De elfde speelronde zag een worstelende traditionele top drie. Ajax verloor thuis van FC Utrecht, Feyenoord kwam niet verder dan een gelijkspel tegen ADO Den Haag, en PSV wist pas in blessuretijd het debuut van Gertjan Verbeek te verpesten. De gevolgen voor de stand en de individuele ranglijsten worden zoals na elke ronde besproken in deze nieuwe editie van Eredivisie in Cijfers.

Spelers

Vorige week schreven we enkele keren Luuk de Jong is coming. Phillip Cocu moet hier of niet, of te goed naar hebben geluisterd, aangezien De Jong op de bank begon. Wel viel hij in de tweede helft in.
Tijdens het verzamelen van de cijfers voor onze standen komt De Jong prima voor de dag, maar omdat hij nu de negentig minuten niet volmaakte moeten we hem dus nog steeds schrappen uit onze lijstjes. Zijn eerste goal van het seizoen was echter goed nieuws voor PSV. Niet alleen omdat de goal hen op voorsprong zette tegen Twente, maar omdat zijn productie belangrijk gaat zijn naarmate het seizoen vordert.
Meer hierover staat in ons stuk over de productiviteit van PSV dat vorige week is gepubliceerd.
Het is maar goed voor de spelers van de koploper dat onze rankings gebaseerd zijn op aanvallende statistieken. Ook deze ronde wist PSV weer flink te scoren. Als de rankings over verdedigende vaardigheden zouden gaan, dan zouden andere teams misschien meer in de spotlights staan.
Tabel 1 bevat zoals gebruikelijk de top tien spelers qua schoten per 90 van binnen de zestien, en hun bijbehorende non-penalty goals (NPG) per 90 minuten.

Eredivisie in cijfers speelronde 11 1
Tabel 1: Top 10 non-penalty schoten binnen 16 en NPG per 90

Naast Luuk de Jong staat ook Amin Younes bekend om zijn magere productie. Echter, in tegenstelling tot De Jong heeft Younes nooit veel gescoord. Ondanks dat hij tegen Utrecht vier keer van binnen de zestien schoot, het meeste van alle Ajacieden, wist hij ook nu niet tot scoren te komen.
Wel komt hij zoals Tabel 1 weergeeft op goede posities. Het is voor hem te hopen dat Marcel Keizer met een geschikt begeleidingsprogramma (trainen van zwakke been, schotlocaties nog iets meer verbeteren, sportpsycholoog inzetten, enzovoorts) hem aan de praat krijgt.
Waar sommige spelers onze top tien’s binnen komen doordat ze ineens genoeg minuten hebben gespeeld, vallen er soms om dezelfde reden spelers weg. Dit is bijvoorbeeld het geval voor Arber Zeneli die op 23 september namens Heerenveen zijn laatste minuten maakte tegen Willem II. Hij is daarmee weggevallen uit Tabel 2. Een lot dat, helaas, Marko Vejinovic ook zal treffen.
Eredivisie in cijfers speelronde 11 2
Tabel 2: Top 10 (Non-set piece) Key Passes en Assists per 90

Wanneer er iemand wegvalt, dan komt er automatisch een nieuwe speler voor in de plaats. In een eerdere editie van Tabel 1 zagen we eerder Ragnar Ache en Robert Muhren hun opwachting maken. Nu komt de derde Spartaan in beeld: Craig Goodwin. Deze Australische international moet bij Sparta regelmatig van de bank komen. In slechts zes van de tien wedstrijden waarin hij dit seizoen speelde had hij een basisplaats. De assists zijn er nog niet, maar op basis van zijn key passes kan hij tegen Alex Pastoor zeggen dat hij een vaste plaats in het team verdient.
Voor Spartanen is er echter geen plaats in Tabel 3; de combinatietabel van non-set piece key passes en schoten binnen de 16. Hierin wist Wout Weghorst zich deze week iets verder te nestelen tussen de Ajacieden en PSV spelers. AZ zal hem missen wanneer hij zijn schorsing moet uitzitten, al hebben ze met Fred Friday een speler achter de hand die vorig seizoen nog goed met Weghorst kon concurreren.
Eredivisie in cijfers speelronde 11 3
Tabel 3: Top 10 totaal schotbijdrage per 90

Elke week kiezen we ook een (aanvallende) speler van de week. Tot op heden hebben we dit met name gedaan op basis van verschuivingen binnen en nieuwe binnenkomers in onze drie tabellen. Dit beperkt echter het aantal spelers dat in aanmerking komt voor deze titel. Daarom bekijken we vanaf deze speelronde welke speler de meeste key passes en schoten op doel had. Dit betreft alle key passes (inclusief spelhervattingen) en alle schoten (ook van buiten de 16).
Deze week zijn er meerdere spelers die vijf schotbijdrages hadden. In geval van een gelijke stand kijken we naar conversie (hoeveel key passes werden assists, hoeveel schoten werden goals), maar ook naar de teams waar deze spelers in zitten.
Voor Steven Bergwijn is het bijvoorbeeld makkelijker om bij te dragen aan doelpogingen dan voor een Manu García of een Abdenasser El Khayati. De speler van deze week is echter iemand die al wel in de aandacht heeft gestaan. Echter, met twee doelpunten voor een geplaagd team in een uitwedstrijd tegen Ajax kunnen we moeilijk om onze Speler van de Week, Zakaria Labyad heen.

Teams

Voor de verandering beginnen we bij de teams niet met de SCoRE stand, maar met een alternatieve visualisatie van de echte stand. In Tabel 4 zetten we de stand uiteen met extra aandacht voor het verschil in punten tussen verschillende clubs. Na de resultaten in de top van het klassement lijkt dit namelijk vrij relevant.

Eredivisie in cijfers speelronde 11 4
Tabel 4: Alternatieve visualisatie stand Eredivisie

Drie dingen springen er uit. Als eerste is er natuurlijk de gigantische voorsprong van PSV op de achtervolgers. Het tweede punt is dat er al een klein gat is tussen die directe achtervolgers (Ajax, PEC Zwolle en AZ) en de rest van het veld.
Drie punten is natuurlijk te overbruggen, maar mocht Vitesse ambitie hebben voor plek twee, dan moeten alle drie teams op 22 punten, drie punten minder pakken. En dat is veelgevraagd. Voor Feyenoord is het natuurlijk een nog grotere opgave.
Het derde punt dat opvalt is dat er een soortgelijke scheiding lijkt te ontstaan tussen de middenmoot (eindigend bij VVV) en de degradatiezone (beginnend bij Sparta). Nu kunnen teams als Twente en Groningen zeggen dat VVV slechts vier punten meer heeft, maar dat is wel bijna 50% meer dan dat de teams op negen punten tot nu toe hebben gehaald.
De volgende twee tabellen geven een indicatie voor welke teams het realistisch is om een gat te overbruggen (of een voorsprong te behouden), en welke teams de huidige stand best als eindstand willen hebben.
Eredivisie in cijfers speelronde 11 5
Tabel 5: Alternatieve stand (SCoRe) Eredivisie na speelronde elf

Tabel 5 vergelijkt de resultaten van dit seizoen met de resultaten in dezelfde wedstrijden van vorig seizoen. Deze week zagen we de wedstrijd tussen de promovendi. Hoewel deze wedstrijd ook afgelopen seizoen werd gespeeld, is deze wedstrijd vergeleken met de wedstrijd tussen de degradanten: NEC – Go Ahead.
Enkele resultaten dit weekend waren compleet anders dan vorig jaar. Ajax won vorig jaar nog thuis van Utrecht, en Heracles verloor toen van FC Groningen. FC Utrecht en Heracles zijn dan ook de teams die deze ronde het meest stijgen op de ranglijst.
De meest rechtse kolom in Tabel 5 geeft een projectie weer van de virtuele eindstand. Opvallend is dat PEC Zwolle ‘slechts’ afstevent op een negende plaats. Hoewel ze momenteel gedeeld tweede staan, eindigden ze vorig seizoen veertiende, met slechts een punt meer dan de nummer 16, NEC. Een stijging naar het linkerrijtje is wat dat betreft al een flinke prestatie.
Eredivisie in cijfers speelronde 11 6
Tabel 6: Alternatieve stand Eredivisie op basis van expected goals (xG)

Op basis van Tabel 6 kunnen we concluderen dat Zwolle qua spel ook recht heeft op een plaats in het linkerrijtje. Echter, ze krijgen na de interlandperiode enkele zware wedstrijden te verwerken. Het is de vraag of ze die, na een mooi resultaat tegen Vitesse, goed doorkomen, of dat ze eenzelfde klap krijgen als SC Heerenveen.
Team van de week is Excelsior. De overwinning tegen Roda JC was misschien niet enorm overtuigend, maar vorig seizoen werd dit duel nog verloren. Daarnaast had Excelsior dit seizoen tot nu toe een slechte score in thuiswedstrijden. Die ban is nu gebroken.
Ten slotte stijgen de Rotterdammers ook twee plaatsen in onze xG tabel. Hun gedeelde zevende plaats in de officiële stand (op een punt van grote broer Feyenoord) is misschien niet te handhaven, maar alles wijst er na dit weekend op dat Excelsior een zorgeloos seizoen tegemoet gaat als het huidige spelniveau gehandhaafd blijft.
In Tabel 7 leggen we enkele standen naast elkaar. De teams zijn gesorteerd op hun plaats in de eindstand van vorig seizoen. In de overige kolommen staan de huidige posities van clubs, hun virtuele plaats volgens Tabel 5, en hun ranking op basis van Tabel 6.
Eredivisie in cijfers speelronde 11 7
Tabel 7: Overzicht plaatsing teams in verschillende rankings. *Promovendi. Jupiler League kampioen VVV staat op plaats NEC. Nacompetitie promovendus NAC op plaats directe degradant Go Ahead.

Uit deze tabel valt op te maken dat PSV, AZ en PEC Zwolle onmiskenbaar zijn verbeterd ten opzichte van vorig seizoen, en dat VVV een verbetering is ten opzichte van NEC. Voor Feyenoord, FC Utrecht en FC Groningen geldt het tegenovergestelde.
Voor Vitesse geldt dat zowel de resultaten (SCoRE) als het spel (xG) slechter zijn dan vorig seizoen. Het is waarschijnlijk dat zij door FC Utrecht zullen worden ingehaald. Hetzelfde geldt dubbel zo zwaar voor Excelsior. Hoewel ze zoals eerder gezegd een vrij zorgeloos seizoen tegemoet lijken te gaan, zullen ze de komende weken waarschijnlijk dalen op de ranglijst.
Om de voorspelling op basis van Tabel 7 te completeren, bij deze de teams waarvan de verwachting is dat ze zullen stijgen op de ranglijst ten opzichte van de huidige stand, en de teams die waarschijnlijk zullen zakken:
Stijgers: Feyenoord, FC Utrecht, FC Twente
Dalers: Vitesse, Excelsior, PEC Zwolle

Bonus

Dit weekend hebben we enkele mooie individuele acties gezien (Ødegaard, Neres), maar welke spelers slagen er in om elke week succesvol spelers voorbij te dribbelen? Tabel 8 geeft het antwoord.

Eredivisie in cijfers speelronde 11 8
Tabel 8: Succesvolle dribbels per 90 minuten en slagingspercentage dribbels

De kolom succesvol/90 geeft het aantal succesvolle dribbels per 90 minuten van de speler in kwestie. De laatste kolom geeft het slagingspercentage van al de dribbels van een speler weer. Om in aanmerking te komen voor deze stand moet een speler minstens 50% van alle speelminuten hebben meegedaan. Hierdoor staat bijvoorbeeld Frenkie de Jong niet in de lijst.
Brandley Kuwas domineert deze lijst. Niet alleen omdat hij de meeste succesvolle dribbels per 90 minuten heeft, maar ook omdat bijna al zijn dribbels succesvol zijn. Spelers als Oussama Assaidi en Alireza Jahanbakhsh hebben daarentegen een veel lager slagingspercentage.
Ook valt het op dat Feyenoord geheel afwezig is in deze lijst, ondanks de regelmatige basisplaatsen voor Jean-Paul Boëtius en Steven Berghuis. Ook PSV is bepaald niet oververtegenwoordigd in de top tien. Daarnaast ontbreken spelers als Mimoun Mahi en Milot Rashica, terwijl Mats Seuntjens en Gyrano Kerk wel een plek hebben.
De meeste spelers in Tabel 8 zijn logischerwijs vleugelaanvallers. Sommige vleugelspelers zijn geweldig in het voorbij spelen van een tegenstander om vervolgens een voorzet te geven die achter de goals belandt.
Figuur 1 geeft weer welke vleugelaanvallers met meer dan 495 speelminuten er in slagen om veel key passes te geven.
Eredivisie in cijfers speelronde 11 9
Figuur 1: Scatterplot dribbels / key passes vleugelaanvallers. Noot; het punt rechts van Brahim Darri is David Neres.

Opnieuw kunnen we niet om de kwaliteit van Brandley Kuwas heen. Trainer Stegeman zei bij FoxSports dat Kuwas voor de Nederlandse subtop niet te halen is. Misschien dat de top drie hem serieus moet overwegen.
Figuur 1 toont ook aan dat Seuntjens misschien veel succesvol dribbelt, maar dit niet weet om te zetten in key passes. Voor Craig Goodwin geldt juist het tegenovergestelde. Ook valt op dat de buitenspelers van Vitesse, Milot rashica en Bryan Linssen in het kwadrant linksonder zitten.

Vooruitblik

Komend weekeinde zijn mogelijk de laatste interlands van Dick Advocaat. De twaalfde speelronde begint daardoor op zaterdag 18 november.

 • Gertjan Verbeek mag in zijn eerste thuiswedstrijd proberen zijn eerste punten met FC Twente te halen tegen zijn oude club SC Heerenveen.
 • Op hetzelfde moment, 18.30, trapt Feyenoord in Rotterdam af tegen VVV. Mochten de Rotterdammers hier punten laten liggen, dan moet men in De Kuip gaan vrezen dat ze niet alleen het kampioenschap kwijtraken, maar ook hun plaats in de top drie.
 • Ook Ajax speelt op zaterdag tegen een promovendus. Tegenstander NAC heeft dit seizoen de meeste (28) gele kaarten gehaald van alle Eredivisie teams. Ajax staat in dat klassement op een gedeelde tweede plaats met 21 gele kaarten.
 • In Tilburg vindt een degradatieduel plaats. Willem II en Sparta mogen allebei proberen om het gat naar VVV te dichten, en aan te haken bij de middenmoot.
 • Zondag 19 november begint met een wedstrijd tussen twee middenmoters. ADO Den Haag heeft de afgelopen twee wedstrijden niet gewonnen. Tegenstander Heracles heeft juist de laatste twee wedstrijden wel gewonnen.
 • De topper van het weekend begint om 14.30. De gedeelde nummer twee PEC Zwolle neemt het thuis op tegen koploper PSV.
 • Eerder in dit artikel benoemden we FC Utrecht als een team dat zal gaan stijgen, en Excelsior als een team dat zal gaan dalen. In Utrecht mogen de Domstedelingen deze inschatting kleur geven.
 • Ook Vitesse noemden we een waarschijnlijke zakker. Ondanks het optimisme van trainer Ernest Faber hebben we echter FC Groningen niet bij de verwachte klimmers geplaatst. Kunnen de Groningers ons in eigen huis logenstraffen?
 • De afsluiter van de twaalfde speelronde vindt plaats in Kerkrade waar Roda JC om 16.45 mag gaan proberen om de laatste plaats te verlaten. Op PSV na heeft tegenstander AZ echter de beste reeks lopen met drie achtereenvolgende overwinningen. Kunnen de Alkmaarders het ook zonder Weghorst?

Volgende week zijn we terug met een nieuw discussieonderwerp. De week daarna volgt natuurlijk de dertiende editie van Eredivisie in Cijfers!
Noot: Statistieken in dit artikel zijn tenzij anders vermeld mogelijk gemaakt door Opta en geraadpleegd via WhoScored.

5/5 - (2 stemmen)
Er zijn reacties op dit artikel
Laat reacties zien Hide comments
Comments to: Eredivisie in Cijfers: Speelronde 11
 • 13 november 2017

  Bedankt voor de goede artikelen!

  Reageer
  • 14 november 2017

   Dankjewel Danny!

   Reageer
 • 15 november 2017

  Al we toch bezig zijn over cijfertjes heb ik wel een verzoekje over iets waar ik me mateloos aan erger, zelfs als mijn eigen clubje het doet: tijdrekken. Zijn er statistieken over tijdrekken bij een doeltrap of bij een wissel (meest misbruikte spelmomenten mijn inziens om tijd te rekken)? En eventueel de daaraan gekoppelde blessuretijd? Waarmee weer een tijdrekcoefficient (gestolen tijd/blessuretijd) per scheidsrechter te berekenen valt? Handig voor scheidsrechters om een objectievere beslissing te nemen lijkt me. Of zou de knvb al zo professioneel zijn dat ze dit ook analyseren…?

  Reageer
 • 15 november 2017

  Hoi Willem,
  Hoe kan Excelsior op deze xG (tabel 6) ranglijst zo laag staan? In werkelijkheid staan ze vijfde en op het model van 11tegen11 staan ze ook op de vijfde plek in de ranglijst qua xG.
  Ben benieuwd!

  Reageer
  • 15 november 2017

   Beste Bas,
   Dank voor je reactie.
   Momenteel (na elf speelrondes) staat Excelsior gedeeld zevende. In onze xG stand staan ze lager omdat ze weinig schieten, en van slechte locaties.
   Zoals 11tegen11 hier (https://twitter.com/11tegen11/status/930375943281152000) aangeeft kun je niet direct de vergelijking maken tussen zijn stand en de onze. Volgens mij kun je zijn ranking het beste vergelijken met een ranking op basis van xG – xC in onze tabel. Daar staat Excelsior bij ons twaalfde.
   Dit is nog steeds een groot verschil met de vijfde plaats bij 11tegen11. Waar dat aan ligt kan ik nu niet goed vaststellen. Het model van 11tegen11 geeft Excelsior een lagere xC, een hogere xG, of beide. Daarnaast geeft zijn model ook andere scores aan andere teams. Kortom, voor een volledige verklaring zou ik meer over zijn model moeten weten.

   Reageer

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *