1. Spelers

Wie is Daniel Arzani?

Daniel Arzani. De meeste voetballiefhebbers hadden een paar weken geleden waarschijnlijk nog nooit van hem gehoord. Nu wordt Arzani plots in verband gebracht met een groot aantal clubs. Ajax, AZ, PSV en Juventus behoren tot deze clubs. Wat maakt Daniel Arzani zo bijzonder? Hoe zeldzaam is zijn talent?

Leeftijd

Arzani debuteerde al op 17-jarige leeftijd in de hoogste divisie van Australië (A-league), maar het is pas vanaf het begin van dit kalenderjaar dat hij daar elke wedstrijd speelt.
In dit laatste half jaar heeft Arzani een behoorlijk indruk gemaakt. Eind april 2018 werd hij zelfs verkozen “Young Footballer Of The Year” in de A-league.


Zijn prestaties leverde hem op 1 juni 2018 zijn debuut voor Australië op. Onder bondscoach Bert van Marwijk speelde hij enkele minuten tegen Tsjechië. Inmiddels is Arzani met negentien jaar oud de jongste speler op het WK 2018.
Het lijstje met de spelers van negentien jaar oud bij aanvang van het toernooi ziet er als volgt uit.
Arzani jongste speler WK

Specifieke kwaliteiten

“Hij is een jongen, die heel gemakkelijk passeert, linksom, rechtsom en ook vanuit stilstand. Dat zie je niet meer zoveel. Zulke kwaliteiten zijn vrij zeldzaam.” Zo stelt John van ’t Schip tegen De Telegraaf.
De uitspraak van Van ’t Schip wordt gevalideerd door de data. Sterker nog: van alle spelers ter wereld is er maar één speler met meer dribbels per negentig minuten dan Arzani. Zie hiertoe de onderstaande tabel:
Arzani dribbels
Dribbels zijn niet het enige dat opvalt aan de cijfers van Arzani. De gewilde buitenspeler levert daarnaast veel voorzetten aan zijn medespelers.
Arzani behoort met 41,07% tot de tien meest accurate spelers op het gebied van voorzetten in de A-league. Deze voorzetten leveren gemiddeld ongeveer één keer per drie wedstrijden een doelpunt op.
Met dit aantal assists per negentig minuten is Arzani in de A-league de beste van alle spelers onder de 25 jaar. Indien je zijn prestaties van afgelopen seizoen vergelijkt met 74 andere buitenspelers in de A-league, dan geeft dit het volgende beeld.
Arzani radar

Tot slot

Of wij hem ooit in Nederland, bij één van de genoemde clubs, mogen bewonderen is niet te voorspellen. Wel kan gezegd worden dat Arzani het in zich heeft om een van de smaakmakers van het voetbal te worden. Het is een speler om in de gaten te houden.

3.7/5 - (12 stemmen)
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Wie is Daniel Arzani?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *