We sloten voor de winterstop af met een XL editie van Eredivisie in Cijfers. Nu, na de winterstop, zijn we terug met een nieuwe XL editie. Negen wedstrijden uit ronde 19, waaronder de klassieker, plus een inhaalwedstrijd. Tijd om te kijken wat er gedurende de winterstop is veranderd.

Spelers

In onze individuele lijstjes is één ding in ieder geval anders; Jürgen Locadia speelt tegenwoordig voor Brighton and Hove Albion, waardoor zijn Eredivisie cijfers niet meer zullen veranderen dit seizoen. In onze eerste en derde standaardtabel deed Locadia het erg goed, dus tot het moment dat hij te weinig minuten heeft, zal hij hoog blijven staan.
Even ter opfrissing. We presenteren in deze sectie elke week drie vaste overzichten. Als eerste de top tien spelers op basis van schoten van binnen de 16 per negentig minuten. Hierbij filteren we penalty’s uit de cijfers, en kijken we alleen naar spelers die minstens de helft van alle speelminuten hebben gemaakt.
Daarnaast presenteren we een top tien op basis van key passes per negentig minuten exclusief spelhervattingen (vrije trappen, corners, inworpen). Ook hier moet een speler minstens de helft van de minuten gespeeld hebben. Ten slotte combineren we in de derde tabel deze twee cijfers om een overall top tien te maken.

eredivisie in cijfers speelronde 19 1
Tabel 1: Top 10 non-penalty schoten binnen 16 en NPG per 90

Aan de cijfers tussen haakjes in de eerste kolom valt af te lezen dat de actieve PSV spelers deze ronde flink hun best hebben gedaan. In de wedstrijd Heracles – PSV werd er eens per twee minuten geschoten, en het merendeel van die schoten kwam van Eindhovense voet. Mede hierdoor stegen Luuk de Jong en Hirving Lozano twee plaatsen.
Giovanni Korte heeft enkele maanden een verrassende plek gehad in deze ranglijst. Onder Nicolai Jørgensen staan de spelers momenteel echter dicht bij elkaar. Aangezien Korte in 68 minuten tegen PEC Zwolle niet tot schieten kwam, is hij nu ingehaald door onder andere Reza Ghoochannejhad die in zijn achttien minuten wel een keer tot schieten kwam.
eredivisie in cijfers speelronde 19 2
Tabel 2: Top 10 (Non-set piece) Key Passes en Assists per 90

Hetzelfde beeld ontstaat in Tabel 2. Het verschil met de eerste tabel is echter dat veel verschuivingen te danken zijn aan het wegvallen van Sam Larsson die een minuut tekort komt om opgenomen te worden in deze rangschikking.
Gezien Larssons goede cijfers is het ietwat vreemd dat Giovanni van Bronckhorst tegen Ajax koos voor Jean-Paul Boëtius als linker vleugelaanvaller. Mede hierdoor is Yassin Ayoub nu de hoogst geplaatste speler met een Feyenoord contract. Jammer voor de Rotterdammers dat dat contract pas in de zomer ingaat.
eredivisie in cijfers speelronde 19 3
Tabel 3: Top 10 totaal schotbijdrage per 90 minuten

Dankzij de zwakke verdediging van Heracles is het Luuk de Jong gelukt om de Ajacieden van de bovenste plaats in de combinatietabel te drukken. Er speelde, al dan niet mede beïnvloed door het social media beleid van PSV, interesse voor De Jong vanuit Mexico. Misschien dat het maar goed is dat hier geen transfer van is gekomen. Doordat De Jong op de bank begon staat hij niet boven aan de topscorers en assist lijstjes, maar in de minuten die hij heeft gemaakt is hij cijfermatig gewoon goed.
Ook deze week was hij beslissend met een goal en een assist. Natuurlijk heeft elke speler zijn prijs, maar ideeën dat PSV De Jong beter kwijt dan rijk is, zouden misplaatst zijn.
Zoals gebruikelijk sluiten we af met de speler van de week. Deze wordt gebaseerd op het aantal schoten tussen de palen en het aantal key passes dat een speler gedurende de speelronde geeft. Wel maken we gebruik van enige vrijheid om te voorkomen dat Hakim Ziyech met afstandsschoten elke week met de accolade aan de haal gaat.
Sparta en Vitesse hebben door hun inhaalwedstrijd twee kansen gekregen om een speler van de week te leveren. Hoewel Loris Brogno twee keer redelijk heeft gescoord, met name tegen Vitesse deed hij het cijfermatig goed, kwam hij net tekort. Vier spelers kwamen namelijk tot zeven schoten of key passes. Naast de onvermijdelijke Ziyech waren dit drie PSV’ers.
Aangezien we het al veel over Luuk de Jong hebben gehad kiezen we voor de speler die het kortst op het veld stond. Steven Bergwijn had 82 minuten om vier keer tussen de palen te schieten en drie key passes te geven. Speler van de week is echter Mauro Junior die in 73 minuten vijf key passes en twee gerichte schoten afleverde. Geen onverdienstelijk basisdebuut.

Teams

Voor de winterstop had Ajax vijf punten achterstand op PSV, was Feyenoord geen top drie team, en stond Sparta laatste. Inmiddels.. is dat nog steeds zo. Wel hebben Ajax en Sparta nieuwe trainers, heeft Ajax een topwedstrijd gewonnen, en staat Sparta nu ongedeeld laatste. Hoe zit het met de onderliggende cijfers?
Als eerste presenteren we na elke speelronde een stand op basis van het SCoRe systeem. Dit houdt bij hoeveel (doel)punten een team meer/minder heeft gehaald dan in dezelfde wedstrijden gedurende het vorige seizoen. NAC vervangt hierbij Go Ahead Eagles, en VVV neemt de plaats in van NEC.

eredivisie in cijfers speelronde 19 4
Tabel 4: Alternatieve stand (SCoRe) Eredivisie na speelronde negentien

Ten opzichte van de tabellen van voor de winterstop verandert er iets in Tabel 4. Niet alleen staat in de eerste kolom een vergelijking met de vorige stand, maar ook in de laatste kolom. Op die manier is het makkelijker om bij te houden wie er in de virtuele stand stijgt en daalt.
Uit de veranderingen in de virtuele stand blijkt bijvoorbeeld dat FC Twente echt een verliezer was dit weekend. Lager zakken dan de 18e plaats in de eerste kolom kan niet, maar virtueel staan ze nu 17e. Nota bene met evenveel punten als Sparta. Alleen het verwachte doelsaldo spreekt in het voordeel van de Tukkers.
Dat juist deze twee teams laatste staan is opvallend aangezien ze op basis van onze gebruikelijke xG stand middenmoters zouden behoren te zijn. xG, het verwacht aantal doelpunten, wordt per wedstrijd bepaald door te kijken naar de schotlocaties van de individuele schoten. Op basis hiervan wordt door middel van een simulatie ook een kans op winst, gelijkspel, en verlies berekend.
Dit vertaalt zich vervolgens naar de stand zoals te vinden in Tabel 5.
eredivisie in cijfers speelronde 19 5
Tabel 5: Alternatieve stand Eredivisie op basis van expected goals (xG)

De stijging van Sparta in deze lijst is simpel te verklaren; door de inhaalwedstrijd tegen Vitesse hebben zij ten opzichte van de meest recente stand een wedstrijd meer gespeeld dan de andere teams.
Aangezien we in deze editie van Eredivisie in Cijfers veel herhalen kan het geen kwaad om ook enkele punten van Tabel 5 opnieuw te benoemen:

 • De aanval van Feyenoord is cijfermatig veel zwakker dan die van Ajax, PSV, en ook AZ.
 • De verdediging van Feyenoord is daarentegen cijfermatig de beste van de competitie.
 • De verdediging is aan de top van de competitie juist het probleem van PSV en AZ.
 • De aanval van VVV is na die van Roda het zwakste van de competitie, maar in Venlo staat het fundament stevig.
 • Heracles, FC Groningen en Roda hebben veruit de meest lekke verdedigingen. Groningen heeft echter ‘slechts’ 31 tegendoelpunten. Het is goed mogelijk dat ze hiervoor Sergio Padt mogen bedanken.

Voordat we door gaan met het bepalen van het team van de week introduceren we vanaf deze speelronde een extra tabel. Op de website football-data.co.uk staan historische resultaten van een groot aantal competities, waaronder de Eredivisie.
Naast deze resultaten staan er ook betting odds voor de gespeelde wedstrijden. Op basis van deze odds benaderen we de verwachting van wedskantoren omtrent de wedstrijdresultaten. Deze verwachte resultaten leggen we vervolgens naast de echte resultaten. Hiermee kunnen we bepalen wat de grootste verrassing van de speelronde was.

eredivisie in cijfers speelronde 19 6
Tabel 6: vergelijking betting odds en echte resultaten

In Tabel 6 staan achtereenvolgens het thuis- en uitteam, het verwacht aantal punten voor thuis en uit volgens de wedkantoren, de echte punten, en het verschil tussen de realiteit en de verwachting. Deze week was de grootste verrassing voor de wedkantoren dat Excelsior uit wist te winnen van Sparta.
Ook de uitwinst van Vitesse op Sparta was een relatief grote verrassing. Aangezien we hier nu pas mee beginnen kunnen we geen vergelijking maken, maar misschien verwachtten de wedkantoren een Dick Advocaat effect?
Op basis van deze drie tabellen kiezen we als Team van de Week voor PEC Zwolle. Het hield tegen NAC misschien niet over, maar waar niemand vreemd zou opkijken als het team van Van ’t Schip langzaam zou wegzakken, blijven ze het in al onze tabellen goed doen.

Bonus

We begonnen de eerste seizoenshelft met een overzicht van baldistributie van de keepers. Als bonus doen we dat nu, na de winterstop, opnieuw. Tabel 7 geeft achtereenvolgens voor elk team de meest gebruikte keeper, hun algehele passvoltooiing, het percentage lange ballen dat aankomt, en het percentage ballen dat ze inderdaad lang geven.

eredivisie in cijfers speelronde 19 7
Tabel 7: passingcijfers keepers Eredivisie

Alle keepers hebben tussen de 97 en 100% succes bij korte passes. Vandaar dat keepers die minder lange ballen geven een hoger overall percentage hebben. In het geval van Zwinkels (ADO) en Jurjus (Roda) is dat wat minder uitgesproken het geval. Hun lange ballen zijn relatief accuraat. Roy Kortsmit (Sparta) en Mattijs Branderhorst (Willem II) hebben daarentegen iets om zich zorgen over te maken. Hun lange ballen zijn niet goed, maar ze geven er wel veel.
Ook valt op dat op André Onana na, Diederik Boer (PEC Zwolle) de minste ballen diep gooit. Verstandig, aangezien zijn lange ballen niet aankomen, maar ook verrassend aangezien je van achteruit opbouwen eerder bij PSV en Feyenoord zou verwachten gezien hun kwaliteitssurplus. Hun keepers, Jeroen Zoet en Brad Jones, zijn qua meevoetbalcijfers echter niet hoogstaand. Kanttekening die hierbij geplaatst moet worden, is dat je als keeper vaak ook afhankelijk bent bij kwalitatief goede koppers in de aanval.

Vooruitblik

 • We beginnen op woensdagavond met de overgebleven inhaalwedstrijd. Als FC Utrecht thuis van Feyenoord wint staan beide clubs vier punten achter op plaats vier, en vier punten voor op plaats zeven.
 • Misschien dat Dick Advocaat op vreemde grond wel geklaard krijgt wat thuis niet is gelukt; het pakken van punten. Met zeven nederlagen op rij heeft Sparta al het seizoenrecord in handen. Kan Heerenveen daar een achtste aan toevoegen?
 • Op zaterdag spelen twee van de zwakste verdedigingen tegen elkaar. Thuisteam Groningen en Heracles staan respectievelijk vijf en zes punten voor op de nummer zestien. Winst in deze wedstrijd lijkt Eredivisievoetbal voor 2018/2019 zo goed als veilig te stellen.
 • FC Twente scoorde dit weekend onder verwachting, maar heeft inmiddels vier wedstrijden op rij niet verloren. Kunnen ze thuis tegen PSV stiekem voor een verrassing zorgen?
 • Vitesse heeft zoals enigszins verwacht zijn plaats binnen de top zeven ingenomen. Als PEC Zwolle van het team van vertrekkend coach Henk Fräser weet te winnen, hebben de Zwollenaren elf punten voorsprong op de Arnhemmers. Genoeg voor de play-offs?
 • De promovendi mogen opnieuw tegen elkaar. VVV staat dichter bij de Europese play-off dan de nacompetitie. NAC kan de punten echter hard gebruiken in de degradatiestrijd.
 • Gezien de stand van vorig seizoen krijgen zowel FC Utrecht als Ajax op zondag hun tweede topwedstrijd op rij. Nadat ze beiden tegen Feyenoord hebben mogen aantreden, mogen ze nu in Utrecht tegen elkaar. Een snelle terugkeer van Ten Hag in de Galgenwaard dus.
 • Feyenoord heeft dit seizoen meer punten gehaald in uitwedstrijden dan in De Kuip. ADO haalt ook meer punten per wedstrijd buiten het eigen stadion
 • Zoals bekend is Excelsior ook productiever in uitwedstrijden. Tegenstander Roda JC houdt zich echter wel aan thuisvoordeel conventies, en zou op basis van thuiswedstrijden veertiende staan.
 • Als afsluiter treedt Willem II thuis aan tegen AZ. De Tilburgers hebben al vijf wedstrijden niet gewonnen, en als de resultaten de verkeerde kant op vallen kunnen ze na deze speelronde zomaar zestiende staan.

Ook na de winterstop zijn suggesties en verzoekjes voor deze wekelijkse rubriek welkom. Ook eventuele correcties worden van harte gewaardeerd, al doen we natuurlijk ons best om deze overbodig te maken. We zijn hiervoor zoals altijd te bereiken via de comments, op Twitter, en via Facebook.
Noot: Statistieken in dit artikel zijn tenzij anders aangegeven mogelijk gemaakt door Opta en geraadpleegd via WhoScored.

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Eredivisie in Cijfers: Speelronde 19

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *