1. WK 2014

Analyse: de WK-selectie van Oranje

Nog een aantal dagen en dan barst in Brazilië het WK-geweld weer los. De 23 mannen van Louis van Gaal weten wat ze te wachten staat in een loodzware poule met ‘lelijk eendje’ Australië, outsider Chili en favoriet Spanje en zal dus alle zeilen bij moeten zetten om niet binnen anderhalve week alweer naar huis te moeten. Tijd om eens een aantal statistieken van Oranje op een rijtje te zetten.
De selectie van bondscoach Louis van Gaal bevat 23 voetballers, uitkomend voor vijftien verschillende clubs. Alleen Feyenoord (vijf), Ajax (drie), PSV en Swansea City (twee) leverden méér dan één speler aan Oranje. Tien van de 23 voetballers komen op het moment uit in de Eredivisie.
Van Gaal heeft zeven voetballers geselecteerd die er in Zuid-Afrika ook al bij waren: Huntelaar, Van Persie, Robben, Kuijt, Sneijder, De Jong en Vorm. Van Persie, Robben, Kuijt en Sneijder waren er in 2006, in Duitsland, zelfs óók al bij.

Verleden van de Oranjespelers

De selectiespelers van het Nederlands Elftal speelden in het verleden voor 38 verschillende teams. Hofleverancier uit deze lijst met elftallen is Feyenoord (elf spelers), gevolgd door Ajax (zes) en PSV (vijf). Op het eerste gezicht zijn dit geen opvallende cijfers, maar onderin de lijst vinden we wel een aantal ‘verrassingen’ terug. Zo speelden er bijvoorbeeld meer voetballers uit Oranje voor FC Den Bosch en AGOVV Apeldoorn (twee), dan voor Vitesse en FC Twente (één).

oranjeselectie-tabel-1
Tabel 1: verdeling van het aantal selectiespelers met een verleden bij een club

Interlands

De selectie van het Nederlands Efltal speelde gemiddeld 28,04 interlands, waarbij Dirk Kuijt en Wesley Sneijder de meeste duels in Oranje speelde (98) en Terence Kongolo de minste (1). Opvallend is dat slechts zes spelers meer interlands speelden dan gemiddeld: Dirk Kuijt, Wesley Sneijder, Robin van Persie (84), Arjen Robben (74), Nigel de Jong (70) en Klaas-Jan Huntelaar (61). De 23 voetballers speelden gemiddeld 1951 minuten in het Nederlands Elftal, wat neerkomt op ruim 21 interlands. Wesley Sneijder speelde de meeste minuten in Oranje, maar liefst 7295.
Kijkend naar de cijfers kunnen we dus zeggen dat het huidige Nederlands Elftal maar zes écht ervaren krachten kent, waarvan er naar alle waarschijnlijkheid slechts vier in de basis zullen starten. Aan Van Persie, Robben, Sneijder en De Jong dus de taak om ‘rookies’ als De Vrij, Martins Indi en De Guzman wegwijs te maken binnen de muren van het grootste voetbalevenement ter wereld.

oranjeselectie-tabel-2
Tabel 2: de tien meest ervaren spelers in Oranje

De meest ervaren voetballer onder Louis van Gaal, is Jeremain Lens. De aanvaller, die inmiddels uitkomt voor het Oekraïense Dynamo Kiev, speelde in totaal zeventien interlands en blijft hiermee onder andere Van Persie (zestien) en Janmaat (vijftien) nipt voor. Daarnaast maakten elf spelers uit de huidige selectie hun debuut onder Van Gaal.
oranjeselectie-tabel-3
Tabel 3: interlands onder Van Gaal

Goals in Oranje

Wie de termen ‘goals’ en ‘Nederlands Elftal’ combineert, komt al gauw uit bij één naam: Robin van Persie. De geboren Rotterdammer schoot tegen Hongarije Patrick Kluivert uit de boeken als topschutter aller tijden en staat inmiddels op 43 doelpunten. Ook de nummers twee (Huntelaar, 34), drie (Sneijder, 26), vier (Kuijt, 24) en vijf (Robben, 22) op de lijst wisten het Oranjenet meer dan twintig keer te bollen.
Achter de vijf topschutters van Nederland, vinden we een grote leegte. Een héle grote leegte: de overige vijftien veldspelers in Oranje kwamen slechts tot twaalf doelpunten, verdeeld over 230 interlands. Uiteraard is dit te verklaren door het feit dat het merendeel van de overige vijftien spelers in de achterste linie uitkomt én onervaren is in Oranje, maar dit neemt nog steeds niet weg dat we voor de goals waarschijnlijk naar de ervaren krachten moeten kijken.

oranjeselectie-tabel-4
Tabel 4: doelpunten in Oranje

Een beter middel om de productiviteit in Oranje te bekijken, is het aantal goals per minuut in het Nederlands Elftal. Uit deze cijfers komt naar voren dat niet Robin van Persie het productiefst is, maar Klaas-Jan Huntelaar. De spits van Schalke ’04 scoort eens per 101,79 minuten, terwijl Robin van Persie gemiddeld 139,74 minuten nodig heeft om het doel te vinden.
oranjeselectie-tabel-5
Tabel 5: gemiddeld aantal minuten per goal in Oranje

Conclusie

Onervaren, dat is eigenlijk het enige stempel dat we kunnen plakken op de huidige selectie van Van Gaal. Bijna de helft van de spelers maakten pas hun debuut nadat de bondscoach was aangesteld en slechts zes voetballers speelden meer dan 25 interlands.
Tot slot moet echter wel geconcludeerd worden dat de 23 namen al twee volledige interlandseizoenen samenspelen: maar liefst twaalf van de voetballers speelden méér dan acht interlands onder de bondscoach, waarvan er negen waarschijnlijk in de basis zullen starten. Alleen Jasper Cillessen en Nigel de Jong speelden minder dan acht interlands onder Louis van Gaal. Vooral op basis van deze cijfers mogen we hopen op een prachtig wereldkampioenschap.

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Analyse: de WK-selectie van Oranje

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *