De komende maand voetbalt er voor een kapitaal aan spelers op de Franse velden. Samen zijn de 552 geselecteerde voetballer 5,07 miljard euro waard. En met sterren als Cristiano Ronaldo, Gareth Bale en Eden Hazard is dat helemaal niet gek. In dit artikel lichten we de waardevolste selecties en spelers uit.
Om gelijk met de deur in huis te vallen: Duitsland heeft de meest waardevolle selectie. De regerend wereldkampioen stuurt voor 580 miljoen euro aan voetballers naar Frankrijk. Op de tweede plaats staat Spanje. De 23-koppige selectie van La Roja vertegenwoordigt een marktwaarde van maar liefst 557,50 miljoen euro. Gastland Frankrijk maakt de top drie compleet met een selectie ter waarde van 487 miljoen euro. Hoewel de Fransen volgens velen, samen met Spanje en Duitsland, favoriet zijn voor de eindzege, staat hun selectie qua marktwaarde dichterbij Engeland en België.

Afbeelding 1: Marktwaarde per EK-selectie
Afbeelding 1: Marktwaarde per EK-selectie

Dat Frankrijk qua selectiewaarde zo vergelijkbaar met Engeland en België is, zegt ook veel over de selecties van de Three Lions en van de Rode Duivels. De Engelsen nemen deel aan het Europees kampioenschap met een selectie vol Premier League-sterren. Enkel Tom Heaton speelde in een andere competitie dit seizoen. De keeper won afgelopen seizoen met Burnley de Championship en mag door deze prestatie tijdens het EK plaats nemen achter Joe Hart en Fraser Forster. In totaal vertegenwoordigt de selectie van Engeland een waarde van 477 miljoen euro en dat is 143 miljoen euro meer dan de Engelsen die naar het WK van 2014 gingen. Ook onze zuiderburen hebben een selectie met de veelal sterren. Het merendeel speelt in een Europese topcompetitie. Met deze gouden generatie heeft België zich voor het eerst sinds 2000 weer geplaatst voor het Europese kampioenschap.
Stel dat Nederland zich toch had geplaatst voor het eindtoernooi, waar zouden we onze jongens terugvinden in dit lijstje? Niet heel erg hoog, zo blijkt. De selectie van het Nederlands elftal voor het duel met Oostenrijk was in totaal 230 miljoen euro waard. Hiermee zou Nederland op een negende plaats komen, net boven Polen en onder Italië. Ter vergelijking: de 23-koppige selectie van België is twee keer zoveel waard als die van het huidige Oranje.

Marktwaarde per poule

In Groep D is de waardevolste groep van het Europees kampioenschap. Spanje herbergt een selectie vol met ‘dure’ spelers. Zeventien van de 23 spelers zijn vijftien miljoen euro of meer waard. Kroatië heeft een selectie van 272.25 miljoen euro. Honderd miljoen euro hiervan is afkomstig van Luka Modric en Ivan Rakitic. De middenvelders van respectievelijk Real Madrid en FC Barcelona zijn ieder 50 miljoen euro waard.

Afbeelding 2: Marktwaarde per poule
Afbeelding 2: Marktwaarde per poule

Hoewel de duurste speler van het toernooi in Groep F actief is, heeft deze pool in totaal veruit de minste waarde. Cristiano Ronaldo vertegenwoordigt 22 procent van de waarde van deze groep. De Portugese aanvaller is bijna twee keer zoveel waard als de selecties van Hongarije en Ijsland samen. Tussen deze mindere goden moet het dan ook geen probleem zijn voor Portugal om door te stromen naar de knock-out fase.

Spelers met de hoogste marktwaarde

De waardevolste speler van het Europees kampioenschap is dus Cristiano Ronaldo. De doelpuntenmachine van Real Madrid 110 miljoen euro waard en dat is meer dan negen deelnemende landen.

Afbeelding 3: Top tien waardevolste EK-spelers
Afbeelding 3: Top tien waardevolste EK-spelers

Op een tweede plaats staat Gareth Bale. Waar in clubverband met name de ogen zijn gericht op Ronaldo, is Bale bij de nationale selectie wel de absolute vedette. Met een waarde van 80 miljoen euro is de Welshman goed voor bijna de helft van de waarde van the Dragons.
Hoewel de 23 spelers van Duitsland samen het meeste waard zijn, leveren zij maar één speler in de top tien duurste spelers. Die Mannschaft heeft vooral in de breedte heel veel goede spelers. Lukas Podolski is met acht miljoen euro hun ‘goedkoopste’ voetballer.
Namens Les Bleus staan Pogba en Griezmann in de top tien. Pogba speelt bij Frankrijk op het middenveld, terwijl voor Griezmann een plekje voorin is gereserveerd. De Franse fans hopen dat hun klasse doorslaggevend gaat zijn tijdens dit EK. Tijdens een training met het nationale team lieten deze twee al wat van hun kwaliteiten zien.

Pogba en Griezmann lijken dus klaar voor de start van het EK. Bij de rest van de spelers is dit vermoedelijk niet anders. Een eindtoernooi is immers het moment om uit te blinken en in waarde te stijgen.
Noot: marktwaarden via transfermarkt.nl

4.6/5 - (5 stemmen)
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Marktwaardes van de EK-selecties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *