1. WK 2014

Onderzoek: alle penaltyreeksen op een WK

De achtste finales op het WK 2014 in Brazilië hebben voor een paar interessante knock-outduels gezorgd. Colombia, het land dat indruk maakte met negen punten uit drie duels, neemt het op tegen Uruguay dat het zonder Luis Suárez moet stellen; de Brazilianen zelf treffen het fitte en lastig bespeelbare Chili en ook Nederland – Mexico is een wedstrijd van formaat. Op voorhand lijkt Costa Rica – Griekenland de minst in het oogspringende wedstrijd, maar de Zuid-Amerikanen werden knap groepswinnaar in een poule met Uruguay, Engeland en Italië. De Duitsers treffen een op voorhand te kloppen opponent: Algerije.
Niet alleen vanwege het kwaliteitsverschil zal Duitsland als favoriet worden bestempeld, maar ook door het succesvolle verleden dat de drievoudig wereldkampioen op naam heeft staan. Sinds de FIFA in 1978 op de proppen kwam met penaltyshoot-outs werd er 22 keer een dergelijke strafschoppenserie genomen, waarvan onze Oosterburen er niet één verloren. Niet in het jaar dat Oranje voor de tweede keer de WK-finale haalde, maar vier jaar later, op het WK in Spanje, vond de eerste penaltyreeks plaats. West-Duitsland stuurde Frankrijk naar huis nadat de ingevallen Horst Hrubesch de beslissende strafschop langs Jean-Luc Ettori schoot.
De meest recente shoot-out was die tussen Uruguay en Ghana op het WK in Zuid-Afrika nadat Luis Suárez – heb je hem weer – een 100%-doelpunt van Ghana met zijn arm uit het doel sloeg. Uruguay bekerde vervolgens alsnog door naar de halve finale nadat Sebastian Abreu de winnende maakte. We zochten alle WK-wedstrijden op waarin ooit een penaltyshoot-out aan te pas kwam en maakten een overzicht met betrekking tot alle achtste finalisten. Wie presteert het best en hoeft zich geen zorgen te maken?
penal1penal2
Het enige duel in de achtste finales in Brazilië waarin géén van beide landen ooit een penaltyreeks moest nemen is die tussen Costa Rica en Griekenland. De Duitsers hebben vooralsnog een 100%-score op WK-eindronden wat betreft strafschoppenseries. Ook België en Uruguay hebben dit percentage achter hun naam staan, maar zij werkten er allebei pas één af.

Opvallend

Wat verder opvalt wat betreft de 16 landen die zich plaatsten voor de knock-outfase in Brazilië is dat Zwitserland het enige land is dat wel eens veroordeeld werd tot een penaltyreeks, maar geen enkele keer doel trof. Daarnaast mochten de Argentijnen van geluk spreken op het WK van 1990 in Italië. Daar waren de Zuid-Amerikanen twee keer op één WK de sterkste vanaf elf meter: eerst werd Joegoslavië in de kwartfinale naar huis gestuurd, waarna het gastland zelf er ook aan moest geloven.

“Duitsers met gerust hart de achtste finales in.”

Enigszins ironisch is het duel tussen Nederland en Mexico. Dat is de enige pot in de achtste finales tussen landen die wel al eens vanaf elf meter moesten aanleggen, maar in elk van die gevallen als verliezer van het veld gingen. Duitsland is het enige land dat ooit drie WK’s op rij een shoot-outreeks won. Brazilië presteerde dit in het verleden twee opeenvolgende wereldkampioenschappen: 1994 en 1998.

Uitgelicht

Alle 22 penaltyshoot-outs die ooit gehouden zijn op een WK bij elkaar opgeteld komen we op 204 strafschoppen uit. Daarvan werden er in totaal 144 benut en logischerwijs 60 gemist. Elf keer stond de paal of de lat in de weg. Wat verder opvalt is dat je met strafschoppen die door het midden worden geschoten doorgaans succes hebt op een WK: van de 24 ballen die in het middengedeelte én tussen de palen van de goal werden gemikt hadden er 20 een positieve afloop. Er werd 162 keer met rechts geschoten en 42 maal met links. Op de WK’s van 1990 en 2006 moest er tot op heden het vaakst een penaltyshoot-out aan te pas komen: vier keer.

Tot slot

De Duitsers zullen met een gerust hart afreizen naar Porto Alegre waar het zijn zeer sterke penaltyreeks mogelijk zal moeten verdedigen. Van de achttien penalty’s die zij ooit namen resulteerden er liefst zeventien in een doelpunt. De enige die ooit een pingel miste voor Die Mannschaft was Uli Stielike op het WK van 1982 toen Spanje met 5-4 verslagen werd. Tevens hebben de Belgen hun reputatie hoog te houden: zij zijn het enige land met een 100%-score in penaltyshoot-outs.
penalty3

1/5 - (1 stemmen)
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Onderzoek: alle penaltyreeksen op een WK

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *