1. WK 2018

Toernooivoetballers: wie wordt de nieuwe Toto Schillaci?

Elk groot voetbaltoernooi heeft zijn eigen helden. Het meeste heroïsch is het wanneer de helden onwaarschijnlijke helden zijn. Spelers die vooraf bij hun club niet tot de absolute wereldtop werden gerekend en achteraf de ontstane verwachtingen niet altijd waar maken. Toernooivoetballers.

“Toto” Schillaci

Vraag voetballiefhebbers naar een typische toernooivoetballer en de naam Toto Schillaci wordt veelvuldig genoemd. Salvatore “Toto” Schillaci is inmiddels 53 jaar oud.
In 1990 werd de centrumspits met zes doelpunten topscorer van het WK. Het merendeel van zijn goals waren echte spitsengoals (een penalty, twee intikkers, een afstandsschot en twee kopballen).
De vraag komt overigens op of het beeld dat Schillaci het alleen op dat toernooi kon volledig terecht is.
In hetzelfde jaar (1990) won Schillaci, met zijn club Juventus, ook de Italiaanse beker en de toenmalige Europa League (UEFA Cup).
Het was echter pas zijn eerste seizoen in de Serie A en Schillaci was internationaal nog niet bekend bij het grote publiek. Het jaar daarvoor speelde hij in de serie B.
In zijn verdere carrière scoorde Schillaci (in de serie A) gemiddeld één keer per drie wedstrijden. Tijdens het WK van 1990 overtrof Schillaci zijn gemiddelde dus ruimschoots met zes doelpunten uit zeven wedstrijden.
Hij begon het toernooi niet eens als basisspeler, maar hij eindigde het toernooi als topscorer. Schillaci overtrof tijdens het WK in eigen land met afstand de verwachtingen.
Hij bereikte na het WK nooit meer dat niveau, maar bleef wel voor eeuwig een van de legendes van het spel.

Het concept: de toernooivoetballer

Het idee bij een toernooivoetballer is dat hij kortstondig, een toernooi bestaat slechts uit een handvol wedstrijden, boven zijn gebruikelijk niveau uitstijgt. Er zijn grofweg drie mogelijke verklaringen voor het fenomeen toernooivoetballers:

  1. De dynamiek en de intensiteit van een toernooi past beter voor de toernooivoetballer.
  2. De speelwijze van het nationale elftal van de speler passen beter bij de toernooivoetballer dan de speelwijze van zijn club.
  3. Small sample size overperformance. Op een toernooi zijn gewoon te weinig wedstrijden om met zekerheid een conclusie te trekken over het echte niveau van een speler. Je hebt dan altijd statistische uitschieters.

Zo werd de keeper Ochoa door veel voetballiefhebbers genoemd. Tijdens het WK van 2014 werd Ochoa een legende door meerdere fabelachtige reddingen.
Op social media werd hij gekscherend met zes vingers per hand en als menselijke muur afgebeeld.
Zijn clubcarriére is echter nooit uitzonderlijk geweest. Ochoa keept, op het moment van schrijven op 32-jarige leeftijd, bij Standard Luik.

Op social media werd Ochoa gekscherend met zes vingers per hand en als menselijke muur afgebeeld.

Wie wordt de toernooivoetballer van het WK in Rusland?

Krijgen we ook bij het WK in Rusland een ultieme toernooivoetballer?
Het maakt het toernooi een stuk charmanter. Kunnen toernooivoetballers op voorhand worden voorspeld?
Zijn er wellicht spelers die in de WK kwalificatie al aanmerkelijk beter bij hun land leken te spelen dan bij hun club. Of zijn er wellicht spelers die boven hun status als clubspeler uitstegen?
Als je de data van degenen die speelden in de WK kwalificatie bekijkt vallen onder andere de onderstaande drie spelers op.

Ikechukwu Ezenwa / keeper van Nigeria

Ezenwa is op het moment van schrijven 29 jaar oud en de keeper van Enyimba Aba te Nigeria.
Veel voetballiefhebbers hebben wellicht nog nooit van hem gehoord. Het is daarom veilig te veronderstellen dat de gemiddelde voetballiefhebber niet verwacht dat hij de held van het toernooi gaat worden.
Toch is dit goed mogelijk.
Ezenwa kreeg in de afgelopen tien wedstrijden voor zijn vaderland namelijk slechts 0,4 tegendoelpunten per 90 minuten te verwerken.
Dit is extreem weinig.
Geen enkele keeper die actief was tijdens de WK kwalificatie kreeg dit seizoen minder tegendoelpunten per 90 minuten.
Ter informatie: het gaat dan om 100+ keepers die allemaal tot de besten horen van hun land.
De meest indrukwekkende kwaliteit van Ezenwa is zijn explosieve startsnelheid bij een sprint. Hij kan de bal dan soms met een snoekduik voor een aanvaller wegplukken.
Over het algemeen oogt Ezenwa echter juist niet als een wereldklasse keeper.
Juist dat is de reden dat Ezenwa heel goed de grote smaakmaker en verrassing van Rusland 2018 kan worden. Zoals Ochoa dat was in het jaar 2014.
De laatste wedstrijden heeft Ezenwa door een blessure niet gekeept in nationale team van Nigeria. Hij is echter bij zijn eigen club alweer met een aantal clean sheets teruggekeerd.

Tabel 1: statistieken van Ezenwa in de kwalificatie voor het WK.

Thomas Meunier / Rechtsback van België

Thomas Meunier speelt rechtsback bij België en het grote PSG. Meunier kan derhalve beschouwd worden als een bekende voetballer.
Zijn status valt echter in het niet met die van spelers als Messi, Ronaldo, Neymar of zelfs collega back Marcelo.
Bij PSG is Meunier geen onbetwiste basisspeler. In de wedstrijden die hij speelde scoorde hij 0,11 keer per 90 minuten en gaf hij 0,23 assists per 90 minuten.
Bij zijn vaderland België lagen deze cijfers vele malen hoger. In de WK kwalificatie scoorde Meunier gemiddeld 0,60 keer per 90 minuten en gaf hij 0,84 assists per 90 minuten.
Meunier was dus in de WK kwalificaties direct bij 1,44 (!) goals per 90 minuten betrokken. Dat zijn verbluffende cijfers voor een rechtsback.
Thomas Meunier scoorde vijf keer en gaf zeven assists in de WK kwalificatie voor Rusland 2018. Hij staat daarmee vijfde in Europa op de ranglijst met spelers voor het totaal van doelpunten en assists.
Met België als sterk voetballand en Meunier als een van haar bepalende spelers kan Meunier zomaar een van de meest succesvolle spelers van het toernooi worden.

Tabel 2: Meunier kende cijfermatig een zeer goede kwalificatie voor het WK.

Nikola Kalinic / Centrumspits van Kroatië

Kalinic is niet Messi of Ronaldo. Kalinic is een 30-jarige spits die nog nooit een kampioenschap of grote prijs won.
Hij speelt bij AC Milan (2017/2018) en Kroatië.
Kalinic is een echte afmaker, net als Schillaci. Hoe dichter bij het doel, hoe beter hij is. Kalinic kan dit seizoen geen indrukwekkende cijfers overleggen.
Bij AC Milan speelde hij dit seizoen zelden de hele wedstrijd. Over het hele seizoen gezien wist hij in de Serie A tot vijf doelpunten te komen. Ook bij Kroatië is de 1,87 meter lange spits niet onomstreden.
Hij speelt er gemiddeld 45 minuten per wedstrijd. In de acht wedstrijden die hij meedeed tijdens de WK kwalificatie scoorde hij twee keer.
Er lijkt geen enkele reden om aan te nemen dat rasspits Kalinic de topscorer van het toernooi gaat worden. De kansen hierop zijn bij een bekende betting-organisatie op het moment van schrijven van dit artikel zelfs berekend op een riante 201 tegen 1.
Toch is er wellicht meer onder de oppervlakte. Er is namelijk nog een statistiek die opvalt bij Kalinic.
Kalinic heeft in de WK kwalificatie van Europa van alle spelers de op drie na hoogste score voor Expected goals per 90 minuten.
Alleen de echte wereldtoppers scoren hoger. Als Kalinic zijn kansen gaat afmaken, en Kroatië komt ver in het toernooi, dan kan hij dus zomaar topscorer van het toernooi worden.
Hopelijk beginnend als pinchhitter terwijl hij met elke intikker zijn claim op een basisplaats verhoogt.
Spelend als spits in Italië, en hetzelfde type voetballer als Schillaci, is hij de ideale opvolger van Toto Schillaci. De ultieme toernooivoetballer.

Tabel 3: Kalinic kon zich in de WK kwalificatie op basis van Expected Goals meten met de top.

Conclusie

Gaan deze spelers ook echt de helden zijn van het WK in Rusland? Dat is nog maar de vraag.
Er zijn genoeg openstaande vragen.
Is Ezenwa een goede keeper of heeft Nigeria solide verdedigers?
Had Meunier niet gewoon een enorme uitschieter tegen Gibraltar die een goed deel van zijn puike cijfers al verklaard?
Heeft Kalinic tot nu toe wel echt pech gehad met zijn doelpogingen, of neemt hij er gewoon structureel te weinig tijd en rust voor?
Het is heel goed mogelijk dat deze drie spelers helemaal geen bijzondere prestatie neer gaan zetten op het WK. Wel is het in ieder geval de moeite waard om hun prestaties in de gaten te houden.


Noot: genoemde data in dit artikel is verzameld via WyScout.com.

3.9/5 - (11 stemmen)
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Toernooivoetballers: wie wordt de nieuwe Toto Schillaci?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *