Justin Kluivert vertrok in de zomer van 2018 op 19-jarige leeftijd naar het Italiaanse AS Roma. De toenmalige nummer 3 van de serie A en de halve finalist van de Champions League.
Veel te vroeg vonden velen. Maar was dat ook zo? Hoe gaat het nu met Justin Kluivert?

Uitverkiezing

In Nederland leidde het tot enige verbazing en discussie op social media toen Justin Kluivert in november 2018 de publieksprijs van de Golden Boy award (beste talent van Europa) won. In Nederland leek de heersende mening dat de uitverkiezing onterecht was. Italiaanse fans waren echter enthousiaster over Kluivert. En de Italiaanse fans zagen hem normaal gesproken toch het meest spelen in die periode.

Speeltijd

Het risico dat het meest wordt benoemd als jonge talenten naar het buitenland gaan is gebrek aan speeltijd. Gaat het talent wel voldoende speeltijd maken?
In Rome begon Kluivert echter na een trage start al snel zijn minuten te maken. Kluivert heeft inmiddels in 21 wedstrijden minuten gemaakt voor AS Roma. Waarbij hij de afgelopen 10 wedstrijden van AS Roma geen wedstrijd heeft gemist. Recent zelfs twee basisplaatsen.
Hij krijgt minder speeltijd dan vorig seizoen bij Ajax, maar wel meer speeltijd dan in Nederland vooraf werd verwacht.

Spel

Qua spel heeft Kluivert het moeilijk in Italië.
In een eerder artikel op onze website beschreef Wes Beuvink al het onderscheid in spel van Kluivert tegen clubs uit het linkerrijtje of het rechterrijtje.
Ook in Italië valt dit verschil op. Kluivert haalt in de Serie A weliswaar een acceptabel rendement, maar niet tegen de grote clubs.
In het spelbeeld zie je dit nog duidelijker dan in de statistieken.
Als Kluivert de tijd en ruimte krijgt dan heeft hij de techniek en het overzicht om de bal af te leggen op spelers die er goed voor staan. Op deze manier voegt hij dan veel waarde toe aan het team. Als zijn tegenstander echter dichter op hem gaat staan, dan heeft hij deze tijd en ruimte niet. Z
ijn acties worden dan in de haast bijna blind door hem uitgevoerd. Vaak slingert hij de bal dan zonder te kijken voor het doel.
Zelden met succes.
Betere tegenstanders durven vaak dichter bij hem te gaan staan, omdat hun clubs dominanter spelen, maar ook omdat zij minder bang zijn om voorbij gedribbeld te worden.
Kluivert analyse AS Roma 1
De wedstrijd tegen Sassuolo en Torino illustreren dit goed. Tegen Sassuolo hielden zijn tegenspelers afstand. De ruimte die Kluivert kreeg benutte hij goed met een fel schot en enkele goed geplaatste passes.
Tegen Torino speelde de veel sterkere Djidji hem echter volledig uit de wedstrijd. Bijna elk duel werd gewonnen door Djidji, die dichter op hem speelde. Ook dribbelend kwam Kluivert hem niet voorbij.
Het lijkt er op dat Kluivert voor de Serie A (nog) niet genoeg wendbaarheid en balbehendigheid heeft om zijn kleine formaat te compenseren.
Kluivert verliest duels om de bal vaker dan dat hij ze wint. Bovendien heeft Kluivert moeite zijn tegenstanders voorbij te dribbelen. Zijn topsnelheid is ook niet hoog genoeg om ze simpelweg voorbij te lopen, zoals sommige buitenspelers doen.
Wat Kluivert wel erg goed beheerst is zijn explosiviteit en ruimtelijk inzicht benutten. Met zijn looplijnen en versnellingen weet hij vaak dichtbij het doel aanspeelbaar te worden.
Hij moet dan wel leren beter de rust en het overzicht te bewaren als hij de bal eenmaal heeft.

Niveau

Kluivert behoort qua statistieken en spelbeeld (nog) niet tot de betere buitenspelers van de Serie A. Dat is ook geen schande als je in een divisie speelt met spelers als Cristiano Ronaldo en Douglas Costa.
Maar ik denk zelfs dat hij eigenlijk ook nog niet goed genoeg is om bij AS Roma te spelen. In vergelijking met andere spelers buitenspelers in de Serie A lijkt hij bij de middenmoot te horen. We moeten echter niet vergeten dat Justin Kluivert pas 19 jaar is.
Hij is de jongste buitenspeler in de Serie A die op zijn niveau functioneert. Met de titel ‘grootste talent van Europa’ is hij wellicht wat te hoog ingeschat, maar hij kan nog wel heel veel beter kan worden dan hij nu al is.
Kluivert analyse AS Roma 2

Ontwikkeling

Soms is het beter om je te focussen op het ontwikkelen van je sterke punten dan je zwakke punten. Kluivert kan met zijn explosiviteit nog beter leren time de diepte of andere ruimtes induiken.
Op deze manier kan hij de tijd en ruimte voor zichzelf creëren waar hij nu soms te weinig van lijkt te hebben.
Dit is minder sierlijk, maar wel effectiever dan een man voorbij proberen te dribbelen. Kluivert moet dan wel rustiger worden voor het doel.

Is Kluivert te vroeg naar het buitenland gegaan?

Kluivert is nog geen basisspeler bij AS Roma, maar hij maakt wel steeds meer speelminuten in een van de vijf grootste competities van Europa.
Vergeet bovendien niet dat hij bij Ajax dit seizoen mogelijk ook geen onbetwiste basisspeler was geweest.
In Italië heeft hij sterkere tegenstanders dan voorheen en worden zijn zwakke en sterke plekken beter blootgelegd.
Kluivert zal zich hierdoor versneld kunnen ontwikkelen. Deze ontwikkeling moet dan echter ook zichtbaar zijn voor de staf van AS Roma. Want op dit moment is Kluivert naar mijn mening eigenlijk nog niet goed genoeg voor een dergelijk team.
Op een gegeven moment zal AS Roma de vruchten willen plukken van haar investeringen en anders op zoek gaan naar andere mogelijkheden. Het komende kalenderjaar zal een cruciale periode zijn voor de carrière van Justin Kluivert.


Tip! Wil je zelf eens aan de slag met het wedden op voetbalwedstrijden? Kijk dan eens op Voetbalwedden.

3.7/5 - (6 stemmen)
Er zijn reacties op dit artikel
Laat reacties zien Hide comments
Comments to: Hoe gaat het nu met Justin Kluivert?
  • 13 februari 2019

    Hoi Tussendelinies,
    Zouden jullie, als jullie zin en tijd hebben, eens een analyse kunnen maken waarom NAC Breda niet draait?
    Mvg
    De parel van het Zuiden

    Reageer

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *