1. Spelers

Jetro Willems naar Eintracht Frankfurt; die richtige Entscheidung?

Zaterdag 19 mei 2018 won Eintracht Frankfurt de eerste grote prijs sinds 1988 door Bayern München in de finale van de DFB-Pokal met 1-3 te verslaan. Jetro Willems stond op het veld en liet een assist op tekenen. Met een beetje gevoel voor romantiek kun je dit moment als zijn wederopstanding als profvoetballer zien. Maar klopt dat beeld ook? Was de keus van Jetro Willems voor Eintracht Frankfurt afgelopen zomer inderdaad de juiste? Heeft hij het rendement teruggevonden en heeft hij de gelegenheid gehad zich verder te ontwikkelen bij Eintracht Frankfurt?

Wat hier aan vooraf ging

De carrière van Jetro Willems begon stormachtig. Als zeventienjarige jongen brak hij door bij PSV. Willems maakte meteen indruk bij PSV en ging in 2012 als achttienjarige basisspeler mee naar het EK voetbal in Polen en Oekraïne.
In het seizoen 2014-2015 behaalde hij het fenomenale aantal van dertien assists in de eredivisie. Als linksback!
Verschillende clubs werden aan hem gelinkt, waaronder Real Madrid, Manchester City, AS Monaco, AS Roma en Sevilla.
Vanaf dat moment leek de pijlsnelle ontwikkeling van Jetro Willems op het oog afgevlakt. Na twee mindere seizoen, ontstaat de indruk dat hij zich niet altijd meer op kan laden voor de wedstrijden van PSV. Meerdere uitspraken van Willems in de media voeden dit beeld.
Voor het seizoen 2017/2018 kiest Jetro Willems voor Eintracht Frankfurt, een Duitse middenmotor. In een interview met Bild geeft hij aan, ondanks eerdere interesse van topclubs, bewust te kiezen voor een tussenstap.
Nu de linkervleugelverdediger zijn eerste seizoen bij Eintracht Frankfurt heeft afgerond, kan zijn keuze voor de Bundesliga worden geanalyseerd.

Afbeelding 1: Statistieken Jetro Willems. In 2015/2016 miste Jetro Willems 18 wedstrijden door een knieblessure. (cijfers via Transfermarkt.nl)

De prijs en het aandeel van Jetro Willems

Jetro Willems heeft een belangrijke rol gespeeld in de bekerwinst van Eintracht Frankfurt. Hij speelde alle zes de wedstrijden en verzorgde drie assists (transfermarkt.nl), waarvan één in de finale zelf.
Heeft Jetro Willems zichzelf in Duitsland opnieuw uitgevonden? Hieronder een beschrijving van zijn drie assists.

  • Assist 1: Een fraaie steekbal achter de defensieve lijn van TuS Erndtebruck.
  • Assist 2: Een voorzet vanaf de achterlijn van de linkerflank caramboleert, via de voet van een verdediger van Schweinfurt 05, tegen het juiste hoofd. Doelpunt.
  • Assist 3: Een kopbal in het eigen 16-metergebied. Gaćinović trekt een volle sprint over bijna heel het veld en maakt de 1-3 tegen Bayern München.

Op het oog speelde Jetro Willems tegen het ijzersterke Bayern München in de bekerfinale niet een van zijn beste wedstrijden. Uit de data blijkt ook dat zijn passes, voorzetten en dribbels die dag weinig succesvol waren. Geen schande tegen deze tegenstander.
Feit blijft: Willems was als speler betrokken bij de eerste prijs van Eintracht Frankfurt in 30 jaar. Willems stond alle zes de wedstrijden op de linkerflank en droeg op die manier meer dan zijn steentje bij aan een historisch succes.
Voor een analyse van zijn prestaties dit jaar zijn echter meer wedstrijden nodig.

De prestaties in de Bundesliga

In de onderstaande tabel hebben wij zijn prestaties in de eredivisie boven zijn prestaties in de Bundesliga gezet. Dit is uiteraard het vergelijken van appels met peren, om in ieder geval de volgende drie redenen:

  • De Bundesliga is een sterkere competitie dan de eredivisie.
  • PSV is in Nederland een grotere club dan Eintracht Frankfurt in Duitsland.
  • Die Adlerträger spelen vaak met drie centrale verdedigers. Dit stelt Willems in staat verder vooruit te spelen.

De cijfers geven echter wel een beeld van de prestaties van Jetro Willems deze twee seizoenen. De meest opvallende verschuiving is dat hij meer is gaan dribbelen, maar dat dit minder vaak tot voorzetten heeft geleid.
Dit heeft vermoedelijk (gezien de succespercentages) meer te maken met de omstandigheden dan met zijn eigen kwaliteit.

Afbeelding 2: Gedetailleerde statistieken Jetro Willems

De ontwikkeling van Jetro Willems in de Bundesliga

Willems heeft afgelopen jaar de gewenste transfer naar een grotere competitie gemaakt. De sterkere tegenstanders en de hardere trainingen in de Bundesliga hebben Willems ook goed gedaan zo stelt analist Erik Meijer tegen de NOS.
Ook zelf looft Willems de combinatie van tactiek (uit Nederland) en conditie (in Duitsland). De keuze voor de competitie lijkt dus de juiste voor zijn ontwikkeling.

De keuze voor Eintracht Frankfurt

De Bundesliga kende dit seizoen 43 spelers met meer dan 1000 gespeelde minuten die linksback kunnen spelen. Hoe scoort Jetro ten opzichte van deze collega’s?

Afbeelding 3: Radar Jetro Willems. Z-scores kun je gebruiken om verschillende data te standaardiseren, waardoor ze vergeleken kunnen worden. Hier kan je meer informatie vinden over Z-scores. Hoe verder de punten naar de buitenkant van de radar staan hoe beter de speler op dit onderdeel heeft gepresteerd. Op basis van deze radar heeft Jetro Willems een goed seizoen gehad in de Bundesliga.

Willems lijkt, op basis van de weergegeven radar, beter te presteren dan het merendeel van de linksbacks van de Bundesliga.
Bij Eintracht Frankfurt heeft Willems gedurende het seizoen moeten vechten voor zijn basisplaats. Hij sloot dit gevecht als winnaar af.
Zijn club Eintracht Frankfurt eindigde dit seizoen achtste van de achttien deelnemende clubs. Over de afgelopen drie jaar is bovendien een positieve trend te zien in de prestaties van de club uit Frankfurt.
Afbeelding 4: Eindstand in de Bundesliga.

Conclusie

Jetro Willems speelt in een sterke competitie bij een club waar hij speeltijd krijgt en op een niveau dat hij in de toekomst wellicht nog kan ontstijgen.
Zijn droomclub Real Madrid, die in maart 2015 interesse toonde, zal zich voorlopig nog niet melden. Daar zijn de prestaties van Jetro in Duitsland op dit moment niet indrukwekkend genoeg voor.
Maar het lijkt er wel op dat hij de juiste keus heeft gemaakt om stapsgewijs beter te worden.
Eine supertolle Entscheidung!


Noot: Genoemde statistieken in dit artikel zijn afkomstig van WhoScored.com (Opta) en Transfermarkt.nl.

4.5/5 - (24 stemmen)
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Jetro Willems naar Eintracht Frankfurt; die richtige Entscheidung?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *