstrijden je kunt overslaan.
Feedback op deze visualisatie, of op al het andere dat geschreven en/of weergegeven is is natuurlijk van harte welkom. Vragen, opmerkingen, en correcties zien we graag via de comments, op Twitter, of via Facebook. De resultaten van jullie input komen dan vervolgens weer terug in de volgende editie van Eredivisie in Cijfers die volgende week gepubliceerd wordt.
Noot: Statistieken in dit artikel zijn tenzij anders aangegeven mogelijk gemaakt door Optaen geraadpleegd via WhoScored

Beoordeel deze post
Er zijn reacties op dit artikel
Laat reacties zien Hide comments
Comments to: Eredivisie in Cijfers: Speelronde 24
  • 26 februari 2018

    Bedankt!!

    Reageer

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *